RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

下一個目標....TM M1B!

樓主| AMAT 發表於 2007-12-18 09:47:04 | 只看該作者

唔關事.佢都係一塊7075金屬嚟,只係安裝時,會安多一塊膠蓋,同受唔受力無關.

遲下我我砌架車時會再成個過程貼出嚟俾大家睇下~!
Timothypychan 發表於 2007-12-18 09:48:58 | 只看該作者
原帖由 Skyline 於 2007-12-18 09:37 發表

嘩,我初初都以為係硬膠油壓架,原來裏面有金屬 ... 但點解要甘設計呢?金屬薄D?成本少D?    

佢E個設計....   硬度不足, 可變角度不足. 如果架車太轉, 直路飄, 不得改內角, 只可用差速, ROLL BAR 去就. 而且新車設計全部用大入角(RC8, 新XRAY). E個設計仲易藏泥.

rk2 發表於 2007-12-18 09:52:30 | 只看該作者
原帖由 Skyline 於 2007-12-18 09:37 發表

嘩,我初初都以為係硬膠油壓架,原來裏面有金屬 ... 但點解要甘設計呢?金屬薄D?成本少D?    

i think the cost consideration here is negligible here. what the designer want is to be easy maintence .......
 樓主| AMAT 發表於 2007-12-18 09:52:48 | 只看該作者
原帖由 Timothypychan 於 2007-12-18 09:48 發表

佢E個設計....   硬度不足, 可變角度不足. 如果架車太轉, 直路不飄, 不得改內角, 而且新車設計全部用大入角(RC8, 新XRAY). E個設計仲易藏泥.

係O的咁O既事!?ANYWAY~我會砌好佢時再比較~!^_^
 樓主| AMAT 發表於 2007-12-18 09:54:09 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2007-12-18 09:52 發表

i think the cost consideration here is negligible here. what the designer want is to be easy maintence .......

坦白講,我覺得TM呢架車絕對唔係諗呢個慳COST呢個問題......因為睇佢好多膠件.....其實模價唔平.....係特別搞出嚟....
慳唔係咁慳囉....哈!
Timothypychan 發表於 2007-12-18 09:56:19 | 只看該作者
原帖由 Skyline 於 2007-12-18 09:39 發表

睇埋佢 A 臂設計,玩過 Buggy 嘅師兄就知呢D A 臂 ....   

斷咗一了百了, 彎咗仲死, 左右高低唔同.
 樓主| AMAT 發表於 2007-12-18 09:57:31 | 只看該作者
原帖由 Timothypychan 於 2007-12-18 09:56 發表

斷咗一了百了, 彎咗仲死, 左右高低唔同.

ICIC~
Timothypychan 發表於 2007-12-18 09:59:48 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-12-18 09:52 發表

係O的咁O既事!?ANYWAY~我會砌好佢時再比較~!^_^

我砌好咗大半年啦! 做功同設計和我架LOSI 8IGHT 和XRAY XB8EC 無得比  架車只是一架...
 樓主| AMAT 發表於 2007-12-18 10:41:31 | 只看該作者
原帖由 Timothypychan 於 2007-12-18 09:59 發表

我砌好咗大半年啦! 做功同設計和我架LOSI 8IGHT 和XRAY XB8EC 無得比  架車只是一架...

ICIC~ M1B定係M1B TURBO? M1B TURBO應該已經改咗新臂~
Skyline 發表於 2007-12-18 11:09:47 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-12-18 09:54 發表

坦白講,我覺得TM呢架車絕對唔係諗呢個慳COST車呢個問題......因為睇佢好多膠件.....其實模價唔平.....係特別搞出嚟....
慳唔係咁慳囉....哈!

甘重 on 居 .... 如果貴咗成本嘅話   ... 油壓板係一塊厚金屬重好地地,套塊膠落去,收羅絲大力D都唔同咗位,尢其是裝油壓上去 ....
Skyline 發表於 2007-12-18 11:12:05 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-12-18 09:47 發表

唔關事.佢都係一塊7075金屬嚟,只係安裝時,會安多一塊膠蓋,同受唔受力無關.

