RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1668|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

油車問題請教師兄

kk8833 發表於 2007-11-24 14:15:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
 樓主| kk8833 發表於 2007-11-24 14:16:20 | 只看該作者
請問點解黑蓋下的位置好像流油
RGM-111 發表於 2007-11-28 01:32:29 | 只看該作者
C兄 呢副 4沖 機 來wor ...@.@  OS FS-26C ??

個盤頭琴 邊 流油?.....可能 個 介子 未收死?
 樓主| kk8833 發表於 2007-11-28 19:23:53 | 只看該作者
請問PGM兄,4冲機同個的叫21級的引擎有什麽不同,我這機器現在沒有用風隔,但部車都幾多白煙,而部車開頭都幾快,但玩4至5個圈就好似食猪油膏似的好遲滯,想問PGM兄有冇問題,最後想問個介子在那部位.(多謝指教,小弟是新手)
rotarygod 發表於 2007-12-5 10:50:44 | 只看該作者
我成日都想改4冲偈,無奈我身處嘅美國係冇得賣個conversion kit,連上網都冇.......真羨慕你
頂嗰2粒有冇扭實?拆開黑頂下面有4粒,試吓扭實d
呢d4沖偈簡唔中要調校吓d valves,尤其break in 後
你有冇fan?因為4冲係較易overheat,慢咗唔出奇
你又用乜油?,呢副偈可以用到30%油,但一定要有16%+ oil成分
普通2沖油係會大煙d
21級勁好多,你呢副大概同12級差唔多,但低扭同耗油量就好好多
 樓主| kk8833 發表於 2007-12-6 13:49:16 | 只看該作者
(rotarygod)Thank You
RGM-111 發表於 2007-12-13 17:37:07 | 只看該作者
正如 rotarygod 兄 說, 睇下 黑頂 內 的valve 位 個4粒 screw 有冇鬆,d gasket 有冇爛..etc..

P.S.  你都係 落番風格 玩好D..唔係 好快 死機 ..

21級 係 講 engine 容積, 你可以search 下之前D 舊post 我記得 有個post 係re-built 呢副Engine

另 有冇C兄G 呢副kit 重有邊到買 到,我想 安落 去袈Super-10 / Fw-05 到玩下

4沖D Engine 聲 太美妙喇
 樓主| kk8833 發表於 2007-12-13 23:17:04 | 只看該作者
請問RGM兄,我去模型鋪買那一種風隔,如Size名稱等等(多多請教)
還有我的車用25%油是用N字頭牌子的但好大陣味
RGM-111 發表於 2007-12-14 22:05:12 | 只看該作者

回復 8# 的帖子

風格,應該 可以用12~15級機 個D ..細咀風隔, kyosho 有出過佢用的, 平常玩2沖車 用25% ok, 但 4沖機多用於飛機 上, 咁我又唔G 可唔可以用 平常D 車 用油 or用 RC飛機油 ..呢個問題 你去 d 車仔鋪問下 佢地應該 都樂於answer 你的^_^
 樓主| kk8833 發表於 2007-12-14 22:09:29 | 只看該作者
RGM兄Thank You