RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2103|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DB01 wheel for Df03

billgate803 發表於 2008-1-1 22:51:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
當df03 裝上 DB01的車軸及六角, 是否就可以裝DB01的車碌??
龍崗小吳 發表於 2008-1-1 23:05:49 | 只看該作者
simontam 發表於 2008-1-2 14:00:39 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

吾得,車軸長度吾同,d位亦吾同。
銅鑼灣大帝 發表於 2008-1-10 21:14:58 | 只看該作者
代友問﹐DF-03的車輪可否FIT落去DB-01車架﹖謝謝

毒魚 發表於 2008-1-10 21:18:14 | 只看該作者
原帖由 銅鑼灣大帝 於 2008-1-10 21:14 發表

呤....改大hud啦~~~

胎....4驅buggy胎而已
銅鑼灣大帝 發表於 2008-1-10 21:20:44 | 只看該作者
原帖由 毒魚 於 2008-1-10 21:18 發表

呤....改大hud啦~~~

胎....4驅buggy胎而已

THANKS
係咪要買HUB﹖
師傅東 發表於 2008-1-10 21:42:39 | 只看該作者
原帖由 銅鑼灣大帝 於 2008-1-10 21:14 發表

冇可能fit!要改都有可能!但要買好多野!
毒魚 發表於 2008-1-10 22:16:24 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-1-10 21:42 發表

冇可能fit!要改都有可能!但要買好多野!

都有可能fit架,df-03隻呤比disk wheel多些offset的,至小頂不到轉向杯

不過....狗骨杯便要賭了= w ="
師傅東 發表於 2008-1-10 22:42:18 | 只看該作者
原帖由 毒魚 於 2008-1-10 22:16 發表

都有可能fit架,df-03隻呤比disk wheel多些offset的,至小頂不到轉向杯

不過....狗骨杯便要賭了= w ="

兩款頭鈴個六角size唔同o架!尾鈴仲一款六角、一款用pin!點啱呀!師傅!
銅鑼灣大帝 發表於 2008-1-10 23:16:49 | 只看該作者
Regarding ITEM 51304 DB01 Dish Wheels (Front) Attachment

登錄/註冊後可看大圖

These Spare Part wheels for the DB01 Durga are the same as those used for the race-spec TRF501X. Therefore they use a different type of hex hub attachment than previous chassis like the DF-03. This hex hub provides a close fit for precise wheel attachment, ensuring reliable off-road performance.

In cases where the hub and wheel fit is tight, take greater care when aligning the hex hub with the hex-shaped recess of the wheel and secure using lock nut.

我係睇到尼段野﹐先知原來兩個車架用的車輪甘大分別
師傅東 發表於 2008-1-10 23:24:11 | 只看該作者
原帖由 銅鑼灣大帝 於 2008-1-10 23:16 發表
Regarding ITEM 51304 DB01 Dish Wheels (Front) Attachment

登錄/註冊後可看大圖

These Spare Part wheels for the DB01 Durga are the same as those used for the ...

識認真刨下本manual係smart嘅車友!冇人會笑你嘅!抵讚!!
嗰啲冇自己試過!但又話聽人講乜乜物物,又哩又路呀咁!空口說廢話!唔信好過!
以上只所予己見,並無敵意!還請見諒!!
毒魚 發表於 2008-1-10 23:35:53 | 只看該作者
六角那個便是hud啦,師父= ="

我是知道501同db-01是用美制那種啦= ="

df-03同京商都是用大六角,我試過啊,d4都是,但他的軸是6mm

那麼,我之後我都說了要賭狗骨杯合不合用,用db-01的當然好大機會不可以,要轉狗骨杯

便是這樣....請看前面的文啦師父= =

不過....diskwheel比df-03那隻便宜好看啦?而且我之前都講到天一半地一半= w ="sorry

師傅東 發表於 2008-1-10 23:46:39 | 只看該作者
原帖由 毒魚 於 2008-1-10 23:35 發表
六角那個便是hud啦,師父= ="

我是知道501同db-01是用美制那種啦= ="

df-03同京商都是用大六角,我試過啊,d4都是,但他的軸是6mm

那麼,我之後我都說了要賭狗骨杯合不合用,用db-01的當然好大機會不可以,要轉狗骨 ...

轉狗骨杯?.........轉完咪出現你所講offset唔啱囉!咁都叫用到我就冇嘢好講!
毒魚兄!我只執着件事!如有打搞!唔好意思!!
銅鑼灣大帝 發表於 2008-1-10 23:47:27 | 只看該作者

多謝各師兄解答﹐大家和氣生財
我朋友響外國問我﹐話驚難買車輪﹐所以我就幫手找下資料﹐雖則話一樣SIZE﹐但WHEELHUB唔同﹐較麻煩
師傅東 發表於 2008-1-10 23:51:55 | 只看該作者
原帖由 銅鑼灣大帝 於 2008-1-10 23:47 發表

多謝各師兄解答﹐大家和氣生財
我朋友響外國問我﹐話驚難買車輪﹐所以我就幫手找下資料﹐雖則話一樣SIZE﹐但WHEELHUB唔同﹐較麻煩

咁就easy啦!Tamiya 501X 同 DB01車鈴制式係跟美國制式,proline鈴啱用、Asso都啱,方便至極!
AMAT 發表於 2008-1-10 23:54:04 | 只看該作者
501X好似唔記得前轆定後轆連六角都冇.......用支PIN......好似ASSO果O的咁....
師傅東 發表於 2008-1-11 00:03:06 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-1-10 23:54 發表
501X好似唔記得前轆定後轆連六角都冇.......用支PIN......好似ASSO果O的咁....

係後轆!得支彈弓pin!美制就係咁!Team Losi、Asso、J Concept如是!
AMAT 發表於 2008-1-11 00:04:00 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-1-11 00:03 發表

係後轆!得支彈弓pin!美制就係咁!Team Losi、Asso、J Concept如是!

係呀,但係咁佢就可以用返晒AE果O的車鈴嗎~O的呔聽聞咁會FIT O的同好O的.....
師傅東 發表於 2008-1-11 00:10:31 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-1-11 00:04 發表

係呀,但係咁佢就可以用返晒AE果O的車鈴嗎~O的呔聽聞咁會FIT O的同好O的.....

要睇offset喇!一般AE 2wd嘅後臂係短啲嘅!鈴嘅offset會好大!
冇錯!所有offroad靚呔都係美國廠,如Proline、Team Losi等.........,都係2.2"吋美制制式!用美國鈴係fit啲嘅!
AMAT 發表於 2008-1-11 00:11:57 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-1-11 00:10 發表

要睇offset喇!一般AE 2wd嘅後臂係短啲嘅!鈴嘅offset會好大!
冇錯!所有offroad靚呔都係美國廠,如Proline、Team Losi等.........,都係2.2"吋美制制式!用美國鈴係fit啲&#22 ...

501X要打世界市場.....冇得揀啦~哈!