RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: rk2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

宏記 80's ~ 90's 地址

carbuilder 發表於 2007-7-27 18:10:53 | 只看該作者
Thanks.. uncle.
monkichi0210 發表於 2007-7-27 18:15:43 | 只看該作者
minimini 發表於 2007-7-27 23:27:59 | 只看該作者
原帖由 carbuilder 於 2007-7-27 17:10 發表
I live in HungHom over 30 years, I remember only 2 RC shops been operate at HungHom , around 1993 (at Man Tai St. and Baker St. ),...but both shop only operate for a few months. My first KO EX1 s ...

我記得紅磡廣場二樓有 "展藝"........

至於喺黄埔新邨嗰間........唔記得咗咩名......不過最記得係喺嗰度買咗一套 Lunsford 軚呎俾我部 Yokomo 91' works.....好肉赤.........
paulaner 發表於 2007-7-28 00:01:23 | 只看該作者
有間叫大帝, 改部"又又"速CAT
paulaner 發表於 2007-7-28 00:03:34 | 只看該作者
原帖由 eason 於 2007-7-23 01:43 發表
荃灣就有......興記.......李記.......... 有幟模型........ 地車模型......

九龍城就有.......城市.......337.......輝達......108........

葵興大窩口...德寶
paulaner 發表於 2007-7-28 00:05:58 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2007-7-27 11:28 發表

居然漏了旺角好景 入口恆利 !!

信和中心既信和!!
minimini 發表於 2007-7-28 00:13:23 | 只看該作者
N 年前 "智樂" 係喺北角街市附近.......之後搬咗去觀塘.....最後先至喺 KWS 落脚......
kfli 發表於 2007-7-28 07:56:45 | 只看該作者

回復 #36 ravaglia 的帖子

有冇人有印象西營盤薄扶林道近第二街都有間RC鋪頭?

係咪等於"水街那間新生模型"呀!我第頭幾架双星RC car在這裡買。(八十年代呢 )
双星(黃色-威龍 F-2, 用380摩打, 鋁板做車底),
日產280ZX
仲有架沙灘車(個白色膠車殼仍然留到現在做紀念 )
 樓主| rk2 發表於 2007-7-28 08:56:35 | 只看該作者
原帖由 paulaner 於 2007-7-28 00:03 發表

葵興大窩口...德寶

葵興商場二樓, 好細間果間 ....... 唔記得叫咩名 ...... !  
monkichi0210 發表於 2007-7-28 10:47:28 | 只看該作者
舊時周圍都有模型舖......我成日"炸炸帝帝"搵藉口周圍去.......拿住本(遙控/精密)模型書......然後去唔同的模型舖......有時齋睇.......都開心........
fyin 發表於 2007-8-2 10:16:47 | 只看該作者
有冇人記起太子有間好大間叫"長城模型"呀?
佢多數買airplane 不過都有買遙控車.
我第一架星星Sand Scocher就係向到買, 記得好似係$260.-
一次過洗曬一個月啲零用錢. 要等吓一個月先買到遙控器.
bmwmtw 發表於 2007-8-2 13:03:25 | 只看該作者

舊RC舖

仲有無人記得天后有間叫德昌呀?我第一架RC(Fast attack vehicle)就是在這裡買的。
仲有枝棍仔控都係!
keithtc4 發表於 2007-8-7 17:43:07 | 只看該作者
原帖由 eason 於 2007-7-23 01:43 發表
荃灣就有......興記.......李記.......... 有幟模型........ 地車模型......

九龍城就有.......城市.......337.......輝達......108........

嘩!!!師兄,連李記都有,你一定住左荃灣好耐喇
chacha 發表於 2007-8-7 17:55:37 | 只看該作者
原來呢度咁多老同志,提起天后,我就諗起係維園放車,當時放雙星泰利爾 P-34,用KO V2 棍控

YINYIN 發表於 2007-8-7 18:03:30 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2007-7-28 08:56 發表

葵興商場二樓, 好細間果間 ....... 唔記得叫咩名 ...... !  

好似叫唔知咩星模型......個老細長毛既

chacha 發表於 2007-8-7 18:14:30 | 只看該作者
唔知呢道有冇人記得官塘模型中心呀,係斜路上,細細間,兩的個人入去以經冇位,老細要屈係樓梯底度收錢,後尾唔知係唔係同高天(從)合股開,搬過隔離街上閣樓,舊老細攪模型,高生攪遙控車,開始代理MUGEN 12仔,後尾拆伙去九龍城開城市模型,重有長旺道德昌,o個個事頭婆鬼咁好人,你唔係買佢都開盒比你睇,有次我收工係o個度買o左盒雙星馴馬師,拎返屋企驚比老豆now,要去凱聲戲院睇埋午夜場,等老豆訓o左靜雞雞拎返去,收埋係被裡面呀陰公

chacha 發表於 2007-8-7 18:26:46 | 只看該作者
原帖由 kfli 於 2007-7-28 07:56 發表
有冇人有印象西營盤薄扶林道近第二街都有間RC鋪頭?

係咪等於"水街那間新生模型"呀!我第頭幾架双星RC car在這裡買。(八十年代呢 )
双星(黃色-威龍 F-2, 用380摩打, 鋁板做車底),
日產280ZX ...

水街間模型舖重係唔係到,約十年前我去時,佢有好多經典野,蘇士RC 300、RC 500、京商後驅油車重有好多舊玩具同模型,o個時去水街一定會去埋堅道兆利隆,重係唔係度?
Panda 發表於 2007-8-7 23:38:30 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2007-8-7 18:26 發表

水街間模型舖重係唔係到,約十年前我去時,佢有好多經典野,蘇士RC 300、RC 500、京商後驅油車重有好多舊玩具同模型,o個時去水街一定會去埋堅道兆利隆,重係唔係度?

堅道兆利隆 2004 年巳經執左 ...........
Panda 發表於 2007-8-7 23:43:54 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2007-8-7 18:14 發表
唔知呢道有冇人記得官塘模型中心呀,係斜路上,細細間,兩的個人入去以經冇位,老細要屈係樓梯底度收錢,後尾唔知係唔係同高天(從)合股開,搬過隔離街上閣樓,舊老細攪模型,高生攪遙控車,開始代理MUGEN ...

長旺道德昌八九年搬去快富街同廣東道交界 , 九二九三年搬左去廣東道近亞皆老街閣樓後尾好似執鬼左但招牌而家重响度 ............... 個老細莊生專玩直昇機 .
 樓主| rk2 發表於 2007-8-10 12:31:21 | 只看該作者
原帖由 Panda 於 2007-8-7 23:43 發表

長旺道德昌八九年搬去快富街同廣東道交界 , 九二九三年搬左去廣東道近亞皆老街閣樓後尾好似執鬼左但招牌而家重响度 ............... 個老細莊生專玩直昇機 .

兩度我都有去過