RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1781|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

E仔Robins22校唔到隻機

nikonfd2005 發表於 2007-11-13 10:22:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
條芯自轉, 換哂成PART金屬件, 隻機調唔返之前咁樣. 係咁公轉加自轉..調過4合1個兩個制都唔得(4合1兩個制都己扭到盡). 之前用原裝件部機調到好正, 直上直落, 係屋企活動自如..
 樓主| nikonfd2005 發表於 2007-11-14 01:50:20 | 只看該作者
有冇師兄們教我點set 番好部機呀.
zifu 發表於 2007-11-14 10:10:20 | 只看該作者
中心頭潤滑不夠
 樓主| nikonfd2005 發表於 2007-11-14 15:00:26 | 只看該作者
中心頭即係邊處呀, 成條A主軸?? 落D 潤滑油??
zifu 發表於 2007-11-15 10:09:08 | 只看該作者
平衡干中心點,落雙星白滑油
 樓主| nikonfd2005 發表於 2007-11-15 11:29:04 | 只看該作者
thank very much..let me try.
 樓主| nikonfd2005 發表於 2007-11-15 11:38:40 | 只看該作者
用原裝膠頭A柱安裝平衡杆反而會順過用金屬頭A柱安平衡杆, 不過今晚會試試先. 真係唔明, 部機的平衡杆,A主軸B主軸我都覺得好順LA.
 樓主| nikonfd2005 發表於 2007-11-16 10:05:34 | 只看該作者
用番哂原裝膠料, 將條自轉的膠頭A軸用超能膠痴番, 唔用金屬頭的A軸, 用番條膠A軸, 隻機冇自轉LA, 真係唔明, 係咪我D 金屬寶品唔係正廠關係所以會有偏差.
Thomasbb 發表於 2007-11-17 02:41:41 | 只看該作者
師兄我架v3又係同你一樣自轉但飛得起....
之前因為掃左齒, 膠主軸又鬆左
就換左齒輪..原裝金屬主軸, 同埋傾斜盤

gain 已經教盡"-" 搖控微調去到最左
但隻機飛既時候仍然有順時針方向轉....
有啤鈐既地方已經落左油... 情況仍未改善

請問邊一到出現問題
 樓主| nikonfd2005 發表於 2007-11-20 16:52:02 | 只看該作者
部機自轉, 可能係條A主軸曲左. 或係前後MOTOR個轉速比例不MATCH. 調校一下四份一的"PROPORTIONAL"