RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pdaman
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] HobbyWing 120a v2.1 電變想請教

AMAT 發表於 2018-6-22 13:08:05 | 只看該作者
warehouse 發表於 2018-6-22 13:02
我一陣去買esc,請教黐車轆用那種膠水順便買埋,我用開支AA膠黐唔實。

遙控車鋪頭有痴呔用膠水,你到時可以去問埋。
warehouse 發表於 2018-6-22 13:22:42 | 只看該作者
sorry講漏咗我去rcmart買,呢間無得上去問完即買,網上落單。
AMAT 發表於 2018-6-22 13:27:27 | 只看該作者
warehouse 發表於 2018-6-22 13:22
sorry講漏咗我去rcmart買,呢間無得上去問完即買,網上落單。

RCMART有得賣,落單啦~ ^_^
tc3driver 發表於 2018-6-22 13:51:10 | 只看該作者
AMAT 發表於 2018-6-22 12:44
少一個FUNCTION,賣平o的,咁唔會影響到佢新果O的銷量嗎。

唔係的話佢果O的過千銀O既電變點賣?話晒二三 ...

所以就係話hobbywing太好生意,夠膽死拎走turbo,其他品牌電變只要品質做好少少已經可以搶佢生意,一般人只需120A加turbo function已經夠玩,
至於講話blinky mode比賽不准用turbo, 如果比賽就係,但問題係jv公家場,當人人有turbo你無turbo時就真係好危險,只可以等到無乜車先玩,咁有咩癮?!
AMAT 發表於 2018-6-22 13:55:26 | 只看該作者
tc3driver 發表於 2018-6-22 13:51
所以就係話hobbywing太好生意,夠膽死拎走turbo,其他品牌電變只要品質做好少少已經可以搶佢生意,一般人 ...

我係JV試車,唔覺得冇TURBO等如危險O的。

因為啲人有冇TURBO都係咁一O野撞開你,同TURBO無關。
AMAT 發表於 2018-6-22 14:05:39 | 只看該作者
即係容我咁講啦......
架車有冇TURBO其實真係唔係咁KEY POINT。

如果有睇STOCK車比賽,人地用緊13.5T BLINKY,都好似落咗TURBO咁快。
因為人地係用30A充電嚟鬥。呢個方法同樣你玩車都可以用。

冇TURBO時,又可以搭低O的齒比。

如果話JV唔用TURBO會俾人射死.......咁落咗TURBO就唔會射死嗎?
我諗個結果會係,你驚人射,大油開TURBO,跟住射埋牆多O的,而唔係冇TURBO就唔會俾人射。

如果話唔夠快......咁不如落隻5.5T啦,咁人地有冇TURBO都唔怕啦。

射到人,其實真係同TURBO無關,係射果個人唔睇人唔識得避人嚟玩。
啲人唔睇前車大力俾油開TURBO,完全係個人有問題。

係技術問題,唔係TURBO問題。
就算有TURBO一樣會射到。
 樓主| pdaman 發表於 2018-6-22 16:41:37 | 只看該作者
AMAT 發表於 2018-6-22 14:05
即係容我咁講啦......
架車有冇TURBO其實真係唔係咁KEY POINT。

完全同意.
 樓主| pdaman 發表於 2018-6-22 16:49:25 | 只看該作者
睇左之前 QUICRUN 120A介紹, 我都馬上買左隻試, 冇turbo係線性好多, 我原先打算放落部M05玩, 但玩過後個人覺得比較休閒mode左少少, 可能因為齒比有限啦. 依家等緊放落部MG再試試. 另外之前我隻v2.1再試左冇問題了, 可能係firmware or setting有關, 依家放左落部12仔行13.5t已經好好玩了.
AMAT 發表於 2018-6-22 17:01:54 | 只看該作者
pdaman 發表於 2018-6-22 16:49
睇左之前 QUICRUN 120A介紹, 我都馬上買左隻試, 冇turbo係線性好多, 我原先打算放落部M05玩, 但玩過後個人 ...

