RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11256|回復: 24
收起左側

[新產品資訊] [新車預覽] 神交3Racing Advance 21M影片說明書

樓主| AMAT 發表於 2020-9-20 12:05:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
3Racing啱啱公布咗即將推出嘅3Racing Advance 21M,仲將佢嘅組裝說明書上載咗係佢地新ONLINE STORE網站。

好多車友都想知道呢架新車同20M或S64有咩分別。我地就拿拿聲睇完佢嘅說明書,同大家分析下。

另外因為嚟緊3Racing將會唔再跟Hardcopy說明書而改要大家上網睇。唔好以為佢會就咁俾個說明書嚟,原來係仲有片睇添!

咁究竟呢架新車同說明書係咩玩法呢?我地就即刻同大家介紹吓!

呀,大家睇呢本說明啲VIDEO時,有冇發現個音樂有啲熟呢?

wongalan 發表於 2020-9-20 14:05:41 | 顯示全部樓層
嘩 !  正野 !  
cc4321 發表於 2020-9-24 08:08:58 | 顯示全部樓層
搵唔到份說明書
 樓主| AMAT 發表於 2020-9-24 09:02:30 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2020-9-25 06:28:43 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-9-24 09:02
https://3racing.shop/pages/advance-21m-manual-pdf

THX
又玩返中後置
cc4321 發表於 2020-9-25 07:15:31 | 顯示全部樓層
除咗大齒由中轉返中後其他無變,前前後後兜兜轉轉,最後又係去返基本步,個人比較喜歡中後大齒,多啲空間放嘢
gos 發表於 2020-9-25 10:09:49 來自手機 | 顯示全部樓層
宜家既電變及接收咁細粒, 點放都夠位
 樓主| AMAT 發表於 2020-9-25 12:07:27 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2020-9-25 07:15
除咗大齒由中轉返中後其他無變,前前後後兜兜轉轉,最後又係去返基本步,個人比較喜歡中後大齒,多啲空間放 ...

大減牙位置唔係以前果隻嚟,只係摩打位置一樣。
出嚟反應係完全唔同。

擺放位置唔係單純因為放電子嘢布局,係完全影響住架車起圍果下反應,對出灣好大關係。

以前摩打放大減前,係摩打力度未咁大時,對加速係有好大幫助。
但宜家摩打夠晒快,扭力又勁,用返呢種FORMAT就會令灣心同出灣都唔夠定(比起中置計)
但如果純中置PULLEY,又會令架車灣定定出入灣都唔夠快。
宜家呢個FORMAT先可以補返當中缺點。
亦所以解INFINITY佢地測試時有幾個LAYOUT,最後都揀摩打係大減後呢個LAYOUT。
 樓主| AMAT 發表於 2020-9-25 12:10:03 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2020-9-25 10:09
宜家既電變及接收咁細粒, 點放都夠位

唔係人人都有錢買晒細電變同細接收。

我見過唔少人玩車仲用緊啲比較大隻接收。
唔少人仲用緊啲大隻電變,唔係個個都係用到HW G3。

如果講電變大細,相比起有刷年代,宜家果啲加埋風扇一定係叫大隻囉。
你覺得佢地有得同KO VFS1果啲SIZE比?
speedo 發表於 2020-9-25 16:32:58 | 顯示全部樓層
請問以摩打位置計,21M的摩打位置比傳統touring如 2K18的摩打位置移後了一點嗎?謝
cc4321 發表於 2020-9-26 06:56:42 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-9-25 12:07
大減牙位置唔係以前果隻嚟,只係摩打位置一樣。
出嚟反應係完全唔同。

個摩打位置比過去Advance放得更後,一個車架三種擺法,應該無第四種啦卦
Ultimate 2014後都無入過新車,唔知呢部會幾時出同幾錢

speedo 發表於 2020-9-26 10:51:20 來自手機 | 顯示全部樓層
明白,Ching
 樓主| AMAT 發表於 2020-9-26 17:58:33 | 顯示全部樓層
speedo 發表於 2020-9-25 16:32
請問以摩打位置計,21M的摩打位置比傳統touring如 2K18的摩打位置移後了一點嗎?謝 ...

應該該差唔多位置。

因為以前都係放係電池尾位。
speedo 發表於 2020-9-26 21:47:14 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝,AMAT Ching
koma 發表於 2020-10-23 00:16:36 來自手機 | 顯示全部樓層
揾到好設計擺位 請出部多啲鋁金屬部件 集中果部製造 真係要買返部嚟跑下
 樓主| AMAT 發表於 2020-10-23 10:42:01 | 顯示全部樓層
koma 發表於 2020-10-23 00:16
揾到好設計擺位 請出部多啲鋁金屬部件 集中果部製造 真係要買返部嚟跑下

如果同同級對手XQ10比,佢係抵買。一般購買都係千八蚊咁上下。
rk2 發表於 2020-10-23 10:56:47 | 顯示全部樓層
 樓主| AMAT 發表於 2020-10-23 11:05:24 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2020-10-23 10:56
https://www.rcmart.com/3racing-sakura-advance-21-mid-motor-version-1-10-touring-chassis-kit-ep-kit-a ...

咁又唔可以一雞兩味......
佢只可以砌到一個LAYOUT。

要變返中置PULLEY要換晒底板二樓板皮帶先得。
cc4321 發表於 2020-10-24 07:46:41 | 顯示全部樓層
大陸果便已經有人出裝車post,香港仲未有師兄出車
rk2 發表於 2020-10-24 11:56:37 來自手機 | 顯示全部樓層
有啊!見到小强師見在YouTube裏有發放21M的信息