RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2068|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

3racing 新LED 控制盒 問題

hyuen 發表於 2007-12-6 19:22:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我已經買左 3racing LED 控制盒 好幾日。 今日玩左五分鐘左右, 我部車已經跪低左。 我個用左四個月既 futaba 330  for some reason 無 sai 反應. 點算好? 又無lor 味。邊度出問題? 我試過用返 tamiya 原裝 esc 又得 wor, 但一用返 futaba 330 就無反應。 o吾知有無人有相同既問題? 如何解決?

謝謝
阿門 發表於 2007-12-6 19:24:38 | 只看該作者
應該系你個 futaba 330 死左囉.....唔關個led盒事
 樓主| hyuen 發表於 2007-12-6 19:27:46 | 只看該作者
阿門 發表於 2007-12-6 19:30:18 | 只看該作者
原帖由 hyuen 於 2007-12-6 07:27 PM 發表

HUH!  ng 係呀嘛。 我做錯左 mud 野呀。 gum, D 個 light box 就貴 lor.

哈哈...rc既野...系咁架喇.
 樓主| hyuen 發表於 2007-12-6 19:33:33 | 只看該作者
原帖由 阿門 於 2007-12-6 19:30 發表

gum, 我聼日去買過新 lor, 新既 ng 來,舊既 ng 去。
herbert1 發表於 2007-12-6 19:34:24 | 只看該作者
330好難壞架喎
 樓主| hyuen 發表於 2007-12-6 19:35:47 | 只看該作者
原帖由 herbert1 於 2007-12-6 19:34 發表
330好難壞架喎

hai lor, 都 ng g mud 事。
Brushless 發表於 2007-12-6 19:40:02 | 只看該作者
原帖由 阿門 於 2007-12-6 19:30 發表

完全同意,唔好話330呀,有時一D貴嘢都係講個"源"字
Brushless 發表於 2007-12-6 19:42:48 | 只看該作者
原帖由 hyuen 於 2007-12-6 19:33 發表

gum, 我聼日去買過新 lor, 新既 ng 來,舊既 ng 去。

仲聽日,今晚啦,玩嘅嘢點可以等呀............慢慢嚟,唔使急,但最緊要快嘛
 樓主| hyuen 發表於 2007-12-6 19:52:02 | 只看該作者
原帖由 Brushless 於 2007-12-6 19:42 發表

仲聽日,今晚啦,玩嘅嘢點可以等呀............慢慢嚟,唔使急,但最緊要快嘛

你 d 种想法我成日都有, 但做的話有 problem
Brushless 發表於 2007-12-6 19:54:44 | 只看該作者
好理智,好!咁先長玩長有。
KMB182 發表於 2007-12-6 20:01:45 | 只看該作者
係咪個BEC燒左
你試下用接收電睇下有冇反應
我有一隻330就係咁啦
gary 發表於 2007-12-6 20:08:41 | 只看該作者
咁最後同個LED System無乜關係姐.
diablo 發表於 2007-12-6 21:58:48 | 只看該作者
How much is the LED system?
 樓主| hyuen 發表於 2007-12-6 22:47:02 | 只看該作者
原帖由 diablo 於 2007-12-6 21:58 發表
How much is the LED system?

$180 ar. It is much cheaper than tamiya.
davy_ma0203 發表於 2007-12-7 09:15:20 | 只看該作者
不如你落去問下模型鋪D朋友仔, 我自己就覺得唔係3racing LEDS的問題LA, LED供電咁小, 又係用Y-CABLE分插出ESC的, 應該唔關LED事
觀星是答案 發表於 2007-12-7 09:33:16 | 只看該作者
原帖由 davy_ma0203 於 2007-12-7 09:15 發表
不如你落去問下模型鋪D朋友仔, 我自己就覺得唔係3racing LEDS的問題LA, LED供電咁小, 又係用Y-CABLE分插出ESC的, 應該唔關LED事

用唔用 Y Cable, 個 LED Kit 都係拎 o甘多電架啦 ~
101 推到, 330 推唔到, 都唔出奇, 101 個 6V 供電多 o的 o既
 樓主| hyuen 發表於 2007-12-8 00:03:01 | 只看該作者
原帖由 davy_ma0203 於 2007-12-7 09:15 發表

牌電博住個電變, 但個電變係無反應, 燈都無。 我試過用 tamiya 原裝電變玩到差不多無電時, 轉彎+比 100% 油門, servo 即時無反應(動作停頓, 要比兩三下油先無事), 無燈, 試過成架車無反應, 重要restart tim ar. 其實係 ng 係電變結構性問題?
觀星是答案 發表於 2007-12-8 01:11:35 | 只看該作者
原帖由 hyuen 於 2007-12-8 00:03 發表

牌電博住個電變, 但個電變係無反應, 燈都無。 我試過用 tamiya 原裝電變玩到差不多無電時, 轉彎+比 100% 油門, servo 即時無反應(動作停頓, 要比兩三下油先無事), 無燈, 試過成架車無反應, 重要restar ...

你講清楚 o的你係點試 ... ?
 樓主| hyuen 發表於 2007-12-8 02:33:01 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2007-12-8 01:11 發表

你講清楚 o的你係點試 ... ?

Test 1:
futaba 330 + light controller
        result:futaba330 dead (接收無反應,電變燈都無埋)

Test 2:
Tamiya 原裝 esc + light controller
問題不大, 只係當電得10-20%時, 轉彎+比 100% 油門, servo 即時無反應(動作停頓, 要比兩三下油先無事), 無燈。
試過成架車無反應, 燈照著,off 左再 on 返又無問題。