RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: chris_9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

油動直升機甲醇有門巿可買到嗎?

BUNNYYUEN 發表於 2019-5-7 23:43:29 來自手機 | 只看該作者
自己mix 甲醇加植物卑痲油,官塘物華街街市旁有間化工原料舖問下亞rose 姐,佢會教你
 樓主| chris_9 發表於 2019-5-8 10:28:02 | 只看該作者

Hi,我都住官塘, 都知個街巿係邊, 但就唔多見有顏料舖

個街巿都幾長下, 請問近街巿上[地記], 中, 或下[長春藥房]? 有無個公司名或電話?

THANKS

樓主| chris_9 發表於 2019-5-8 10:33:10 | 只看該作者

.............
 樓主| chris_9 發表於 2019-5-8 10:39:05 | 只看該作者
我的油直是HIROBO SDX 50級.
見咁多人講車用的NITRO都可以, 咁不如我用車用的NITRO 15%試下, 可以嗎? 有危險嗎?
heliman007 發表於 2019-5-8 13:07:56 | 只看該作者
chris_9 發表於 2019-5-8 10:39
我的油直是HIROBO SDX 50級.
見咁多人講車用的NITRO都可以, 咁不如我用車用的NITRO 15%試下, 可以嗎? 有危 ...

你隻SDX係用原裝flybar頭定改了flybarless頭??

另外你話試吓用15% nitro車油當然可以試吓,至於你問得唔得基本上我係上面第18#同19#兩個回覆已經答咗你。
heliman007 發表於 2019-5-8 13:25:27 | 只看該作者

補充多少少:
車偈傾向轉數多於扭力,而直升機偈以高扭力低轉為主,所以在同一個%的nitro下,車同直升機油嘅潤滑油配方都有分别,如果唔係油廠就可以以一個相同%的nitro配方供車同直升機共用,而唔洗咁麻煩分開car同heli。
至於航模用的油都有分開heli同acro兩種,因為直升機需要較飛機更高的潤滑,而acro飛機油再細分為2C(二衝程)同4C(四衝程)兩種。