RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1172|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

3 shoes clutch vs push type clutch.

pskyng 發表於 2007-12-15 23:53:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
師兄. 可否講下
1.兩者的優點及缺點?  點解高級車都係用push type.
2. 3shoes 同 2shoes 有咩唔同.
3. clutch 要唔要不時拆出來清理.
4.我見唔同車都會出自家design 的push type clutch. 你覺得邊隻最好呢?.e.g Team Magic UFO2 , kyosho 2d clutch..

thanks r.
Nicvic 發表於 2007-12-16 01:13:58 | 只看該作者
1,3shoes可以慢慢起步,无甘伤轮胎,但系结合时间不可调整,要调整就换弹簧;Push type 可调结合时间,结合时候比较直接,所以反应比较快,但系容易动力过剩造成轮胎易打滑,伤胎喔,不过要比赛就不顾后果啦!

2,你都讲咗啦,3同2 !我认为结合实践比较平顺呱(我未试过2shoes,等其他人回答)

3,如果感觉唔顺就清理啦

4,睇两者说明书,有结构图,不过我认为UFO2好D!
stanley_wwy 發表於 2007-12-16 01:19:28 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

3. 玩車冇得懶.......兩種clutch 都要拆出黎清理同加油.......唔係死快d.
 樓主| pskyng 發表於 2007-12-16 01:58:45 | 只看該作者

thanks r Nic . 咩你咁夜呀. 我今日放車好傷..

原帖由 stanley_wwy 於 2007-12-16 01:19 發表
3. 玩車冇得懶.......兩種clutch 都要拆出黎清理同加油.......唔係死快d.

thanks stanley. 想問要架咩油?同架在那? (有圖最好la).(因為我的RTR.所以唔清楚. )
stanley_wwy 發表於 2007-12-16 02:00:26 | 只看該作者

回復 4# 的帖子

發槳咪清理後加bearing 油.....

推槳就清理後加bearing 油落bearing......thrust bearing lub 落 thrust bearing....
 樓主| pskyng 發表於 2007-12-16 03:08:17 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2007-12-16 02:00 發表
發槳咪清理後加bearing 油.....

推槳就清理後加bearing 油落bearing......thrust bearing lub 落 thrust bearing....

thanks r . 下次拆開試下先.
Nicvic 發表於 2007-12-16 20:16:08 | 只看該作者
我就系一个懒人

pskyng,你架车点伤法?