RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: rk2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

宏記 80's ~ 90's 地址

kwok7660 發表於 2008-1-3 23:14:38 | 只看該作者
深水埗 : 三和 , 福利, 兆利隆

o果時中三暑期工, 搵o左 $1500 , 就係福利買o左部 frie dragon 遙控, 差機 成套,
結果返到屋企比呀媽鬧死

宜家呢三間野都好似無咩 rc 野買LU
 樓主| rk2 發表於 2008-1-3 23:19:28 | 只看該作者
原帖由 kwok7660 於 2008-1-3 23:14 發表

o果時中三暑期工, 搵o左 $1500 , 就係福利買o左部 frie dragon 遙控, 差機 成套,
結果返到屋企比呀媽鬧死

你好後生喎 ! "福利"係九龍城果時我都去過 !!
pui 發表於 2008-1-3 23:25:57 | 只看該作者
以前沙田都有.新城市廣場.世界模型同好運中心.過唔記得咩名啦

kwok7660 發表於 2008-1-3 23:34:21 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2008-1-3 23:19 發表

你好後生喎 ! "福利"係九龍城果時我都去過 !!

HA.. HA...
比人讚後生 !!
我都成 三十幾 lu
不過我係Rc年嘅資好淺, 自從o果時買o左果部火龍之後都無玩lu
係係06年11月先開始玩
所以請各位師兄多多指教  
mkevin 發表於 2008-1-3 23:42:07 | 只看該作者
原帖由 carbuilder 於 2007-7-27 17:48 發表
Yes, first one at Tin Kwong road and the second one at Ma Tau Wai Road..But at that time ( before 1990) I pay more at Cap Gun more than Rc to HingKee.

The original shop was on Pak Tai Street, it sold the plastic models only, especailly for military models.
tiger1 發表於 2008-1-4 00:21:26 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2008-1-3 22:50 發表
係呢度吹水真開心,原來呢度咁多資心車手,不經不覺都玩0左廿幾年,而家都40又幾,

Tiger1 不經不覺都玩0左30年 la
chacha 發表於 2008-1-4 03:27:43 | 只看該作者
原帖由 kwok7660 於 2008-1-3 23:14 發表

結果返到屋企比呀媽鬧死

三和好小行,因為要過馬路,兆利隆 話哂曾經係田宮代理,點都種有好多遙控車,不過多數係阿姐睇舖,唔係識好多野,新手勿去,老手一定要去,因為好多寶藏,福利變0左玩具舖,都有小量大熱 RC 賣
chacha 發表於 2008-1-4 03:33:34 | 只看該作者
原帖由 tiger1 於 2008-1-4 00:21 發表

Tiger1 不經不覺都玩0左30年 la

大家年資差唔多,咁個震師兄有冇去鬥兢域 D 賽事呀,如果有可能我都撞你唔小
tiger1 發表於 2008-1-4 07:56:13 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2008-1-4 03:33 發表

大家年資差唔多,咁個震師兄有冇去鬥兢域 D 賽事呀,如果有可能我都撞你唔小

好小鬥車,不過係好小量藏寶
missingdorami 發表於 2008-1-4 18:59:48 | 只看該作者
忽然醒起,興記以前係維園對面法國醫院果係街,
missingdorami 發表於 2008-1-4 19:11:44 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2007-8-7 17:55 發表
原來呢度咁多老同志,提起天后,我就諗起係維園放車,當時放雙星泰利爾 P-34,用KO V2 棍控

師兄有冇聽過個傳聞話以前有人喺維園放車撞親人,所以維園林子祥(有兩匹鬚嘅保安叔叔)唔再比人喺維國放車
chacha 發表於 2008-1-4 22:42:15 | 只看該作者
呢個問題唔清楚,係維園玩都係一段短時間,0個震我都係剛剛開始跟同學玩,撞親人就經常,話哂0個個都係球場,都好多人聚集係到玩,你有你踢波,我有我放車,總之係車都係到放,
artlas 發表於 2008-1-5 00:47:37 | 只看該作者
原帖由 中國人上太空 於 2007-7-22 01:57 發表

恒年行.....以前我去到仲成日諗:好心佢就放D新Do既車係門口啦, 架青蛙放左咁耐都冇人買......而家想起, 真係好懷念.....北角邨, 中巴85紅番頭, 恆年行.....嗚嗚.....

北角邨行前D汽車渡輪碼頭 重要上office頂有個停車場
當年夜晚有冇人係0個頭放12仔
亞爸當年帶我去睇好開心
nebula 發表於 2008-1-12 00:33:58 | 只看該作者

德昌

德昌搬去長旺道前在塘尾道,近太子道。

我套黃色 RENAULT F2 就系度買。

原帖由 Panda 於 2007-8-7 23:43 發表

長旺道德昌八九年搬去快富街同廣東道交界 , 九二九三年搬左去廣東道近亞皆老街閣樓後尾好似執鬼左但招牌而家重度 ............... 個老細莊生專玩直昇機 .
carbuilder 發表於 2008-1-15 17:47:42 | 只看該作者
Also one at WanChai 188 shopping Mall - operate by MR.Nip. I buy a secondhand 1/10 Cat touring and a Yokomo buggy ...feel so good at that time. There were two or three RC shop at 188 at the same time before those shop replace by 4 grade DVD/VCD.