RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 大頭妹
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想買架車玩 TKO RALLY 錦標賽

wave 發表於 2007-8-24 22:34:02 | 只看該作者

係三十幾度烈日當空之下,的確係一個問題,一排電玩唔晒,己經要停,或esc cut電......
smallfaifai 發表於 2007-8-24 22:37:01 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2007-8-24 22:34 發表

係三十幾度烈日當空之下,的確係一個問題,一排電玩唔晒,己經要停,或esc cut電......

熱到中途搵把大風扇吹住...............
li5115 發表於 2007-8-24 23:03:29 | 只看該作者
原帖由 smallfaifai 於 2007-8-24 22:26 發表

上星期日都有兄弟o係TKO玩TB01,o係封住晒之下,散熱好似係一個幾大o既問題?

針無兩頭利,又要防沙又要散熱。全密封車底,防沙一流。至於散熱,大家睇下 E 個方法得唔得。在防沙罩上面開兩個孔,分別在两個人仔後面。一個對正摩打,在上面加風扇(抽風),另一個孔加紗網防沙。一出一入做成對流。應該會有一定幫助。
smallfaifai 發表於 2007-8-24 23:11:07 | 只看該作者
我就諗搭番細D齒,等隻ESC冇咁大負荷,亦應有幫助?

另外應該會買一隻風扇吹住個ESC,又會好D.....
li5115 發表於 2007-8-24 23:18:49 | 只看該作者
原帖由 smallfaifai 於 2007-8-24 23:11 發表
我就諗搭番細D齒,等隻ESC冇咁大負荷,亦應有幫助?

另外應該會買一隻風扇吹住個ESC,又會好D.....

你D方法是用在 TT-01 or TB-01?
smallfaifai 發表於 2007-8-24 23:28:24 | 只看該作者
原帖由 li5115 於 2007-8-24 23:18 發表

你D方法是用在 TT-01 or TB-01?

當然係我o既TT01啦.....

如果TB01應該都用得著o既
cHRisTiAN 發表於 2007-8-25 01:30:21 | 只看該作者
原帖由 大頭妹 於 2007-8-24 19:14 發表
同 tt-01 差無幾喎

完全係兩回事.
曾經試過用TT-01跑RALLY(白色部7代)

玩後發覺,如果TT-01同TB-01比的話.
事後保養問題,TB-01比TT-01煩少好多野.
密封性(頭尾GEAR CASE),TB-01好好多,相對D齒會耐玩好多.
加上又有UPPER COVER,唔駛怕石仔攝係MOTOR同中軸"磨"
老夫子 發表於 2007-8-25 03:52:25 | 只看該作者
hi 我見到你地玩Rally 搞到我又中左毒
伊加諗住整部全原裝既TL01,加返個DC5既殼玩下咁

我想問下跑Rally有d咩要set? 仲有點先可以另到部車離地高D

同埋我見你地係TKO個度玩得好開心 我自己住何文田的

想問下有咩方法去到個度?同埋歡迎我一齊玩嗎
li5115 發表於 2007-8-25 05:34:13 | 只看該作者
原帖由 老夫子 於 2007-8-25 03:52 發表

我想問下跑Rally有d咩要set? 仲有點先可以另到部車離地高D

同埋我見你地係TKO個度玩得好開心 我自己 ...

如果是買新車,首選 TB-01,次選 TT-01,最後才是 TL-01。三部之中 TB-01 最適合跑 Rally。
Set 車主要有3點,1. 升高車身(用長避震 或 用長避震腳),2. 要有套 Rally 呔,3. 做好防沙。
改 TB-01 及 TT-01 主要是懸掛部份,可參考
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=52772&extra=page%3D1
改 TL-01,用長避震腳就得。
老夫子 發表於 2007-8-25 05:48:36 | 只看該作者
原帖由 li5115 於 2007-8-25 05:34 發表

如果是買新車,首選 TB-01,次選 TT-01,最後才是 TL-01。三部之中 TB-01 最適合跑 Rally。
Set 車主要有3點,1. 升高車身(用長避震 或 用長避震腳),2. 要有套 Rally 呔,3. 做好防沙。
改 TB-01 及 TT-01 ...

我用現成係手有的改 而且TL01如果做防沙,我都幾有信心做得好

我想問下長避震腳係唔係即係避震管入面的金屬心要買長D既?

如果我用既係Topcad既金屬油壓,有得買返嗎?價錢大約幾多

同埋Rally 胎係唔係買菠蘿釘就ok?
li5115 發表於 2007-8-25 06:35:04 | 只看該作者
原帖由 老夫子 於 2007-8-25 05:48 發表

我用現成係手有的改 而且TL01如果做防沙,我都幾有信心做得好

我想問下長避震腳係唔係即係避震管入面的金屬心要買長D既?

如果我用既係Topcad既金屬油壓,有得買返嗎?價錢大約幾多

同埋Rally ...

避震腳是指避震尾的膠件,加長後避震全長,應不少於 65mm。前避震裝在最外的孔,後避震裝中間的孔。
Rally 呔是 Tamiya 那款。

老夫子 發表於 2007-8-25 14:40:00 | 只看該作者
原帖由 li5115 於 2007-8-25 06:35 發表

避震腳是指避震尾的膠件,加長後避震全長,應不少於 65mm。前避震裝在最外的孔,後避震裝中間的孔。
Rally 呔是 Tamiya 那款。

噢.....係唔係唔同牌子既都可以撈亂用? 我買Tamiya既 用落Topcad度得唔得?

同埋胎洗唔洗用胎膽?
J 發表於 2007-8-25 16:20:47 | 只看該作者
原帖由 老夫子 於 2007-8-25 03:52 發表

同埋我見你地係TKO個度玩得好開心 我自己 ...

歡迎~
不過唔好用dc5殼!! 你都知係玩緊rally, 咁應該用咩殼自己醒爬啦!
老夫子 發表於 2007-8-25 23:13:49 | 只看該作者
原帖由 J 於 2007-8-25 16:20 發表

歡迎~
不過唔好用dc5殼!! 你都知係玩緊rally, 咁應該用咩殼自己醒爬啦!

但係....我得DC5,Fairlady Z,S15同Sileight......都係其唔多.......
老夫子 發表於 2007-8-26 00:41:31 | 只看該作者
同埋我想問下跑Rally頭尾係唔係都係用叉速?
li5115 發表於 2007-8-26 01:37:41 | 只看該作者
原帖由 老夫子 於 2007-8-26 00:41 發表
同埋我想問下跑Rally頭尾係唔係都係用叉速?

頭有差速。呔膽用 soft 會咬D。
老夫子 發表於 2007-8-26 01:40:30 | 只看該作者
原帖由 li5115 於 2007-8-26 01:37 發表

頭有差速。呔膽用 soft 會咬D。

即係用尾直?
li5115 發表於 2007-8-26 02:21:57 | 只看該作者
原帖由 老夫子 於 2007-8-26 01:40 發表

即係用尾直?

頭尾都用差速。
J 發表於 2007-8-26 02:26:08 | 只看該作者
原帖由 老夫子 於 2007-8-25 23:13 發表

但係....我得DC5,Fairlady Z,S15同Sileight......都係其唔多.......

去買rally 殼! 二百蚊有找, 平過飄移殼很多了
li5115 發表於 2007-8-26 02:48:18 | 只看該作者
LANCIA Delta HF Integrale 宏記 有 HK$210.