RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1602|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題]新燈!

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我有電子上面既問題呀!(因為我對電子係完全唔識!)

我買左套新燈. 淨返底三組燈未用(speed light / roof light) 橙色既.
但係如果我想將呢三組燈. 轉白色燈. 咁我係咪可以係出面買返D LED駁返上去就OK呀!? 但係我應該買幾多v先至o岩呢???
rocky 發表於 2007-5-16 13:09:50 | 只看該作者
基本上普通 LED 你買得到係得一個 VOLT 數,大約 3V 到,你係唔會買到唔0岩你用既。買果陣可以問埋幾多volt.
囉兩粒 1.5V電心可試,有正負極,反轉揢錯唔會燒,除非你用好高 VOLT 數試啦。
去深水步鴨鳥街大把。記得買埋熱縮膠管,呢個要買0岩尺寸喎,銲番新 LED 后用熱縮膠包番D腳喎。
有勇冇謀 發表於 2007-5-16 13:13:34 | 只看該作者
如冇記錯, 好似用 5mm 白光 led 會唔夠光, 3mm 白光好d
各師兄, 有錯當插....
原帖由 rocky 於 2007-5-16 13:09 發表
基本上普通 LED 你買得到係得一個 VOLT 數,大約 3V 到,你係唔會買到唔0岩你用既。買果陣可以問埋幾多volt.
囉兩粒 1.5V電心可試,有正負極,反轉揢錯唔會燒,除非你用好高 VOLT 數試啦。
去深水步鴨鳥街 ...

嘩. 唔該晒. 咁呢. 其實呢. 我早排就已經出去買左幾粒3V 3MM既 led燈仔. 咁我今晚又可以開工啦.
有冇分正負極嫁??

原帖由 有勇冇謀 於 2007-5-16 13:13發表
如冇記錯, 好似用 5mm 白光 led 會唔夠光, 3mm 白光好d

唔係大D就會光D咩??

跟住我又有第二個問題啦
原本新燈個條speedlight係一條線出一粒3v 3mm led. 我可唔可以改做出兩粒呢(又或者出5粒得唔得)????
有勇冇謀 發表於 2007-5-16 15:29:43 | 只看該作者
1.LED.....(隻脚)  長正,短負
  5mm led 會 光過 3mm led

2.跟住我又有第二個問題啦
原本新燈個條speedlight係一條線出一粒3v 3mm led. 我可唔可以改做出兩粒呢(又或者出5粒得唔得)????

駁得多 o物 會暗 d 囉....
原帖由 有勇冇謀 於 2007-5-16 15:29 發表

駁得多 o物 ...

咁如果我將正負掉轉左會唔會燒野呀?
咁長正,短負. 咁我點樣分個條電線既正負呀? (黑/黃線)
有勇冇謀 發表於 2007-5-16 17:37:35 | 只看該作者
原帖由 於 2007-5-16 17:25 發表

咁如果我將正負掉轉左會唔會燒野呀?
咁長正,短負. 咁我點樣分個條電線既正負呀? (黑/黃線)

1. NO
2. 正常黑色係負極, 但可用 led 試, 掉轉正負又唔會燒...
原帖由 有勇冇謀 於 2007-5-16 17:37 發表

1. NO
2. 正常黑色係負極, 但可用 led 試, 掉轉正負又唔會燒...

我係怕佢燒左我成份mfc-01咋!!
有勇冇謀 發表於 2007-5-16 18:07:33 | 只看該作者
原帖由 於 2007-5-16 17:51 發表

我係怕佢燒左我成份mfc-01咋!!

唔會因為 led 而燒新燈, 但 閣下如正負插錯排7.2v電入新燈另計.....
okokok. 明白晒. 今晚改燈!!!!!!哈哈.
rocky 發表於 2007-5-16 23:23:27 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2007-5-16 15:29 發表

駁得多 o物 ...

1. LED 既光度係用 WATT 數做量度單位,同尺碼大細冇直接關係。
所以要問店主,問唔到答案就要試,不過唔好直望咁耐喎,唔好超過 1/4 秒,對眼睛有害。

2.並聯接駁 LED 係唔會令 LED 光度減少,因為你指用既 LED 用電量好少,直至你駁 LED 多到(好多)電源來電電流供應不足才會暗下來。

有錯請指點。
老占 發表於 2007-5-17 02:10:43 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2007-5-16 13:13 發表

我新燈其中一組燈.改為:

3.3v 藍光 LED 5MM

輸出絕無問題.

老占 發表於 2007-5-17 02:11:27 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2007-5-16 13:13 發表

我新燈其中一組燈.改為:

3.3v 藍光 LED 5MM

輸出絕無問題.