RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1867|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電阻問題

Evo露筍 發表於 2007-7-4 11:41:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想整超白光x2,共黃光x2(車頭), 超光紅x2,黃光x2(車尾)
睇返舊post,知道4粒LED加埋係0.8W,即係用一粒1W 電阻就可以, 但係電阻分ohm(好似係咁叫),應該用幾多呢?
傻玉 發表於 2007-7-4 11:51:33 | 只看該作者
led 唔同色唔同w數
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-7-4 11:54:13 | 只看該作者

回復 #2 傻玉 的帖子

咁如果以我上面提過o既LED,咁應該用咩ohm & 咩W 電阻呢?(i mean車頭 1 or 2粒車尾 1 or 2粒)
觀星是答案 發表於 2007-7-4 11:54:52 | 只看該作者
其實唔同色 o既 LED o既內阻唔同
Voltage drop 都唔同

有可能你整完之後, 有 o的著, 有 o的唔著
甩 o左著 o個粒之後, 唔著 o個粒又著返

所以都係要分開一粒 LED 用一粒電阻, 無得懶
觀星是答案 發表於 2007-7-4 11:55:33 | 只看該作者

通通用晒 1/2W , 150Ohm 就一般都無問題啦
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-7-4 11:57:56 | 只看該作者

回復 #5 觀星是答案 的帖子

觀星兄,唔該晒~~星期六去買料先~~
傻玉 發表於 2007-7-4 12:07:29 | 只看該作者
用接收電推led?
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-7-4 12:13:12 | 只看該作者

回復 #7 傻玉 的帖子

唔係呀~~AA電箱~應該用2粒AA定3粒AA呢?

又如果接收偷電應該點整呢?個插老鴨有得賣?邊間有?

觀星是答案 發表於 2007-7-4 14:19:55 | 只看該作者
原帖由 Evo露筍 於 2007-7-4 12:13 發表
唔係呀~~AA電箱~應該用2粒AA定3粒AA呢?

又如果接收偷電應該點整呢?個插老鴨有得賣?邊間有?

if using 2 x AA battery
then just 3V, no need to use resistor
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-7-4 16:08:59 | 只看該作者

回復 #9 觀星是答案 的帖子

但係會唔會唔夠光呢?
觀星是答案 發表於 2007-7-4 16:22:46 | 只看該作者
原帖由 Evo露筍 於 2007-7-4 16:08 發表
但係會唔會唔夠光呢?

唔會 ~ 夠光了
 樓主| Evo露筍 發表於 2007-7-4 16:29:04 | 只看該作者

回復 #11 觀星是答案 的帖子

ok,多謝指導~~~~
cad 發表於 2007-7-4 16:50:30 | 只看該作者
原帖由 Evo露筍 於 2007-7-4 11:41 發表
我想整超白光x2,共黃光x2(車頭), 超光紅x2,黃光x2(車尾)
睇返舊post,知道4粒LED加埋係0.8W,即係用一粒1W 電阻就可以, 但係電阻分ohm(好似係咁叫),應該用幾多呢?

因LED元件的內阻會隨溫度和電壓呈曲線改變,不能當作電阻看。1V的內阻可能數百K甚至M,3V時可能只數ohm..
所以給LED外加固定電阻或做限流供電是必須的..只要提供的電流不超出LED可承受(過熱)就可以..
不計算LED內阻(因變化的我計不到 )算LED內阻是0...最穩陣方法.

我試過超白光LED用20-40mA推效果是最理想...大過40mA可以再光多小小直至去到100mA都吾會立即燒...但明顯很熱...

如果係..超紅光,超黃光..用20-30mA乜都夠..再高電流都吾會點光...

如用6v電池盒40mA推每粒LED火數係  6V*0.04A=0.24W  (用1/4W細電阻剛剛夠)

電阻ohm數係  6V/0.04A=150 ohm (尼個係每粒LED加一粒電阻既阻值)

如4粒LED用一粒電阻... 40mA*4 = 0.16A*6V = 0.96W  (用1W大電阻剛剛夠)

電阻ohm係  6V/0.16A=37.5 ohm  用40 ohm (我都用尼個方法好處係非常簡單但如果有一粒燒左其他三粒就要食埋多岀既電流...)

4粒超白光用一粒電阻...其餘超紅光,超黃光..分另一組用第二粒電阻..

有錯請更正....