RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1823|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的舊作(1838ls)

車工房 發表於 2007-11-16 01:48:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
lee架車我整左一個星期,噴實色油比銀底油容易得多,大家有冇同感,多多指教.
bo68674 發表於 2007-11-16 01:50:30 | 只看該作者
呢只色好少人喷!(国内)...
kelvinblstz 發表於 2007-11-16 01:51:24 | 只看該作者
真係好靚仔呀
auy3030 發表於 2007-11-16 02:40:50 | 只看該作者
這個顏色不錯~我喜歡
 樓主| 車工房 發表於 2007-11-16 03:02:21 | 只看該作者
ming0916 發表於 2007-11-16 03:18:48 | 只看該作者
原帖由 車工房 於 2007-11-16 03:02 發表

不是國內,呢架車是幫朋友整,是ts37,係車主選擇,不過真車比相靚得多.

你噴得好靚 我都係ts37 噴到一達達
可唔可以教下我應該點噴先靚呀
 樓主| 車工房 發表於 2007-11-16 05:33:12 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

多謝你,其實要噴得好係有好多要注意,空氣濕度,表面要清潔,噴個時唔可以太厚,最好就分三次上色,第一次時薄薄地噴一d角位呀凹位呀的地方,等到油乾了就可以噴第二次,第二次就可以噴滿全車,但是不要太厚,一樣等到油乾了就可以噴第三次,第三次可以噴厚一點,但是要小心如果大厚的話就會有流眼淚的現象,等油乾,最好隔一曰,支後就可以上光油,上光油前最好先用2000号沙紙打磨表面(要加水)去徐表面的毛粒,支後就可以上光油,上光油和上色一樣,先薄薄地上一層等乾後再上第二層,第三層可以厚一d,最後如果想有鏡面效果的話就用2000号沙紙加水打磨後用一支叫細目的打磨膏(雙星出叫compound)打磨後,清潔,完成.希望幫到你.
TM麒 發表於 2007-11-16 09:23:23 | 只看該作者
原帖由 車工房 於 2007-11-16 05:33 發表
多謝你,其實要噴得好係有好多要注意,空氣濕度,表面要清潔,噴個時唔可以太厚,最好就分三次上色,第一次時薄薄地噴一d角位呀凹位呀的地方,等到油乾了就可以噴第二次,第二次就可以噴滿全車,但是不要太厚,一樣等到油乾了就 ...

Thank You!
bo68674 發表於 2007-11-16 09:33:02 | 只看該作者
原帖由 車工房 於 2007-11-16 03:02 發表

不是國內,呢架車是幫朋友整,是ts37,係車主選擇,不過真車比相靚得多.

我系话我系国内好少见!...师兄的手工确实吾错!
ming0916 發表於 2007-11-16 12:51:09 | 只看該作者
原帖由 車工房 於 2007-11-16 05:33 發表
多謝你,其實要噴得好係有好多要注意,空氣濕度,表面要清潔,噴個時唔可以太厚,最好就分三次上色,第一次時薄薄地噴一d角位呀凹位呀的地方,等到油乾了就可以噴第二次,第二次就可以噴滿全車,但是不要太厚,一樣等到油乾了就 ...

thank you晒 下次我試下先