RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

AVANTE.....出晒血.....

soilderman83 發表於 2007-6-24 00:00:20 | 只看該作者
 樓主| AMAT 發表於 2007-6-24 00:03:24 | 只看該作者
原帖由 soilderman83 於 2007-6-24 00:00 發表

總共要幾錢?

尾翼幾十,車殼百幾,防沙下兜百幾........
 樓主| AMAT 發表於 2007-6-24 00:05:15 | 只看該作者
暫時睇冇問題.......不過我估實際上會幾多問題......例如SERVO果到可能頂住........另外頭殼柱亦都有問題.......

砌埋電子O野先再睇~
barrypops 發表於 2007-6-24 01:26:39 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-6-24 00:05 發表
暫時睇冇問題.......不過我估實際上會幾多問題......例如SERVO果到可能頂住........另外頭殼柱亦都有問題.......

砌埋電子O野先再睇~

Very good woowoo
dl7 發表於 2007-6-24 01:43:08 | 只看該作者
looking forward.
bigben 發表於 2007-6-24 02:31:42 | 只看該作者
how much is the disc wheel???
thanks
 樓主| AMAT 發表於 2007-6-24 02:48:05 | 只看該作者
原帖由 barrypops 於 2007-6-24 01:26 發表

Very good woowoo

用錢換返嚟.....
 樓主| AMAT 發表於 2007-6-24 02:49:14 | 只看該作者
原帖由 bigben 於 2007-6-24 02:31 發表
how much is the disc wheel???
thanks

唔記得囉.......搵開熟果間實有折......我宜家都好少問O的PARTS價......係堆埋一埋O野咁,佢話幾多我俾幾多.......
 樓主| AMAT 發表於 2007-6-24 03:01:37 | 只看該作者
呢架DF03原裝果O的螺絲真係好唔掂......個安裝方法又奇怪喎......
一個波箱,可以三粒用機牙,三粒用木牙咁樣.......

我建議大家玩呢架車的話,一定唔可以懶,唔可以慳,一定要轉晒佢去做鈦螺絲,或全部都係機牙螺絲.....
唔係佢夠膽死係第一次上O既木牙螺絲都會扭壞入面....好離譜下......
我一換晒做鈦螺絲即時實好多!唔會咁易扭壞~
stig 發表於 2007-6-24 06:06:47 | 只看該作者
如果換到同501X差唔多錢....點解唔買501X ?
新手唔識想問下....
stig 發表於 2007-6-24 06:18:25 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-6-24 03:01 發表
呢架DF03原裝果O的螺絲真係好唔掂......個安裝方法又奇怪喎......
一個波箱,可以三粒用機牙,三粒用木牙咁樣.......

我建議大家玩呢架車的話,一定唔可以懶,唔可以慳,一定要轉晒佢去做鈦螺絲,或全部都係機牙螺 ...

轉晒鈦螺絲要幾錢到...?
li5115 發表於 2007-6-24 08:51:37 | 只看該作者
請問 Damper 用什麼油,Soft or Hard,如果是雙星油應用幾多號?我有點混亂,因為跟車的是 900號 hard 而跟 TRF Damper 的是 400號 soft。Piston 應用多少孔,前後有沒有分別?
我見有 頭單 和 中單 的 hop-up parts 賣,有什麼用途?要兩樣一齊用,還是只用其中一個?如用其中一個,應用那一個?
謝謝!
 樓主| AMAT 發表於 2007-6-24 12:33:40 | 只看該作者
原帖由 stig 於 2007-6-24 06:06 發表
如果換到同501X差唔多錢....點解唔買501X ?
新手唔識想問下....

未去到果個價錢.......501X成三千幾架大哥.....
 樓主| AMAT 發表於 2007-6-24 12:33:56 | 只看該作者
原帖由 stig 於 2007-6-24 06:18 發表

轉晒鈦螺絲要幾錢到...?

五蚊一粒,自己計.
 樓主| AMAT 發表於 2007-6-24 12:34:42 | 只看該作者
原帖由 li5115 於 2007-6-24 08:51 發表
請問 Damper 用什麼油,Soft or Hard,如果是雙星油應用幾多號?我有點混亂,因為跟車的是 900號 hard 而跟 TRF Damper 的是 400號 soft。Piston 應用多少孔,前後有沒有分別?
我見有 頭單 和 中單 的 hop-up ...

跟田宮果個SETTING就OK.換咗TRF用TRF DAMPER果個SETTING.
stig 發表於 2007-6-24 14:24:16 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-6-24 12:33 發表

未去到果個價錢.......501X成三千幾架大哥.....

唔好意思啊, 我都係新手諗住買DF03, 唔係太知d價錢 ,
我考慮買一台DF-03 + 基本零件都差不多1800元,
上網見到Team Losi的都係2000多d,

就係唔知買邊個好.....
 樓主| AMAT 發表於 2007-6-24 22:14:33 | 只看該作者
原帖由 stig 於 2007-6-24 14:24 發表

唔好意思啊, 我都係新手諗住買DF03, 唔係太知d價錢 ,
我考慮買一台DF-03 + 基本零件都差不多1800元,
上網見到Team Losi的都係2000多d,

就係唔知買邊個好.....

睇你自己囉.....呢O的O野好難比較~
 樓主| AMAT 發表於 2007-6-24 23:42:43 | 只看該作者
由於要就個車殼.....所以個SERVO唔可以放係原來位置........要剪咗底兜一支柱......重要改用9550,貼雙面膠紙.....咁先可以放到唔頂住個殼........
barrypops 發表於 2007-6-25 00:50:58 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-6-24 23:42 發表
由於要就個車殼.....所以個SERVO唔可以放係原來位置........要剪底兜一支柱......重要改用9550,貼雙面膠紙.....咁先可以放到唔頂住個殼........

Good idea ! Shorten the length of the steering post, mean more faster !
Smart idea !
 樓主| AMAT 發表於 2007-6-25 00:58:16 | 只看該作者
原帖由 barrypops 於 2007-6-25 00:50 發表

Good idea ! Shorten the length of the steering post, mean more faster !
Smart idea !

我為就個殼咋..........