RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1557|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

整殼問題

水野太知 發表於 2007-8-19 14:13:58 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問整一個殼開始到完成既步驟係點?我度完位出黎個殼成日都唔正中,幫下手thx~~~
DriftNoobie 發表於 2007-8-19 16:13:53 | 只看該作者
(1) 剪洗吹 (車輪位開埋), 磨邊
(2) 用車架對好, marker 點柱位 (最難呢下)
(3) 拉花, 噴油, 修正
(4) 鑽"隆", 去皮 (透明保護膠)
(5) 安燈, 尾翼, 死氣喉, 車牌
(6) 貼紙, 畫線
(7) 如果車轆位唔正確, 用 space 調整 A 臂去就.                                   
(8) 上車, 玩車, 炒車, Back to step (1).
stig 發表於 2007-8-19 16:17:26 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-8-19 16:13 發表
(6) 貼紙, 畫線
(7) 如果車轆位唔正確, 用 space 調整 A 臂去就.                                   
(8) 上車, 玩車, 炒車, Back to step (1)

第(8)好扺死
 樓主| 水野太知 發表於 2007-8-19 16:21:21 | 只看該作者
係上左色先開隆ga?????????????????
DriftNoobie 發表於 2007-8-19 16:25:01 | 只看該作者
原帖由 水野太知 於 2007-8-19 16:21 發表
係上左色先開隆ga?????????????????

係 step (2) 你已經 mark 好柱位.

可以先噴後鑽, 或先鑽後噴.

我鐘意先噴後鑽.

先鑽後噴, 怕D油係隆度"lau"出車面.

記住! 記住! 記住! 鑽"隆"先好去皮. 因為 marker 係係皮上面.

倒錢落海 發表於 2007-8-19 16:39:23 | 只看該作者
我好怕搞呢的步驟..=.=所以我的車殼全部係買現成剪好晒噴好晒貼好晒既完成品...=.=

現時用緊呢個:

登錄/註冊後可看大圖

呢個係後備(上面果個玩到殘就會用呢個):

登錄/註冊後可看大圖

呢的殼通常幾舊水一隻。表面睇似乎貴左少少,但我覺得慳返唔洗買工具去剪殼噴油左遮右遮搞到成間房都係油味仲有貼貼紙對位諸如此類慳返呢的時間心機都係值得...

樓主| 水野太知 發表於 2007-8-19 16:41:07 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-8-19 16:25 發表

係 step (2) 你已經 mark 好柱位.

可以先噴後鑽, 或先鑽後噴.

我鐘意先噴後鑽.

先鑽後噴, 怕D油係隆度"lau"出車面.

記住! 記住! 記住! 鑽"隆"先好去皮. 因為 marker 係係皮上面.

THX你先.....我想問有d剪左邊ga?
DriftNoobie 發表於 2007-8-19 16:43:57 | 只看該作者
原帖由 水野太知 於 2007-8-19 16:41 發表

THX你先.....我想問有d剪左邊ga?

唔明你問咩.
 樓主| 水野太知 發表於 2007-8-19 16:50:54 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-8-19 16:43 發表

唔明你問咩.

有無d殼已經剪左沙板位ga?同埋想問買現成殼上左色咁點對位開隆?
倒錢落海 發表於 2007-8-19 17:03:38 | 只看該作者
原帖由 水野太知 於 2007-8-19 16:50 發表:有無d殼已經剪左沙板位ga?同埋想問買現成殼上左色咁點對位開隆?
我睇你個簽名檔...你係玩05t+同埋fazer。你可考慮買kyosho出既原裝完成品。已經開好晒柱孔俾你。而且個位一定岩。kyosho自己出呢的殼都係for佢自己的車。的位一定岩。買返去就用得。

我上面幅圖果部都係05t+來的。
 樓主| 水野太知 發表於 2007-8-19 17:12:51 | 只看該作者
原帖由 倒錢落海 於 2007-8-19 17:03 發表
我睇你個簽名檔...你係玩05t+同埋fazer。你可考慮買kyosho出既原裝完成品。已經開好晒柱孔俾你。而且個位一定岩。kyosho自己出呢的殼都係for佢自己的車。的位一定岩。買返去就用得。

我上面幅圖果部都係05t+ ...

原來都有原裝位既....thx
stanley_wwy 發表於 2007-8-20 00:53:06 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-8-19 16:13 發表
(6) 貼紙, 畫線
(7) 如果車轆位唔正確,  ...

7) 用 a 臂就???