RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2460|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有咩方法可以用ts油又唔甩?

WallaceNg 發表於 2007-7-15 16:42:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有咩方法可以用ts油又唔甩?因為想要ts-7過隻色呀,但係ps又無
jovychow 發表於 2007-7-16 01:27:36 | 只看該作者
唔撞咪唔甩囉
滕尼 發表於 2007-7-16 02:05:02 | 只看該作者
噴係面::先噴灰>>>上你上既色>>>上光油>>>用2000號砂紙打磨>>>再上Compound就可以
好似一般模型咁做
 樓主| WallaceNg 發表於 2007-7-16 08:44:15 | 只看該作者
噴灰?灰色?,同咩叫compound
monkichi0210 發表於 2007-7-16 12:10:18 | 只看該作者

r u kidding brother.........use surfacer/compound doesn't mean the paint will not tear off from the lexan body......

the fact is TS paint can't affort any crash and will tear off...........

from this topic....let me recall another statement similar.......

...........i got a car using gasoline........as gasoline is too expensive..........i wanna use diesel instead.......can i make it??????......

.......................sorry..............
椰禮 發表於 2007-7-16 12:16:25 | 只看該作者
原帖由 WallaceNg 於 2007-7-16 08:44 發表
噴灰?灰色?,同咩叫compound

係底灰............
我部車整過畢地冇上底灰,噴完油上埋光油,上過混合畢地既地方竟然卒甩左(噴左成年幾拆得多卒甩左掛)

其實可唔可以用郡氏光澤色手油就算呢??甩左可以就咁幫油,咁得唔得ga?
滕尼 發表於 2007-7-16 20:53:39 | 只看該作者

回復 #5 WallaceNg 的帖子

Compound係磨光膏---作用係卒令車身
滕尼 發表於 2007-7-16 20:55:23 | 只看該作者

回復 #6 monkichi0210 的帖子

我以前試過
SPAWN 發表於 2007-7-16 21:36:42 | 只看該作者
原帖由 滕尼 於 2007-7-16 02:05 發表
噴係面::先噴灰>>>上你上既色>>>上光油>>>用2000號砂紙打磨>>>再上Compound就可以
好似一般模型咁做

唔好傻la!
椰禮 發表於 2007-7-17 12:08:48 | 只看該作者
原帖由 SPAWN 於 2007-7-16 21:36 發表

唔好傻la!

有日本仔架fc都係咁教你上色...........不過係mini-z=口="
monkichi0210 發表於 2007-7-17 13:03:50 | 只看該作者
原帖由 滕尼 於 2007-7-16 20:55 發表
我以前試過

god bless u..........
AltezzaMak 發表於 2007-7-17 14:29:54 | 只看該作者
原帖由 滕尼 於 2007-7-15 08:05 發表
好似一般模型咁做

你係咪試過撞都唔甩先?

照睇係唔可行架, 噴灰又好, 噴TS油係硬身既油, PS係軟身既油, TS係用唔到在軟殼, 一撞就甩油...
AMAT 發表於 2007-7-17 14:38:13 | 只看該作者
要噴TS油唔甩呢,基本上就係:冇可能

但係呢,又唔可以話唔係冇計......但就煩小小.......

首先要噴一層透明PS油,呢個就真係幾難搵下,田宮都冇出過,夾硬嚟就可以咁做,先用百潔布抺下個殼裡面,唔好抺個窗呀下,花咗冇得救呀下,之後用田宮新出果隻閃銀PS油,係透明,但就你會見到一粒粒銀粉囉.......噴完,等乾!之後再噴你想噴果隻TS油,記住,要薄噴,噴完一次,等乾,再噴,唔好噴太厚,一兩厚好喇.之後又係等乾.再之後就係噴PS底油,你要隻色係淺色就先噴白,再噴銀,你果隻色係深色就噴銀色.

咁做法呢基本上可以解決到.但你唔好預好大撞囉.......一般玩就冇事O既.......

記住一定唔可以心急,一定要等乾,同埋薄噴,唔係TS油係有能力將你O既PS油全部溶起晒.
AMAT 發表於 2007-7-17 14:42:58 | 只看該作者
好似一般模型咁做

MINI Z就得.......
monkichi0210 發表於 2007-7-18 01:29:19 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-7-17 14:38 發表
要噴TS油唔甩呢,基本上就係:冇可能

但係呢,又唔可以話唔係冇計......但就煩小小.......

首先要噴一層透明PS油,呢個就真係幾難搵下,田宮都冇出過,夾硬嚟就可以咁做,先用百潔布抺下個殼裡面,唔 ...

算啦........都o吾知點解.....總有人要拗下頸先安樂.......話o左o吾得就o吾得啦.........得的話呢個世界就o吾駛要有ps油啦.........
li5115 發表於 2007-7-21 02:10:47 | 只看該作者
用 PAMA 油,開鎗噴啦。
stig 發表於 2007-7-21 02:14:11 | 只看該作者
好似一般模型咁做

就算真係比你得, 都幾斤重...