RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3979|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Altas mini OR Xpress mini

jojocat 發表於 2007-9-11 03:25:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟已經有一架ABC mini,想再加添皮帶M車,不知道Altas mini 好,定 Xpress mini pro 好D,請各位師兄比D意見,謝謝!
Buildinglung 發表於 2007-9-11 04:46:17 | 只看該作者
如果無ABC的話,我會建議買Altas Mini, 但已有ABC Mini的話就買xpress啦!因為ABC同Altas的底架其實都係差不多!只係傳動上一架行軸一架行皮帶....
 樓主| jojocat 發表於 2007-9-11 05:34:38 | 只看該作者

回復 #2 Buildinglung 的帖子

多謝回覆,但感覺上好像Altas Mini比Xpress mini 好一點,因為自已亦都玩過玩舊板Xpress mini 型號,感覺新型號比舊的祗有少許差別,還聽朋友說好像原車回來還要修改一翻呢?所以有點心大心細。還想再請教一下,是否M車的齒比通常都是最大用23T摩打呢?
anes 發表於 2007-9-11 08:03:36 | 只看該作者
If I were you.................I would buy both
 樓主| jojocat 發表於 2007-9-11 08:15:27 | 只看該作者
其實我手頭上都有一架舊款Xpress mini 、ABC M mini 及Yokomo mini ,若果兩架都買齊,恐怕都唔知玩邊架好?
lokei3502 發表於 2007-9-11 09:34:43 | 只看該作者
Altas Mini啦!!!

Xpress mini 太薄啦D底板同油壓板,油壓板一係打媽黎用,底板就~~~
 樓主| jojocat 發表於 2007-9-11 09:37:47 | 只看該作者

回復 #6 lokei3502 的帖子

其實都是買Atlas mini 機會大一點,Thanks!
pug 發表於 2007-9-11 11:48:56 | 只看該作者
比我簡我一定係altas,話晒都係日本車,手工好0的,parts同你架abc共用,價錢又吾貴,吾好貪架express多option,因為佢0的料好屎!
大野 發表於 2007-9-11 13:20:17 | 只看該作者
Xpress mini啦...夠玩有突啦

您係唔係放親車都入場大皮先
minimini 發表於 2007-9-11 17:25:12 | 只看該作者
if you have a ABC mini......I advise you to buy the Atlas.......coz' the suspensions are the same.......can share the spare parts wor........
馮馮ymc 發表於 2007-9-11 21:38:39 | 只看該作者
大野 發表於 2007-9-11 22:38:18 | 只看該作者
我意思都唔係咁

我係低手之中既低手,

唔夠料講呢D野.

但真係覺得Xpress mini,

唔駛點攪都好夠玩咁姐
anes 發表於 2007-9-11 22:38:39 | 只看該作者
原帖由 lokei3502 於 2007-9-11 09:34 發表
Altas Mini啦!!!

Xpress mini 太薄啦D底板同油壓板,油壓板一係打媽黎用,底板就~~~

但喺班高手都喺gar Xpress mini嚟贏車bor,喺咪薄得有道理和簿得有 feel 呢

其實我買早排買Altas Mini 時喺唔知道 Xpress 咁好嘢,唔喺一但買後者

香港製造,獲獎無數,啦啦啦啦啦...................
RX78amuroray 發表於 2007-9-11 23:27:03 | 只看該作者

回復 #1 jojocat 的帖子

of course Atlas
馮馮ymc 發表於 2007-9-11 23:43:33 | 只看該作者
原帖由 anes 於 2007-9-11 22:38 發表

但喺班高手都喺gar Xpress mini嚟贏車bor,喺咪薄得有道理和簿得有 feel 呢

其實我買早排買Altas Mini 時喺唔知道 Xpress 咁好嘢,唔喺一但買後者

...

咁唔係高手買咗係咪會贏車架..........
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... page%3D1&page=6
 樓主| jojocat 發表於 2007-9-12 00:53:57 | 只看該作者
多謝各位的回覆,其實我自已覺得不論平宜或高價的車種,每款都會有其特性及優、劣處吧!主要是隨自已的駕駛模式和車子慣性設定、喜好去選擇自已心愛的車子呢!多謝各位師兄保貴的意見,我會好好參詳這資料去做選擇,謝謝!
AMAT 發表於 2007-9-12 01:22:18 | 只看該作者
坦白講,MINI XPRESS我唔敢話佢好好,但我唔會話佢好差......係真係要花心機執....不過有邊架車買返嚟唔駛心機執呢.....我買TA05MS同415都執一大輪啦.........我未玩過ALTAS MINI,我冇得比較,我亦都唔知佢賣幾錢,但我覺得可以的話,支持下港貨MINI XPRESS都係唔錯~^_^一則佢戰鬥力都真係幾高,二則如果大家唔支持的話......咁又點會有更好O既車出現呢?
cww 發表於 2007-9-12 16:16:22 | 只看該作者
師兄有冇Atlas車picture睇睇, 我都想出呀!! 什麼$$
anes 發表於 2007-9-12 16:31:09 | 只看該作者
原帖由 馮馮ymc 於 2007-9-11 23:43 發表

咁唔係高手買咗係咪會贏車架..........
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... page%3D1&page=6

高手買左執完車(家中)就贏車(比賽),低手買左撞完車咪執車(場上)lor
anes 發表於 2007-9-12 16:36:24 | 只看該作者
原帖由 cww 於 2007-9-12 16:16 發表
師兄有冇Atlas車picture睇睇, 我都想出呀!! 什麼$$

買本RCmodel嚟睇吓,今期送果隻VCD有Joe Lo介紹Beat仔

普通版$1000-$1100,瓜柴版$1300-$1400