RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4209|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

重貼 Pajero 翻新工程

bcgg 發表於 2007-12-19 13:30:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
curien 發表於 2007-12-19 13:45:36 | 只看該作者
嘩~~~~好鬼靚~~~~~~
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-19 13:54:53 | 只看該作者
move7648 發表於 2007-12-19 14:06:11 | 只看該作者
樓主 : 想請教一下

車架係唔係TA01/02??
我有部touring, 想改的話
係唔係換咗呔呤同殼就ok?
懸掛有無野要改?

thanks
move7648 發表於 2007-12-19 14:07:07 | 只看該作者
其中一部係唔係TA03?
行皮帶...
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-19 14:35:52 | 只看該作者
原帖由 move7648 於 2007-12-19 14:06 發表
樓主 : 想請教一下

車架係唔係TA01/02??
我有部touring, 想改的話
係唔係換咗呔呤同殼就ok?
懸掛有無野要改?

thanks

Dear Move7648:
係TA02,想改的話,係換咗呔呤同殼就ok
Offset就要自己就就,懸掛要升高,同如果
你改HardShell,殼柱就要改/得堅固一點,
另外摩打齒比搭大小小,有力D....依D,你
識架啦!
Enjoy DIY
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-19 14:37:03 | 只看該作者
原帖由 move7648 於 2007-12-19 14:07 發表
其中一部係唔係TA03?
行皮帶...

YES,仲有個防水箱添(RC船用的)
curien 發表於 2007-12-19 14:39:44 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2007-12-19 13:54 發表

但係我心目中嘅"殼王",始終係你

哈哈, 錯錯~~!!!我最多係軟殼王, 因為我唔識整硬殼0既~~~~~
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-19 14:43:40 | 只看該作者
原帖由 curien 於 2007-12-19 14:39 發表

哈哈, 錯錯~~!!!我最多係軟殼王, 因為我唔識整硬殼0既~~~~~

你唔玩啫,有心有手工,整乜都正!
curien 發表於 2007-12-19 15:00:35 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2007-12-19 14:43 發表

你唔玩啫,有心有手工,整乜都正!

唔, 因為我太心急喇, 整硬殼最忌就係心急, 我成日噴完D硬殼油未乾就囉黎整, 搞到D 油一PAT PAT

呀仲有呀, 我見你噴茶色玻璃起左一層層好似霧咁0既野, 我自己都試過係咁, 但係有時就會噴得好靚仔(真係有透明0既效果), 我估係受到空氣濕度0既影響, 我自己研究到有一種方法你可以試一試

先將PS31(茶色)噴到窗口位上(唔好太過簿), 然後用風筒對住玻璃0既另一面吹暖風(唔好直到向住D油吹, 因為咁樣可能會令到D油起泡泡OR會令到D油分佈得唔平均), 你會發覺個D 茶色油因為吸收左玻璃0既熱力慢慢變成透明, 但係記住時間要控制得好好,唔好吹得太耐, 因為會驚D油太熱會起泡, 我覺得呢個方法好WORK, 你可以試0下, 不過我呢個方法淨係試過用於噴軟殼, 噴硬殼唔知得唔得, ANYWAY都希望可以幫到你丫
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-19 15:17:34 | 只看該作者
原帖由 curien 於 2007-12-19 15:00 發表

唔, 因為我太心急喇, 整硬殼最忌就係心急, 我成日噴完D硬殼油未乾就囉黎整, 搞到D 油一PAT PAT

呀仲有呀, 我見你噴茶色玻璃起左一層層好似霧咁0既野, 我自己都試過係咁, 但係有時就會噴得好靚仔(真係有透明0既 ...

超多謝大師指點!!! 茶色玻璃起左一層層好似霧,係因為我"發瘟"將D油噴左响出面
我下次再試噴,再post上嚟比你睇睇

curien 發表於 2007-12-19 16:11:52 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2007-12-19 15:17 發表

超多謝大師指點!!! 茶色玻璃起左一層層好似霧,係因為我"發瘟"將D油噴左响出面
我下次再試噴,再post上嚟比你睇睇

哈哈, 我有一次仲發瘟呀, 將一個應該噴白色0既殼噴左黑色, 之後用洗油水抹左一日都未抹晒, 隻手仲甩晒皮~~~~以後就唔敢再發瘟喇
crazyed30000 發表於 2007-12-19 18:26:35 | 只看該作者
bcgg兄,
我對你的Pajero Body shell 有D疑惑,
想請問e個殼是來自什麼車?
因我印象中星星無出過e款的硬殼PAJERO (軟殼才有這款PJERO),
但你架又唔似軟殼,
不過都好靚,我也想買個整下玩下!
move7648 發表於 2007-12-20 00:35:39 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2007-12-19 02:35 PM 發表

Dear Move7648:
係TA02,想改的話,係換咗呔呤同殼就ok
Offset就要自己就就,懸掛要升高,同如果
你改HardShell,殼柱就要改/得堅固一點,
另外摩打齒比搭大小小,有力D....依D,你
識架啦!
Enjoy DIY

thanks for reply mate!
但係.. 懸掛點升??
支油壓fix咗長度喎...

係囉, 仲有你個shell.. 呔呤..
又出自何車?? 指點下吖~~
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-20 09:34:30 | 只看該作者
原帖由 crazyed30000 於 2007-12-19 18:26 發表
bcgg兄,
我對你的Pajero Body shell 有D疑惑,
想請問e個殼是來自什麼車?
因我印象中星星無出過e款的硬殼PAJERO (軟殼才有這款PJERO),
但你架又唔似軟殼,
不過都好靚,我也想買個整下玩下!

我見到KWS買槍條Tunnel裡面,返左批新貨,好易揾,你實見到.
唔駛疑惑...這是大陸製的RC車嚟....整完Post上嚟睇吓
 樓主| bcgg 發表於 2007-12-20 09:38:48 | 只看該作者
原帖由 move7648 於 2007-12-20 00:35 發表

thanks for reply mate!
但係.. 懸掛點升??
支油壓fix咗長度喎...

係囉, 仲有你個shell.. 呔呤..
又出自何車?? 指點下吖~~

懸掛用支長小小咪升高囉,而呔呤,你用F350嗰Set就好靚仔喇,
車殼係大陸RC車,你去KWS條TUNNEL道,我見返左批新貨,呢有間
店味有小型BIKE買的,快D去睇睇啦!!!
move7648 發表於 2007-12-20 13:34:34 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2007-12-20 09:38 AM 發表

懸掛用支長小小咪升高囉,而呔呤,你用F350嗰Set就好靚仔喇,
車殼係大陸RC車,你去KWS條TUNNEL道,我見返左批新貨,呢有間
店味有小型BIKE買的,快D去睇睇啦!!!

好呀
唔該晒!
crazyed30000 發表於 2007-12-20 21:12:56 | 只看該作者
bcgg brother, Thanks for your information.
How about the price of this pajero ?
Thanks
eddywon 發表於 2007-12-20 22:02:11 | 只看該作者
I saw it selling in the said shop at 250- lor
agentjerry 發表於 2007-12-20 22:38:14 | 只看該作者
原帖由 eddywon 於 2007-12-20 22:02 發表
I saw it selling in the said shop at 250- lor

u means a pajero shell?
which shop?