RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 9707
收起左側

Misubishi Fuso Aero Queen 製作中......(車身完成度99%)

longman0072 發表於 2007-9-19 00:50:05 | 顯示全部樓層
great master piece!!
 樓主| 9707 發表於 2007-9-20 21:42:27 | 顯示全部樓層
原帖由 老占 於 2007-9-17 23:16 發表

希望湯記車房.與及CEPA兄

可以成功研制出底盤

在下期待出廠的一天

想請問拉花方面.有頭緒及定案了嗎?

暫定會係呢款!因為小弟比較喜歡該花,而且呢款花有模型出產,可將該套模型的水貼紙按比例放大,貼上去,那就更像真了!!!!!!!!

真車模樣

真車模樣

模型

模型
 樓主| 9707 發表於 2007-11-23 23:59:23 | 顯示全部樓層
一日復一日,座位終於完成...........

車廂中的座椅是由Benz的座位複製而成!

車廂中的座椅是由Benz的座位複製而成!

複製了50張,但此車只需要43張,有剩的用作spare parts!

複製了50張,但此車只需要43張,有剩的用作spare parts!

噴上噴灰,效果都算OK!所以頭枕不會再上油,但兩側仍要上油!

噴上噴灰,效果都算OK!所以頭枕不會再上油,但兩側仍要上油!

倒模製造扶手,十一左八右,然後再上色.....

倒模製造扶手,十一左八右,然後再上色.....

中間貼上絨布後,前面大致完成!然後到後面了.......

中間貼上絨布後,前面大致完成!然後到後面了.......

尾排座位完成!

尾排座位完成!

製作雜誌架,此乃自貼牆紙

製作雜誌架,此乃自貼牆紙

成U形,又要做三十個,逐個,冇得複製!!

成U形,又要做三十個,逐個,冇得複製!!

餐死...........

餐死...........

做網...

做網...

二合為一,大功告成!!

二合為一,大功告成!!

底部用膠片連接

底部用膠片連接

sample,一左一右及尾排座位!

sample,一左一右及尾排座位!

暫定座位排列,全車共43座位,右面空出來的地方會是洗手間,做唔掂可能會變番做座位,嘻嘻!!!!!

暫定座位排列,全車共43座位,右面空出來的地方會是洗手間,做唔掂可能會變番做座位,嘻嘻!!!!!
serpent715 發表於 2007-11-24 00:19:12 | 顯示全部樓層
咁正 整好都吾寫得落街放:::
manman2121 發表於 2007-11-24 00:52:02 | 顯示全部樓層
這個唔玩得...........太靚了
samfun0828 發表於 2007-11-24 01:02:01 | 顯示全部樓層
強~~~~Very Nice
丘引 發表於 2007-11-24 03:18:37 | 顯示全部樓層
原帖由 9707 於 2007-9-8 19:55 發表
年頭做到現在,終於克服各種難題,重重障礙,不知用了多少錢,才有一點眉目...........

嘩,師兄,好正啊,裝亞洲車身,係咪林住噴泰豐過隻色呀!其待
Doughboy 發表於 2007-11-24 11:35:31 | 顯示全部樓層
期待一起遊玩
gnufzst721 發表於 2007-12-3 15:30:03 | 顯示全部樓層
一個字形容-勁
mk9001 發表於 2007-12-16 04:58:21 | 顯示全部樓層
期待一起遊玩 好......
tiger1 發表於 2007-12-16 10:27:00 | 顯示全部樓層
靚到無朋友,好專業呀
鬼爆Z 發表於 2007-12-16 11:03:43 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

簡直係o咀呀一一....
好似影印機咁樣一一
karl 發表於 2007-12-16 11:33:14 | 顯示全部樓層
吾係呀,勁到無人有,你做邊行架,近呀
kockok 發表於 2007-12-16 17:31:25 | 顯示全部樓層
可以賜教嗎?MsN: [email protected]
lazzycat 發表於 2007-12-16 21:40:06 | 顯示全部樓層
這個唔玩得...........太靚了
丘引 發表於 2007-12-17 02:36:44 | 顯示全部樓層
原帖由 9707 於 2007-9-8 19:55 發表
年頭做到現在,終於克服各種難題,重重障礙,不知用了多少錢,才有一點眉目...........

?居然,冇咗下聞
mk9001 發表於 2007-12-22 17:05:34 | 顯示全部樓層
唔係有不測吓嘛...忽然失去蹤影
 樓主| 9707 發表於 2007-12-22 21:58:54 | 顯示全部樓層
[quote]原帖由 mk9001 於 2007-12-22 17:05 發表
唔係有不測吓嘛...忽然失去蹤影 [/quote
非也!現在的進度是在湯記車房排期製造底盤,有最新資料定必為大家報導,many many thanks!!
PS:講真句,去度呢個進度,小弟都驚有任何不測,因為要開始做電器部份,要拉線,駁燈,最難就是個要在車身鑽孔 ,稍有差池,整個project就會total loss!!到時小弟就要向大家報導這不幸的消息了.............:'(

StarBuck 發表於 2007-12-22 22:11:30 | 顯示全部樓層
加油呀
期待作品
 樓主| 9707 發表於 2007-12-22 23:13:30 | 顯示全部樓層

有諗過的,做底盤有一定困難,因底盤為低地台,需要跟湯記車房研究............

My target: JR Neoplan Megaliner

My  target: JR Neoplan Megaliner