RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: mark999hk
打印 上一主題 下一主題
收起左側

3 Port 機 / 5 Port 機

coronafans 發表於 2006-3-24 01:18:02 | 只看該作者
原帖由 暴風超音 於 2006-3-23 15:02 發表

細五鈴問你啱喎,17",有冇好介紹?

暴風你唔好係到點火頭啦!   
oliver 發表於 2006-3-24 01:33:22 | 只看該作者
原帖由 暴風超音 於 2006-3-23 17:35 發表

吓?d 手指有 option 手指 架?可以換架咩?

有...世界冠軍果d都係咁黎架咋嘛
devilstar 發表於 2006-3-24 01:57:31 | 只看該作者
原帖由 暴風超音 於 2006-3-23 12:34 發表

咁人地夠 15 20 講真車野又關事?

暴風兄,你講嘅係反問兼攪攪震,我講嘅係比喻,又點同呢

devilstar 發表於 2006-3-24 02:11:58 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 2006-3-24 01:33 發表

有...世界冠軍果d都係咁黎架咋嘛

咪獲獲講到世界冠軍吹到咁大啦,嚇親我呀,我哋大家都係唔識,想一齊學吓嘢研究吓啫,講錯請指點,但係唔好攞啲世界冠軍出嚟比較啦,點學呀
WTO 發表於 2006-3-24 07:19:27 | 只看該作者
原帖由 暴風超音 於 2006-3-24 00:21 發表

試唔真可唔可以繼續試?

你返去rcstxdy到慢慢study啦!! 咁大個人仲要人話, 自己反省吓啦.

cman-007 發表於 2006-3-27 09:30:55 | 只看該作者
分別就是5port比3port快.... 由其在直路中段最為明顯.....
iketani 發表於 2006-3-27 09:37:40 | 只看該作者
咁3port起步會唔會比5port快??
Jim 發表於 2006-3-27 13:56:27 | 只看該作者
原帖由 iketani 於 2006-3-27 09:37 發表
咁3port起步會唔會比5port快??

just guessing.....
if both of them are using same pipe
3port 起步 will be faster,higher back pressure and rich fuel/air ratio.(i mean it good at low speed/rpm,may be higher torque)
5port will be good at high speed/rpm, because the air in-take time is very limit in high rpm, 5port will work better.

correct me if i am wrong~
siriochow 發表於 2008-5-27 17:50:33 | 只看該作者
16氣門同20氣門之分別就係:就以直四氣筒為例,8氣門同16氣門黎講,大家都知4沖程引擎係靠引擎既轉動帶動特輪軸黎轉令氣門開合,當引擎係高轉時當然就會令氣門既開合時間都會快左,咁供油時間就會因氣門開啟時間短,道至在引擎高轉時供油不夠,咁科學家就曾加氣門,由每個氣筒1供油氣門1排氣氣門加至2供油同2排氣來解決這個問題,當然有更多組合,但隨住科技發達金屬受熱同受磨既程度大大提高,所以引擎既轉數都越來越高,所以這個方法只係指標不指本,所以本田就有Vtec引擎出黎啦,個中文解釋就係電子控制可變氣門正時系統,咁你知3port同5port之分別啦。點解大場用5port好啦