RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2454|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

油車要用幾大力servo

billlkyy 發表於 2007-8-8 16:14:34 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
數碼servo要唔要用spical 接收
RGM-111 發表於 2007-8-9 01:45:23 | 只看該作者
我用普通reciver 配digital servo.....好似 用 唔到 HRS...個D special 野law, 相反Digital Reciver 好像一定要用digital servo......要用幾大力servo 睇你用係什麼車上啦....
 樓主| billlkyy 發表於 2007-8-9 01:57:08 | 只看該作者
哦....咁fw05t用咩轉向servo/油門servo呢?thks
RGM-111 發表於 2007-8-10 01:24:08 | 只看該作者
9451  steering  ..3003..Thottle  
taky 發表於 2007-8-10 01:43:54 | 只看該作者
油門用番隻好少少既好似好d喎....
e.g 3050...3305....
sunnyshao007 發表於 2007-8-10 01:55:57 | 只看該作者

兩個都用9451啦
雖然話就話貴d,
保障,拉力,速度都比其他好
玩到咁上下,你就會發覺個servo俾唔到野你,
因為你既技術已經進步,要求換servo以得到更快既圈速
我之前都有呢d問題,換左9451之後就快左好多
俾多一兩百就有咁正既function
ps:以上只係我既建議
coronafans 發表於 2007-8-11 00:13:47 | 只看該作者
KO 2344都不錯, 13Kg
RGM-111 發表於 2007-8-11 00:33:35 | 只看該作者

回復 #7 coronafans 的帖子

2344  0.13sec  可似??
我以前有隻 不過 唔G 塞了去邊..得閒瘟下先....13kg..落番去用 Super-10 size 一流...

P.S.   大家 又  點 睇Sanwa  servo  呢? VZ, RZ, WRX
skylam 發表於 2007-8-11 01:11:23 | 只看該作者
Sanwa  servo  WRX is better choice 又係digital servo用AM接收都用到 , i use it is better than 9451回中準好多而且快好多...唔好成日聽人講好,好在咩先....係都要講出有咩好...
ko好正不過好貴我都想用..成8百幾一隻...9451唔係好貴sanwa wrx都係貴一百左右,我無記錯好似6百左右,不過就快d回中準d...我之前都有用9451不過轉o左三和wrx之後已經唔用9451....如果真係決定要買9451咁就等下新o個隻BL 9451(無炭擦9451)...唔好聽d淨係用過9451o既人講....淨係自己用緊就好...咁樓主自己考慮一O下係唔係真係咁好 ...
TODA 發表於 2007-8-11 10:54:29 | 只看該作者
原帖由 RGM-111 於 2007-8-11 00:33 發表
2344  0.13sec  可似??
我以前有隻 不過 唔G 塞了去邊..得閒瘟下先....13kg..落番去用 Super-10 size 一流...

P.S.   大家 又  點 睇Sanwa  servo  呢? VZ, RZ, WRX

油車steering唔洗用 13kg 啦~

一般 9402/9451 都夠用有突 ~

要靚 d 既就 Sanwa 啦,WRX 我都有一隻...

正~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
RGM-111 發表於 2007-8-12 01:32:10 | 只看該作者

回復 #10 TODA 的帖子

c兄有冇玩過Super-10 @.@?  佢個steering 唔係 正常1:10 tourning size

yes.. 我都plaining change Sanwa WRX.. ,
if analogue type any other good servo ??

skylam 發表於 2007-8-12 06:03:33 | 只看該作者
analog都可以choice三和rz o個d.....不過就好似細力d.....如果玩super ten我建議用d大力小小o既servo因為部車都幾重同埋佢唔係普通1:10 size...我之前中學o個時玩super ten就用ko servo好似11kg左右不過會慢d都夠晒玩.....不過我係買二手.....個時二手都唔平成4百幾蚊隻.......不過就用o左好耐家陣都仲係度!
RGM-111 發表於 2007-8-13 00:39:00 | 只看該作者

回復 #12 skylam 的帖子

係啊, 部super ten 鬼死咁重, 個"碌"又大,....以前用2143....12Kg...但係得0.13sec....力ok 但係慢D...
analogue...E家想try Sanwa VZ ..0.1sec 有13kg..^_^"..部Super-10 好耐冇跑了...希望重行得啦
skylam 發表於 2007-8-13 01:55:21 | 只看該作者

回復 #13 RGM-111 的帖子

三和SERVO一試愛上........ko我都好想試不過太貴.....希望遲o下有機會用o下!
Super用黎跑街超正又大部....哈哈..我都玩O左好耐.......我之前用麥拿倫shell好鬼靚........不過後尾有個朋友高價收購我部車揍O左部蛇玩就咁無O左部 super ten luuuuuuu家陣都有D想玩返!

kenw001 發表於 2007-8-13 14:02:17 | 只看該作者
原帖由 RGM-111 於 2007-8-13 00:39 發表
係啊, 部super ten 鬼死咁重, 個"碌"又大,....以前用2143....12Kg...但係得0.13sec....力ok 但係慢D...
analogue...E家想try Sanwa VZ ..0.1sec 有13kg..^_^"..部Super-10 好耐冇跑了...希望重行得啦

I am using sanwa RX & VX.
Fast and reliable.
Not great difference to 9541 for scuk drivers like me~
Wanna try WRX later
RGM-111 發表於 2007-8-14 01:45:55 | 只看該作者

回復 #14 skylam 的帖子

^_^ ..我就重keep住 部Super-10 & 大蛇Vector .....Super 10 個D Size ..殼&鈴...比例 一流!..i'm loving it

致正 係D殼柱...唔洗用pin