RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2049|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩拖頭有冇方法慳電行得耐啲?

MAZDA 發表於 2007-12-3 22:44:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實不論用什麼電 , 真係有冇方法玩拖頭時慳電行得耐啲?
例如:唔玩FULL 大油慢慢行 , 開新燈時唔好開得太大聲同晚
上唔開晒所有車頭燈(只限新燈)!同埋KEEP著2 波保持平常車速
會否慳到電令部拖頭去遠啲的地方呢?

THX!
9841 發表於 2007-12-3 23:21:07 | 只看該作者
我覺得用孖星野係特別食電!又其電變
小dede 發表於 2007-12-3 23:40:17 | 只看該作者
其實我用一排4200 新燈全開燈 拖貨櫃+貨櫃入面放3排4200電 2排3000

都夠我周圍行行好耐 行成粒鐘
james891031 發表於 2007-12-3 23:48:41 | 只看該作者
如果玩拖頭都千方百計咁慳電
我諗玩貨車都幾大獲,密斗LOAD左野架車食電多過拖頭多多聲啦
dm9261 發表於 2007-12-4 00:21:55 | 只看該作者
用手抽起黎玩  好懢電
水都丸 發表於 2007-12-4 00:29:19 | 只看該作者
其實我覺得full唔full油
開唔開大聲都係差唔多
你唔full油,係由電變裡面既電阻控制個摩打快慢,而用既電其實冇少到
用電可能會多過full油行,full油感覺上快冇電,係因為會跌V快
但計返行程係多過半油行,想玩得耐d行遠d既話,咁樣不如用個再慢d既摩打好過啦
Issac 發表於 2007-12-4 03:04:15 | 只看該作者
如果純粹要佢慳電同埋行得遠!!!
我諗最簡單既方法係
用手推或者好似TVB既ROCKY哥係東華咁拉都得,因為摩打唔洗用電,淨係SEVRO/接收/新燈用少量既電,我諗行半日都應該無問題--當然係講笑喇.
想慳電我諗減少落BRAKE,行車用均速,應該會慳到少少既!!
ming0916 發表於 2007-12-4 03:16:40 | 只看該作者
唔用新燈用diy燈 再將diy燈分開拎電應該省唔少
donhk1982 發表於 2007-12-4 09:54:09 | 只看該作者
真系多問題....一個靚的電變內面d電阻系細d!! 所以慢行會慳電d...用一波起步都會慳電過三波起步...

不過聽人講系冇用..自己試下啦!!
jacky2006 發表於 2007-12-4 11:02:29 | 只看該作者
換電変(SuperDuty)、用大陸白豬550, 好省電。車速好像真、加埋起歩好平均、姿油D!
好睇自己、喜歡長 or喜愛劈車
SteveCKS 發表於 2007-12-4 12:12:40 | 只看該作者
我覺得....
1. 一波起步
2. 推桿時唔好一推推到盡
3. 低波行車
4. 唔好拖重野
5. 波箱要夠油(順滑)
6. 改啤鈴
7.盡量行平坦路面同唔好上斜
8. 唔好同部車死黎,去到有得坐既地方就坐低同其他一齊放車既車友吹下水
9. keep 轉數, 唔好推下放下~
10 . 新燈細聲d(唔開聲最好),led燈個人覺得食電極有限,當然唔開會慳返少少電啦
11. 唔好開快車,自然玩得耐
12. 總括而言, 諗下點令部車輸出越細, 咁就玩得越耐
小弟用ib 3600, 以正常步行速度黎玩~ 1.5hrs(約5km路程,即屯門巿中心去到蝴蝶灣燒烤場) 絕無問題
功率消耗=電壓x電流 ,keep 住輸出細電流,咁就玩得"耐"d,同埋我個人覺得電變內阻消耗比起架車既總消耗應該唔大,因為電變唔算熱。
仲有想問乜唔係機變先係用電阻控制架車輸出架咩? 電變好似係波幅 同埋 頻率黎控制架。有錯請指點。
SteveCKS 發表於 2007-12-4 12:23:16 | 只看該作者
原帖由 水都丸 於 2007-12-4 00:29 發表
其實我覺得full唔full油
開唔開大聲都係差唔多
你唔full油,係由電變裡面既電阻控制個摩打快慢,而用既電其實冇少到
用電可能會多過full油行,full油感覺上快冇電,係因為會跌V快
但計返行程係多過半油行,想玩得 ...

其實我覺得...電壓(電池電壓)不變,輸出電流細左(即唔full油),消耗一定係細左。不過整體用電既比例可能多左係電變內阻
同埋MAZDA兄話想玩得耐,所以FULL油一定係冇咁耐既,HAHA~
mk9001 發表於 2007-12-16 04:56:47 | 只看該作者
原帖由 MAZDA 於 3/12/2007 10:44 PM 發表
其實不論用什麼電 , 真係有冇方法玩拖頭時慳電行得耐啲?
例如:唔玩FULL 大油慢慢行 , 開新燈時唔好開得太大聲同晚
上唔開晒所有車頭燈(只限新燈)!同埋KEEP著2 波保持平常車速
會否慳到電令部拖頭去遠&#2187 ...

有....乜燈都唔玩+60T摩打+啤鈴+101bk
DE10-1192 發表於 2007-12-16 11:35:18 | 只看該作者
原帖由 mk9001 於 16-12-2007 04:56 AM 發表

有....乜燈都唔玩+60T摩打+啤鈴+101bk

不如90T