RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: hfelixlee
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TT-02 換摩打

樓主| hfelixlee 發表於 2018-8-9 23:22:54 來自手機 | 只看該作者
滕尼師兄,你架TT01 同 TT02 通常在那個場玩?
滕尼 發表於 2018-8-10 00:47:28 來自手機 | 只看該作者
hfelixlee 發表於 2018-8-9 23:22

屋企樓下馬路或球場
滕尼 發表於 2018-8-10 00:48:01 來自手機 | 只看該作者
hfelixlee 發表於 2018-8-9 23:22

屋企樓下馬路或球場
sfdo 發表於 2018-8-10 17:58:36 | 只看該作者
孖星D入門車,如果用太快摩打,你將會洗多好多錢玩...
TT02 我估用 有刷23T~17T/無刷 13.5T 已好盡,不過要係 JV 玩到快感,就仲有一大段距離
sfdo 發表於 2018-8-10 18:12:55 | 只看該作者
hfelixlee 發表於 2018-8-9 11:01
一個 60A的電變, 應最盡可頂到幾多 T 的有刷摩打 ? 13T 或 17T 或 22T ?

http://www.rcmart.com/tritronic- ... .html?cPath=1560_51
參考呢個,一般 7.2~7.4V電理論上可用12T。
不過所謂嘅"頂到",又好睇車種、齒比、場地。
佢所謂嘅"頂到" 12T ( RPM<30000) 我估係用 2WD車用好慢嘅齒比行平路就OK。
你 4WD 車 跑街,13T 我估太免強。

樓主| hfelixlee 發表於 2018-8-13 14:52:02 | 只看該作者
滕尼師兄,你架TT01 同 TT02 可考慮在油麻地-渡船街模型車場玩, 因那場地彎多路窄, 我架原裝 TT02 行全速, 都不算太慢

詳情: http://kkchung.pixnet.net/blog/post/45881799
滕尼 發表於 2018-8-13 19:44:40 來自手機 | 只看該作者
hfelixlee 發表於 2018-8-13 14:52
滕尼師兄,你架TT01 同 TT02 可考慮在油麻地-渡船街模型車場玩, 因那場地彎多路窄, 我架原裝 TT02 行全速,  ...

未有時間呀