M05因為限咗齒比,用QUICRUN係真係會覺得冇乜快感。

雖然都OFF咗小小,應該係M車區講,但如果你換咗3RACING套快齒,加埋39T O既齒差,成架車速度係高好多。
當然,齒比都只係快咗O的,但感覺得好好多。

想有快感,其實都係玩MG EVO好O的~
AMAT 發表於 2018-6-22 17:03:59 | 只看該作者

其實明知前面有車都咁射開人,係個人冇品多於有冇TURBO。

呢O的行為其實玩咁多年車都,不過以前就唔係用TURBO恰人,係低T數嫌人慢篤開人。

咁多年其實都冇乜改變。

係冇品,唔係TURBO.....

家陣係你陪佢玩車定你玩車先?

有乜理由為咗就個冇品O既人,而要我去點樣玩車先........咁好唔MAKE SENSE喎~
 樓主| pdaman 發表於 2018-6-22 18:45:27 來自手機 | 只看該作者
其實講到尾,都應該關手車唔係好得事,如果專登篤人,分分鐘自己部車都傷,冇意思啦,收一收油,轉少少呔就已經可以走開啦。
RCMan_2006 發表於 2018-6-25 07:32:44 | 只看該作者
pdaman 發表於 2018-6-22 18:45
其實講到尾,都應該關手車唔係好得事,如果專登篤人,分分鐘自己部車都傷,冇意思啦,收一收油,轉少少呔就 ...

Agree, 由其ymt, 大叫直路頭,直路尾,5/6 架車停左响度,都可以幾秒後高速吾收油撞去D車度,,,,,,d師兄揸車態度真係
大孖 發表於 2018-7-5 11:15:23 | 只看該作者
tc3driver 發表於 2018-6-22 12:41
幾年前買個v2.1 , 當年吾識咩係turbo, 又吾識買咩program card做upgrade,就係拎住個led卡set, 結果攪極都 ...

我也是HWv2.1用家,起初不知道原來要用軟件設定為V3t.0_110930STOCK,因說明書冇提到,所以起初用原廠個firmware是很慢加冇Turbo,後來上網才知可以改firmware.
改了firmware後當堂吾同晒,說明書是有講"firmware can be updated through an USB adapter on the Multifunction LCD programme box", 但冇詳盡講改了firmware後如何set, 何解?

kkchung 發表於 2018-7-5 14:42:20 | 只看該作者
大孖 發表於 2018-7-5 11:15
我也是HWv2.1用家,起初不知道原來要用軟件設定為V3t.0_110930STOCK,因說明書冇提到,所以起初用原廠個firm ...

V 2 Stock Firmware 基 本 設 定:
A)  110119_Stock Firmware Instruction(HobbyWing)
B)  110211_Stock Firmware Instruction(HobbyWing)

http://rc-evo.com/xbbs/thread-277321-1-1.html

大孖 發表於 2018-7-6 08:44:52 | 只看該作者
kkchung 發表於 2018-7-5 14:42
V 2 Stock Firmware 基 本 設 定:
A)  110119_Stock Firmware Instruction(HobbyWing)
B)  110211_Stock  ...

謝謝.很詳盡.
abba 發表於 2018-8-19 18:23:38 | 只看該作者
小弟剛入120A 2.1, 請問stock 最新firmware is V3.0_131205STOCK嗎?
AMAT 發表於 2018-8-19 19:09:48 來自手機 | 只看該作者
warehouse 發表於 2018-6-22 13:02
我一陣去買esc,請教黐車轆用那種膠水順便買埋,我用開支AA膠黐唔實。

車鋪會有架喇,痴呔用膠水。
 樓主| pdaman 發表於 2018-8-19 19:50:58 來自手機 | 只看該作者
Firmware有分stock同modify. 你可以試下方樣啱玩。
abba 發表於 2018-8-19 20:19:13 | 只看該作者
我玩stock, 我見有2個firmware可揀: V3.0_110930STOCK 及 V3.0_131205STOCK
 樓主| pdaman 發表於 2018-8-21 07:01:30 來自手機 | 只看該作者
我估應該係新舊分別呱,號碼越大越新?