RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 天照
收起左側

工房EP RC開發計劃 - KOG01 (UPDATE 2006-7-26)

樓主| 天照 發表於 2006-7-21 19:13:51 | 顯示全部樓層
好~!食完飯,畫埋個尾油壓架~收工先~
下星期繼續~又或者返屋企再畫~

尾殼柱返屋企再度完CHECK完先搞~
yuiche 發表於 2006-7-21 19:19:00 | 顯示全部樓層
板主你俾心機ar....呢部廠車出到我一定支持...[size=-1]不過唔好太貴就好la....
好立克 發表於 2006-7-21 20:15:41 | 顯示全部樓層
加油......差D炸......
可以令「make   by   hong kong」既字樣寫入RC史中......
AMAT 發表於 2006-7-22 10:56:15 | 顯示全部樓層
講真,做呢架車,我第一個POST已經開宗明義話我係參考過好多車O既設計,睇下有咩好有咩唔好.
我係到貼O既目的,就係希望大家都可以俾到結構上唔同O既意見.

如果真係做第一架PROTOTYPE出嚟,我係一定唔會即時大量做,一定係先CNC亞加力做車架結構,底板照用炭纖板,部份配件用街坊O野,試好晒冇用題,仲要做車架試跑TESTING,試過晒,要實戰比賽過,OK先會諗大量做啦!

一開始就開模呀?哈哈!

仲有點解我個設計要做呢種?炭纖CNC做到,車架鋁合金CNC做到,係得四條臂同小量配件要啤.....要開幾多模呀?哈!你估我宜家做成架膠加炭兜呀?SLA.....笑到我飲水都噴埋出嚟!
buggy 發表於 2006-7-24 15:22:27 | 顯示全部樓層
前面條皮帶可以放係右邊,而後面條放係左。而個磨打齒掉轉裝(即機米遠離磨打本身),咁咪可以將磨打放近d 中線。
小小意見。
AMAT 發表於 2006-7-24 21:46:36 | 顯示全部樓層
原帖由 buggy 於 2006-7-24 15:22 發表
前面條皮帶可以放係右邊,而後面條放係左。而個磨打齒掉轉裝(即機米遠離磨打本身),咁咪可以將磨打放近d 中線。
小小意見。

你呢個係太理想化O既諗法嚟.

個摩打要有摩打坐上住嗎......哈.

另外,咁做摩打係入咗,但O的電池相對就推晒出去喇.....
 樓主| 天照 發表於 2006-7-26 10:34:30 | 顯示全部樓層
尾油壓架OK~

今個星期係咁多先,下個星期先繼續搞臂HUBS果O的O野~
s 發表於 2006-7-27 23:41:50 | 顯示全部樓層
小弟直言,呢度抄d,果度抄d,除了前後比,油壓,轉動齒可用,其如可否有些新思為,而家連大廠都抄來抄去,了無

新意...........算小弟多多得罪各位師兄!!!
bho 發表於 2006-7-27 23:45:54 | 顯示全部樓層
如果啊amat咁勁就去左大廠做啦 , 洗鬼係大陸受氣咩 . 哈哈
AMAT 發表於 2006-7-28 13:39:56 | 顯示全部樓層
原帖由 bho 於 2006-7-27 23:45 發表
如果啊amat咁勁就去左大廠做啦 , 洗鬼係大陸受氣咩 . 哈哈

咁又係呀!係我就去咗HPI YOKOMO到做啦!
不過果時HPI請人我想去應徵O架!但我冇乜呢方面作品SEND過去嗎!哈哈!
s 發表於 2006-7-28 14:22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 bho 於 2006-7-27 23:45 發表

以佢對車車知識,真係可以發明一d唔出奇,得唔得一件事,我都ok架,又唔洗睇市場條件,試先,大家比d意見la.

我先比.......其實摩打轉動可以不用大細齒,可用兩個圓餅,圓餅外圍加膠圈,咁直俓加減可以更細緻,半mm-1.2mm-1.3mm-..........5mm咁上落,很線性架,又順.

s 發表於 2006-7-28 14:28:55 | 顯示全部樓層
原帖由 AMAT 於 2006-7-28 13:39 發表

咁又係呀!係我就去咗HPI YOKOMO到做啦!
不過果時HPI請人我想去應徵O架!但我冇乜呢方面作品SEND過去嗎!哈哈!

可以一試,我估佢很想要新作品推出市場.
AMAT 發表於 2006-7-28 19:38:09 | 顯示全部樓層
原帖由 s 於 2006-7-27 23:41 發表
小弟直言,呢度抄d,果度抄d,除了前後比,油壓,轉動齒可用,其如可否有些新思為,而家連大廠都抄來抄去,了無

新意...........算小弟多多得罪各位師兄!!!

哈,咁我當然同意啦,所以我會係完成呢個初稿之後,再BRAINSTORM下,點樣係呢個車架上再搞O的新意思出嚟.
宜家個重點係要令佢WORK先,之後再會改進~!^_^
AMAT 發表於 2006-7-28 19:39:31 | 顯示全部樓層
原帖由 s 於 2006-7-28 14:22 發表

以佢對車車知識,真係可以發明一d唔出奇,得唔得一件事,我都ok架,又唔洗睇市場條件,試先,大家比d意見la.

我先比.......其實摩打轉動可以不用大細齒,可用兩個圓餅,圓餅外圍加膠圈,咁直俓加減可以更細緻 ...

共通性問題嚟.
s 發表於 2006-7-28 23:41:26 | 顯示全部樓層
原帖由 AMAT 於 2006-7-28 19:38 發表

哈,咁我當然同意啦,所以我會係完成呢個初稿之後,再BRAINSTORM下,點樣係呢個車架上再搞O的新意思出嚟.
宜家個重點係要令佢WORK先,之後再會改進~!^_^

good boy ..............
ellis 發表於 2006-8-15 17:51:46 | 顯示全部樓層
搖臂 & king pin 最好改用 hpi pro4/cyclone 果隻, yokomo sd/bd 條 king pin 太幼, 唔多撞得.
AMAT 發表於 2006-8-15 17:52:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ellis 於 2006-8-15 17:51 發表
搖臂 & king pin 最好改用 hpi pro4/cyclone 果隻, yokomo sd/bd 條 king pin 太幼, 唔多撞得.

OK~!我會去睇下!~^_^
ellis 發表於 2006-8-15 20:44:18 | 顯示全部樓層
因為小弟之前玩pro 4, 依家玩bd, 所以發覺, pro4/cyclone 既king pin 比yokomo sd/bd 粗好多, 實淨好多
AMAT 發表於 2006-8-16 17:08:02 | 顯示全部樓層
宜家開心囉~

老闆話,RACING級HOLD住先......
DESIGN一架入門級車出嚟!哈!

我宜家O既諗法係:中軸車,四驅,可以裝到我地O的LIGHT KIT

勁呀!拍板開發!
hoitang55 發表於 2006-10-8 19:49:08 | 顯示全部樓層
快d整好佢,我想換車希望平平地la,貴就買415msx la
XD