遲下我我砌架車時會再成個過程貼出嚟俾大家睇下~!

扭羅絲果時記得唔好太用力呀 .... 有好多膠件架大佬 ....
 樓主| AMAT 發表於 2007-12-18 11:27:52 | 只看該作者
多謝大家O既意見啦......

我係砌車時會再留意下.......

呢O架車砌好之後,諗住下年會開始攞佢嚟參加下國內O的1/8 BUGGY賽事.....
pskyng 發表於 2007-12-18 12:26:15 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-12-18 11:27 發表
多謝大家O既意見啦......

我係砌車時會再留意下.......

呢O架車砌好之後,諗住下年會開始攞佢嚟參加下國內O的1/8 BUGGY賽事.....

為香港爭光. 加油.
只論外表. 覺得M1b 好靚.
BTruggy 發表於 2007-12-18 12:29:22 | 只看該作者
各路英雄

小弟對此車車並不熟識, 亦未玩過, 有緣一次國內比賽見識過,

小弟對此車並無好感, 亦冇反感, 其實車車如何如何並不是全部,

砌車, 個人技術, 運氣亦好重要, 所以選車選貴野未必win 出, 平野亦未必死梗,

不如討論下用最快方法適應場地咪重有益, AMAT去大陸鬥記得PM 我, 我地可以join埋一齊去玩的!

小弟隨口說說, 有得罪請諒!
 樓主| AMAT 發表於 2007-12-18 12:32:07 | 只看該作者
原帖由 BTruggy 於 2007-12-18 12:29 發表
各路英雄

小弟對此車車並不熟識, 亦未玩過, 有緣一次國內比賽見識過,

小弟對此車並無好感, 亦冇反感, 其實車車如何如何並不是全部,

砌車, 個人技術, 運氣亦好重要, 所以選車選貴野未必win 出, 平野亦未必死 ...

唔緊要,我相信有玩開1/8 BUGGY O既朋友一定比我熟,我只係新手.
我睇車架只係純睇個設計,實際我真係唔知,我都想去瞭解~

玩國內賽事只係想圓下自己心願.....希望花一年時間去鬥多O的香港公開賽事同國內賽事.....
BTruggy 發表於 2007-12-18 12:37:54 | 只看該作者
香港暫未有賽事,  国內最近就29-30/12/2007 全國賽@快樂龍,

至於下年重多賽事, 有興趣去玩就PM 我啦, 一大班人去好熱鬧架
 樓主| AMAT 發表於 2007-12-18 12:39:16 | 只看該作者
原帖由 BTruggy 於 2007-12-18 12:37 發表
香港暫未有賽事,  国內最近就29-30/12/2007 全國賽@快樂龍,

至於下年重多賽事, 有興趣去玩就PM 我啦, 一大班人去好熱鬧架

會~我好想組隊去遠征國內O的1/8 BUGGY賽事~哈!
Panda 發表於 2007-12-18 12:46:38 | 只看該作者
原帖由 BTruggy 於 2007-12-18 12:29 發表各路英雄

砌車, 個人技術, 運氣亦好重要, 所以選車選貴野未必win 出, 平野亦未必死 ...

1000% totally agree with You !!!  I cannot join 全國賽@快樂龍 @ Shenzhen race with you & our Team 67 member at Dec 29~30 , 2007 SORRY !!!!

Team 67 Member

Panda

Panda 發表於 2007-12-18 12:49:03 | 只看該作者
[quote]原帖由 BTruggy 於 2007-12-18 12:37 發表 香港暫未有賽事,  国內最近就29-30/12/2007 全國賽@快樂龍,

Devil ~ ~
BTruggy 發表於 2007-12-18 13:06:10 | 只看該作者
死仔開名,作死呀