RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1574|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

第二次試車成功. 但有以下幾個問題.請指教下小弟.

pskyng 發表於 2007-11-11 04:33:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我第二次試車終於成功(開到車). 但有以下幾個問題.請指教下小弟.
12級 engine
fuel 16%
冷火嘴.(nosram R5, 我後來才明白應用熱的.但買了唯有照用)

試了8 轉車, 用了2tank 油.  以先把油針全轉入再 counter clockwise 計:

high speed needle : ccw 1.75 個圈.(去到top speed, engine 沒有cut off)
low speed needle :  ccw 1.25 個圈 (覺得加速有delay.估係小小rich)
idle screw       :  ccw 3    個圈  ( 沉聲, 1 mins 後仍 stable. 沒有加速. 但再lean就死火)

1.我想問係咪因為個火嘴而令0的油針圈數好lean? 我換番熱火嘴會唔會令油針setting 改變?
2.我落"after run oil"時, 油喉 及tank仍有油的. 咁, 我用starter 轉個engine時, 0的油會唔會混入去個engine 而令after run oil 失去作用.
3.死氣喉 對架車有咩影響? 有條油喉從死氣喉插番落個fuel tank,點解呢?

新仔好多問題. 真係唔該曬師兄.
valklai 發表於 2007-11-11 11:24:39 | 只看該作者
fuel 16% ------------用完就買過d 25% 啦
冷火嘴.(nosram R5, 我後來才明白應用熱的.但買了唯有照用)----------R5都唔算冷不過買定支R6 as a spare glow plug.

試了8 轉車, 用了2tank 油.  以先把油針全轉入再 counter clockwise 計:

high speed needle : ccw 1.75 個圈.(去到top speed, engine 沒有cut off)
low speed needle :  ccw 1.25 個圈 (覺得加速有delay.估係小小rich)
idle screw       :  ccw 3    個圈  ( 沉聲, 1 mins 後仍 stable. 沒有加速. 但再lean就死火)
-------------我唔建議你計圈數最好or must buy a 紅外線測溫鎗 to test it. Safty range arround 100~110c------
but my friend use the kyosho original engine the running temp. is arround 130c------

1.我想問係咪因為個火嘴而令0的油針圈數好lean? 我換番熱火嘴會唔會令油針setting 改變?
-----應該唔會不過最好都係睇溫度做人----
2.我落"after run oil"時, 油喉 及tank仍有油的. 咁, 我用starter 轉個engine時, 0的油會唔會混入去個engine 而令after run oil 失去作用.----------0的油會混入去個engine,  應該倒咗d油先我玩完車係唔會keep油係油缸度架-------
3.死氣喉 對架車有咩影響? 有條油喉從死氣喉插番落個fuel tank,點解呢?
---死氣喉係會影響到個engine嘅馬力&捏力輸出架,所以唔同嘅死氣喉會有唔同嘅表現or唔同嘅地方雖需要唔同表現嘅死氣喉----------
---嗰條喉嘅作用係好似真車嘅油泵咁樣,因rc engine 係冇油泵嘅,so 唯有將死氣喉一部份壓力唂去個油缸度等油缸內嘅油可以進入化油器---
 樓主| pskyng 發表於 2007-11-11 11:54:49 | 只看該作者
原帖由 valklai 於 2007-11-11 11:24 發表
fuel 16% ------------用完就買過d 25% 啦
冷火嘴.(nosram R5, 我後來才明白應用熱的.但買了唯有照用)----------R5都唔算冷不過買定支R6 as a spare glow plug.

試了8 轉車, 用了2tank 油.  以先把油針全轉入再  ...

哦. 認真唔該 valklai 兄詳細解答.  辛苦你打咁多字. 因為我架係RTR , 所以好多都唔知. 打算玩熟小小就拆散佢了解下.

我再上網search 下 死氣喉0既資料先. 原來咁大影響....我之前以為只係排癈氣tim... (我那枝可以set長短. 但不知有咩用. 所以沒動它).

thanks so much r.
stanley_wwy 發表於 2007-11-11 22:13:30 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

我又俾少少意見啦.

12級 engine
fuel 16% <-----------如果用係gxr15度, 應該都okay......因為覺得副野用唔晒25%, 熱但係又唔會快好多, 用16%好似仲易較d, 涷少少. 冇記錯manual好似叫用10-20%?? 16%會平少少, 不過依家又唔平得好多.

冷火嘴.(nosram R5, 我後來才明白應用熱的.但買了唯有照用)............冷熱火咀如果唔係比賽激劈, 唔會影響好大的, 買咗用住先......好依valkai 兄話齊, 買多支r6.....燒咗咪轉.

應該唔會影響咁大, 1.75圏好似真係lean 咗d......買個温度計啦.......温度好似valkai 兄咁講okay......但未買之前, 我諗以唔追油為準....(追油即係行完番黎副計 wee wee 叫一輪先慢番, 或者直頭係咁叫)........唔追油副計應該唔會好快死, 但都係頂住當先......成分鐘都唔死火.....係low speed needle 太lean 啦....rich 番d....但如果你之後郁top speed needle, 又要相應較番架....其實先唔死火....較好大針先...其他再相應較....因為大針控制進油第一關, 應先較好.

總知idle十零秒, 俾油有大白煙就okay架啦....架車係唔預你放係度唔郁大耐的....就算比賽的車....空車時都係要一下下俾空油keep住熱先唔死火的....唔可以idle大耐.

2.我落"after run oil"時, 油喉 及tank仍有油的. 咁, 我用starter 轉個engine時, 0的油會唔會混入去個engine 而令after run oil 失去作用.

會.....要用完晒或倒晒d油......再start 架車, start 到再start 唔倒, 燒晒d 油, 凍咗先落after-run

呢個叫回壓, 好似師兄話齊, 好似油泵作用..........死氣喉影響好大, 當你慢慢掌握倒較計.......你就知條喉完全控制副engine 表現, 所以七八百蚊條都有人賣

樓主| pskyng 發表於 2007-11-12 10:07:58 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2007-11-11 22:13 發表
我又俾少少意見啦.

12級 engine
fuel 16%  

真係非常感謝 Stanley 兄 答我 . 你唔講我相信個engine燒左我都唔知發生咩事. 尤其係你答事後油. idle screw , 你講我至知個程序同經驗. 我已寫入我的油車note book.好多你你呀. 一個人玩油車. 唔係有人問..真係幾難..., 油車好有意思. ,
stanley_wwy 發表於 2007-11-12 11:53:17 | 只看該作者

回復 5# 的帖子

交流下啫...唔駛客氣

約下d師兄一齊玩......現場教你幾招, 易上手好多.....