RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2194|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

點解D接收電1A叉唔到

billlkyy 發表於 2007-8-31 03:48:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
點解D接收電同發射電用1A叉轉頭3-4分鐘就叉唔到?

"標題請清晰, 勿用" ..."  浪費網路資源"

dio0222 發表於 2007-8-31 08:55:34 | 只看該作者

回復 #1 billlkyy 的帖子

1a叉梗係啦 我平時唔急用係用0.2-0.5慢叉家咋=.= 唔急都唔用急叉的 仲要玩完之後用燈泡放哂d電先再叉佢家 又或然者你d電都開始雞雞地咪叉唔到囉
goliath 發表於 2007-9-5 19:36:07 | 只看該作者
一般接收或者發電只適合用0.1C差電,C=電池容量.用NiMH電最好每個月做一次全放電後差電.
dio0222 發表於 2007-9-5 21:47:42 | 只看該作者

回復 #3 goliath 的帖子

係應該每次用完 林玩前一日或幾個鐘前用燈泡放清哂舊電之後先叉
arslok 發表於 2008-2-16 13:29:25 | 只看該作者
我有 8 粒 AA 2500mah 發射電,  我用 0.1A 差, 但 mV/C 應 set 幾多?

mV/C 係咩黎?  我 set 3mV/C, 佢差半小時就完了, 我估應該未差滿,

另外 接收電 又應該點差呢??

Thanks.

藍毛毛 發表於 2008-2-16 17:10:33 | 只看該作者

回復 5# 的帖子

你义機最底係幾A或要調的那種,請說明,還有發射電用是10pcs一pack=12V用3-4A去义就一般得,接收電5粒=6V用1A去义。
james891031 發表於 2008-2-16 17:14:35 | 只看該作者

發射唔係8粒既咩?
藍毛毛 發表於 2008-2-16 17:17:18 | 只看該作者

回復 7# 的帖子

充電唔係,非义電1.5VX8=12V,义電1.2VX10=12V。
james891031 發表於 2008-2-16 17:17:57 | 只看該作者
原帖由 藍毛毛 於 2008-2-16 17:17 發表
充電唔係,非义電1.5VX8=12V,义電1.2VX10=12V。

咁請問有咩控放到10粒電?
藍毛毛 發表於 2008-2-16 17:24:34 | 只看該作者

回復 9# 的帖子

要自行包一舊有插的發射電,D高級的控通常有電pack賣,那pack有10粒在內,12V對發射會強些和長時間些,如8粒充電D時間快冇電
james891031 發表於 2008-2-16 17:26:09 | 只看該作者
原帖由 藍毛毛 於 2008-2-16 17:24 發表
要自行包一舊有插的發射電,D高級的控通常有電pack賣,那pack有10粒在內,12V對發射會強些和長時間些,如8粒充電D時間快冇電

邊隻高級控?
藍毛毛 發表於 2008-2-16 17:44:35 | 只看該作者

回復 11# 的帖子

要用到功能多又是FM的控,因為要用那麼多功能用電要隱定。
chrishkyung 發表於 2008-2-16 17:49:25 | 只看該作者
to charge receiver packs, its very trouble procedure.  I never give them a proper maintenance.  For those 1100mah battery, I use 1.5A for charging.  Dont need to discharge them.  Just charge it.  If they die, just change it.  U think think how much per pack.  I use the receiver pack for more than 1 year.  $1xx can save your time wooh.

BTW, it is very interesting that people playing miniz use 0.9A to charge their 3A battery.  why we cannot use 1A to charge the receiver pack
chrishkyung 發表於 2008-2-16 17:49:41 | 只看該作者
i guess your receiver pack has already die.
james891031 發表於 2008-2-16 18:02:59 | 只看該作者
原帖由 藍毛毛 於 2008-2-16 17:44 發表
要用到功能多又是FM的控,因為要用那麼多功能用電要隱定。

我用3PK都唔見有10粒一PACK既電
藍毛毛 發表於 2008-2-16 18:08:46 | 只看該作者

回復 15# 的帖子

通常自己做的。
james891031 發表於 2008-2-16 18:16:52 | 只看該作者
原帖由 藍毛毛 於 2008-2-16 18:08 發表
通常自己做的。

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... mp;page=1#pid735884
咁你又話有得賣?
藍毛毛 發表於 2008-2-16 18:29:45 | 只看該作者

回復 17# 的帖子

有幾個牌子有得賣,sanwa、futaba、用電pack。
arslok 發表於 2008-2-16 20:51:08 | 只看該作者
部差電機最底係 0.1A.....   我係用電架嫁, 我自己用條線駁去 + -  位 跟住就差囉

師兄講 D 電pack 係咪 DIY 果D?   如果係果 D 我見好多模型舖都有得買喎