RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: rk2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術分享] 3Racing 由20M 到 S64 再到 21M

AMAT 發表於 2020-11-1 12:59:28 | 只看該作者
cc4321 發表於 2020-11-1 08:28
咪係,都唔知咩邏輯黎,反而單賣配件賺得仲多,應該用更靚嘅料先啱點會更差
...

心理作用......

其實唔想用馬蹄膠係頭直到,可以用果啲成隻膠杯果啲,好似XQ1S同S64都係用果啲,其實都OK襟下。
cherwowo 發表於 2020-11-1 17:03:37 | 只看該作者

其實我覺得3Racing D 車幾好,玩佢哋D車成本算叫平,質素唔差,當然無例如XrayD料同造工咁正,但對得起價錢有突,入門車幾舊水落到場跑,parts容易買,重有D戰鬥力,真係唔係咁多牌子得(有不過唔多)。

香港玩遙控車支持吓本地牌子,應該鼓勵。
cc4321 發表於 2020-11-2 07:22:34 | 只看該作者
cherwowo 發表於 2020-11-1 17:03
其實我覺得3Racing D 車幾好,玩佢哋D車成本算叫平,質素唔差,當然無例如XrayD料同造工咁正,但對得起價錢 ...

以價論車3Racing已經超抵玩,試問拎住二千蚊係一堆外國牌子裡面可以買到咩車,只係有人硬要拎佢同Xray果啲比,幾無謂
tc3driver 發表於 2020-11-2 09:01:22 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-11-1 12:59
心理作用......

其實唔想用馬蹄膠係頭直到,可以用果啲成隻膠杯果啲,好似XQ1S同S64都係用果啲,其實 ...

3racing的膠杯頂多廿排電就明顯磨到起坑了,以前VBC個頭直杯用料非常耐用(聽聞是Carven Chow設計),架D09玩咗成年都無乜點磨蝕,人哋用料正確,值得一讚。
同是本地牌子,為何人家做到?如果想3racing好,就最好提出意見幫佢改善,而不是盲目死撑!
好多嘢你唔改善,其他牌子就追上,3racing就無優勢,SNRC已是例子,比起以前RGT年代已改善不少,希望3racing都改善吓零件耐用情度,好過每年頻密轉款!
AMAT 發表於 2020-11-2 09:30:35 | 只看該作者
tc3driver 發表於 2020-11-2 09:01
3racing的膠杯頂多廿排電就明顯磨到起坑了,以前VBC個頭直杯用料非常耐用(聽聞是Carven Chow設計),架D09 ...

其實好認真咁答你,磨唔磨損或易唔易爛,其實重點並不在於個馬蹄膠,而係在於隻杯同受力點。

最簡單一個道理,同一隻馬蹄膠,係田宮車到用,尾牙差用唔爛,但頭會用得爛,點解呢?原因為於個受力情況,仲有受力點。
然後再同一隻馬蹄膠,419用唔爛,420用就好快爛,點解呢?都係受力點問題。

點樣解決呢?420只要換隻長啲萬向節,就解決咗喇。因為支萬向越向,佢食入去隻杯到越深,個受力點係杯入啲就可以減少因為轉向磨擦所帶嚟嘅磨損。
換返嚟有咩缺點?就係灣冇咁靈活。

另外隻杯嘅厚度,貼嘅情況,個波位嘅貼合度,亦都會影響住個馬蹄膠耐用度。

反而係馬蹄膠用乜料呢,唔係最最重要。

又或者咁講啦,你講到CARVEN,即係宜家係XPRESS到做果位......
其實呢,佢離開VBC後,佢係去咗3RACING,之後先去XPRESS的.......
cherwowo 發表於 2020-11-2 11:25:38 來自手機 | 只看該作者

有改善當然好啦,除咗粒馬蹄膠,我覺得3Racing D marketing 應該落力啲
AMAT 發表於 2020-11-2 13:05:13 | 只看該作者
cherwowo 發表於 2020-11-2 11:25
有改善當然好啦,除咗粒馬蹄膠,我覺得3Racing D marketing 應該落力啲

個人覺得,3RACING Marketing算係咁,但點都唔可能同啲YOKOMO呀,XRAY呀,田宮比。
其至係同XPRESS比。淨係講人手都完全係唔同一回事嚟。

香港比較少人賣只係因為價格上太平,鋪頭冇肉食,自然會比較少人賣。

做鋪頭都係睇利潤空間去做。
hydrogen9999 發表於 2020-11-2 14:56:13 | 只看該作者
tc3driver 發表於 2020-11-2 09:01
3racing的膠杯頂多廿排電就明顯磨到起坑了,以前VBC個頭直杯用料非常耐用(聽聞是Carven Chow設計),架D09 ...

