RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1764|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

4CH 控5CH接收一問!!

Issac 發表於 2007-9-24 01:04:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我個係T4VF 4CH控!!
我想我個接收可以插到5CH,但第5CH係邊度控制嫁??
係唔係要禁啲制先可以控制到第5CH呀??定係用唔到呀??

AltezzaMak 發表於 2007-9-24 01:16:08 | 只看該作者
你個4CH 控, 最多只可控4個CH咋~
 樓主| Issac 發表於 2007-9-24 01:18:16 | 只看該作者
但係買既時候佢係跟5CH 接收..正常嗎??(FUTABA T4VF SKYSPORT 4)
boo814 發表於 2007-9-24 01:21:03 | 只看該作者
老占 發表於 2007-9-24 08:31:14 | 只看該作者
原帖由 Issac 於 2007-9-24 01:04 發表
我個係T4VF 4CH控!!
我想我個接收可以插到5CH,但第5CH係邊度控制嫁??
係唔係要禁啲制先可以控制到第5CH呀??定係用唔到呀??

大勢所溯. 及市場因素

生產商一般都會將 4CH 遙控

跟 5-6CH 接收.. 實則暫時用不著.. 不過聊勝於無!!
rocky 發表於 2007-9-24 15:08:07 | 只看該作者
可以參考以下網址如何改動 t4vf 增加多第五 ch。  任何改動各下自負成敗。
祝你好運。

個網有毒,唔好去喇。今朝去都冇事。  唔好入去睇喇 ﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗﹗

AltezzaMak 發表於 2007-9-24 15:12:00 | 只看該作者
原帖由 rocky 於 2007-9-23 21:08 發表
可以參考以下網址如何改動 t4vf 增加多第五 ch。  任何改動各下自負成敗。
祝你好運。
http://www.chinamodel.org/chinamodel/news/2002/052807.html

點解冇講個5CH個SWITCH點焊既?
 樓主| Issac 發表於 2007-9-24 19:35:19 | 只看該作者
風險程度極高...都係唔整好過整呀!!
rocky 發表於 2007-9-24 20:17:08 | 只看該作者
A B 兩點迷駁去個 ON/OFF 制度喎,即係個制係打開或關埋 A B 兩點呢。
我所知 本地係有人改到,不過係迷咁改就唔知。
果個網講緊好似係舊款既 T4VF。

以下個 link 都有個 叫 Mr.RC-CAM 講關於 SkySport 5th Channel 既改動。
我估主要原理係搵出 Mitsubishi 4513 4-bit series MCU (microcontroller) 既第 32 腳,粒 IC 編號係 PP6335。
正如大陸網張相一樣,個cap好似係駁住第 1 腳(右排第 1 腳) 同第 3 腳(左排數下第 3 腳) 。
個 B 腳就係 第 30 腳,當 第 30 腳接地時(即通去 A 點),就會開或者關 channel 5。
鬼佬冇講要加個 cap。  
要搵出正確腳位時,佢講可以用個 470 ohm 既電阻 short 埋 A B 兩點去測試,就算係 short 錯腳都唔怕燒機。

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=26533

相信用呢個方法都可以應用係新版既 T4VF度。 IC 既第一腳係有一點(記號)係果 IC 面度,再跟住個 U 形咁方向去數腳位。
呢粒 6335 黎講,同第 1 腳打對角果隻應該係 第 17 腳,對面果排係 第 32 腳,格離係第 2 腳。祝你好運。