RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3859|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Xpress 用咩servo好??

move7648 發表於 2007-12-17 23:56:27 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
budget大約$200

因為要剪servo耳仔, 唔捨得買得太貴...
ver 2 套 kit又未有得賣

我個receiver係 R603FS

thank you!
AMAT 發表於 2007-12-18 00:16:42 | 只看該作者
200.......我諗都冇幾多可以選擇.......
 樓主| move7648 發表於 2007-12-18 00:37:28 | 只看該作者
3003.. 嗰啲$60.. 又真係... 平得滯
Blue bird... 又唔係咁好口卑

日系.. 又好貴 (其實貴我ok, 但係要剪嗰下唔捨得)
一係等ver 2 kit 出先砌, 但係又唔知等幾耐
wingx2 發表於 2007-12-18 00:41:53 | 只看該作者
s303 use 7.2v!!

servo red線 link battery.

but會不耐用.後果不負責~
 樓主| move7648 發表於 2007-12-18 13:00:11 | 只看該作者

唔好意思, 唔明
直接電池攞電??

$60.. 有效果又唔怕試
(如果有事淨係死servo的話....)
chacha 發表於 2007-12-18 14:40:16 | 只看該作者
原帖由 wingx2 於 2007-12-18 00:41 發表
s303 use 7.2v!!

servo red線 link battery.

but會不耐用.後果不負責~

師兄你有冇試過,我記得以前我同朋友都試過咁整,用咩servo就唔記得,速度係快0左,但係扭力就唔係大好多,其實一隻靚servo都好0禁用,可以買多個servo殼做士啤,都係幾十蚊

AMAT 發表於 2007-12-18 14:42:37 | 只看該作者
坦白講....XPRESS MRRII,如果你係諗住用返舊VERSION,唔係用新VERSION.....
最好用一隻比較可靠O既SERVO......唔係的話撞得兩撞.....個SERVO係會走中位......
因為佢個轉向係太直接,冇乜O野可以緩衝......

200蚊果O的真係唔多可靠......
wingx2 發表於 2007-12-18 21:13:50 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2007-12-18 14:40 發表

師兄你有冇試過,我記得以前我同朋友都試過咁整,用咩servo就唔記得,速度係快0左,但係扭力就唔係大好多,其實一隻靚servo都好0禁用,可以買多個servo殼做士啤,都係幾十蚊

我試過,當然是沒有7佰蚊的效果啦!
但比6v  s3003的效果好很多!
wingx2 發表於 2007-12-18 21:19:44 | 只看該作者
原帖由 move7648 於 2007-12-18 13:00 發表

唔好意思, 唔明
??

$60.. 有效果又唔怕試
(如果有事淨係死servo的話....)

是!red線直接電池攞電.

以前沒錢玩遙控車的秘技..

我自己好好彩未燒過,
只試過把s3003撞到d膠gear掃左.
wingx2 發表於 2007-12-18 21:21:29 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2007-12-18 14:40 發表

可以買多個servo殼做士啤,都係幾十蚊

I agree!
馮馮ymc 發表於 2007-12-18 22:35:23 | 只看該作者
原帖由 wingx2 於 2007-12-18 21:19 發表

是!red線直接電池攞電.

以前沒錢玩遙控車的秘技..

我自己好好彩未燒過,
只試過把s3003撞到d膠gear掃左.

咁你都教人???身為xpress總設計師你咁樣教人..............
 樓主| move7648 發表於 2007-12-18 23:04:28 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-12-18 02:42 PM 發表
坦白講....XPRESS MRRII,如果你係諗住用返舊VERSION,唔係用新VERSION.....
最好用一隻比較可靠O既SERVO......唔係的話撞得兩撞.....個SERVO係會走中位......
因為佢個轉向係太直接,冇乜O野可以緩衝......

200蚊 ...

明白
咁我個receiver唔一定要用digital servo呵??
wingx2 發表於 2007-12-18 23:12:02 | 只看該作者
原帖由 馮馮ymc 於 2007-12-18 22:35 發表

咁你都教人???身為xpress總設計師你咁樣教人..............

咁不如你教我呢的後輩
前輩
AMAT 發表於 2007-12-18 23:14:03 | 只看該作者
原帖由 馮馮ymc 於 2007-12-18 22:35 發表

只係一個平價玩法唧......又唔好擺人上檯....哈!
wingx2 發表於 2007-12-18 23:15:23 | 只看該作者

總設計師是能夠做決定的.
而我不能做決定的.
thank you
AMAT 發表於 2007-12-18 23:15:39 | 只看該作者
原帖由 move7648 於 2007-12-18 23:04 發表

明白
咁我個receiver唔一定要用digital servo呵??

用得DIGITAL就要換返配DIGITAL接收會好O的....唔係會打冷震....我怕...哈!

其實XPRESS MRRII呢個問題未必係一件壞事,至少轉向快而直接,O的灣可以好靈活.
只係要求個SERVO質素要比較好咁解.
馮馮ymc 發表於 2007-12-18 23:43:02 | 只看該作者
原帖由 wingx2 於 2007-12-18 23:12 發表

咁不如你教我呢的後輩啦
前輩

作為一個模型工作者,教人用呢d偷線易死servo嘅方法都得!!!我叫聲你前輩
馮馮ymc 發表於 2007-12-18 23:46:08 | 只看該作者
原帖由 wingx2 於 2007-12-18 23:15 發表

總設計師是能夠做決定的.
而我不能做決定的.
thank you

咁你都係資深設計師 you welcome!!
馮馮ymc 發表於 2007-12-18 23:50:11 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-12-18 23:14 發表

只係一個平價玩法唧......又唔好擺人上檯....哈!

玩死幾多隻先平價呢??
wingx2 發表於 2007-12-19 00:45:38 | 只看該作者
原帖由 馮馮ymc 於 2007-12-18 23:43 發表

作為一個模型工作者,教人用呢d偷線易死servo嘅方法都得!!!我叫聲你前輩

Dear 馮馮ymc前輩:

關於你以前回覆,
我都不知在討論什麼?

我有說過會不耐用

有問題嗎? 

我知我年資/年紀都不夠你高.....
你又是香港其中一個大賽會YMC的掌舵人受萬人愛帶.
給前輩你教訓確是三生有幸,錯誤中學習.

我亦相信你會有更多的教悔給我這個後輩,來吧.
亦謝謝你的回覆令這個關於XPRESS在今晚時常置於高的位置.

From 後輩 榮榮敬上