師兄我認同您,已經唔係和xray 比,同MTS 比都已經比下去。
我想支持本地品牌,但質量真是要改善一下。
AMAT 發表於 2020-11-2 14:58:26 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2020-11-2 14:56
師兄我認同您,已經唔係和xray 比,同MTS 比都已經比下去。
我想支持本地品牌,但質量真是要改善一下。
...

21M車頭已經改咗個直濕同埋杯,仲有冇馬蹄膠架喇~

當然,你想用,都可以用到嘅~
hydrogen9999 發表於 2020-11-2 15:27:10 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-11-2 14:58

師兄,我覺得3racing 車的設計已經很好,在香港又多人認識,質量上應該要有所改善,馬蹄膠我覺得佢由advance 改了4mm 後已經好左好多(仲有改善空間),仲有牙差(隔代漏油),三截棍(新車跟的很好,再買就…)等等…… 大家玩得耐就知,我地只是普通玩家,可以做的只是比意見希望盡善盡美。
hydrogen9999 發表於 2020-11-2 15:32:39 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-11-2 14:58

我估樓上師兄是說馬蹄膠用在尾牙差都好易爛,我的經驗都是麻麻地,最快紀錄一排電玩完(3.5mm款)。
AMAT 發表於 2020-11-3 09:34:46 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2020-11-2 15:32
我估樓上師兄是說馬蹄膠用在尾牙差都好易爛,我的經驗都是麻麻地,最快紀錄一排電玩完(3.5mm款)。
...

咁我就唔知喇,我20M冇乜問題。
21M未試,試完再講。
WOVT 發表於 2020-11-5 06:13:17 | 只看該作者
請問各位3racing "SAK-X27D #SAK-X27用SSK 中珠套裝" 周圍都無貨, 請問有冇代替品或其他牌子的三節棍都可以用到呢? 謝謝
tc3driver 發表於 2020-11-5 06:51:40 | 只看該作者
WOVT 發表於 2020-11-5 06:13
請問各位3racing "SAK-X27D #SAK-X27用SSK 中珠套裝" 周圍都無貨, 請問有冇代替品或其他牌子的三節棍都可以 ...

Rcmart有
https://www.rcmart.com/3racing-ssk-cross-joint-for-sak-x27-sak-x27d-00035663
tc3driver 發表於 2020-11-5 06:58:38 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2020-11-2 15:32
...

係,尾牙差粒馬蹄膠易爛係因為用料錯誤,不可以用混碳材料,改用耐磨材料,如Delrin ,另外條pin亦應該加長,最少都要長過杯的直徑才受力
WOVT 發表於 2020-11-5 08:39:18 | 只看該作者
tc3driver 發表於 2020-11-5 06:51
Rcmart有
https://www.rcmart.com/3racing-ssk-cross-joint-for-sak-x27-sak-x27d-00035663

好似不是現貨來, 唔知有冇錯呢!
brian4620 發表於 2020-11-10 15:22:15 來自手機 | 只看該作者
想問下21m説明書寫用23Tservo臂,我有隻25T的yeah racing servo連臂,係唔係都可以照用?唔該
 樓主| rk2 發表於 2020-11-10 17:29:33 | 只看該作者
brian4620 發表於 2020-11-10 15:22
想問下21m説明書寫用23Tservo臂,我有隻25T的yeah racing servo連臂,係唔係都可以照用?唔該 ...

25T 是對應FUTABA 或 SAVOX & POWER HD SERVO 的。23T 是用在 三禾, KO 的 SERVO。

brian4620 發表於 2020-11-10 18:05:59 來自手機 | 只看該作者
唔該哂師兄
tc3driver 發表於 2020-12-28 22:07:52 | 只看該作者
tc3driver 發表於 2020-11-5 06:58
係,尾牙差粒馬蹄膠易爛係因為用料錯誤,不可以用混碳材料,改用耐磨材料,如Delrin ,另外條pin亦應該加長 ...

3racing馬碲膠的損耗情況,希望3racing能夠改善