RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kachunsky
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[提意]GTR 32[95%完成]

中國人上太空 發表於 2007-3-29 22:12:24 | 只看該作者
原帖由 kachunsky 於 2007-3-29 20:55 發表
我想問呢...
雙星既TS 同PS 油..有咩分別.
因為我呢邊無PS 油...得TS 油...

TS噴一般硬殼模型, 而PS就專噴透明殼
如果用TS油噴落透明殼度, 唔郁佢就無野, 但係一有少少踫撞D油就會即刻脫落...
 樓主| kachunsky 發表於 2007-3-29 22:14:12 | 只看該作者
原帖由 中國人上太空 於 2007-3-29 22:12 發表

TS噴一般硬殼模型, 而PS就專噴透明殼
如果用TS油噴落透明殼度, 唔郁佢就無野, 但係一有少少踫撞D油就會即刻脫落...

嘩....好在無買到姐...
咁姐係要我出到旺(覺)
同埋一支 噴唔噴到成個車殼
中國人上太空 發表於 2007-3-29 22:14:18 | 只看該作者
記住啊, 如果您真係選擇噴TAISAN花, 一定要噴黑色先, 如果唔係您會後悔架.....
 樓主| kachunsky 發表於 2007-3-29 22:17:21 | 只看該作者
原帖由 中國人上太空 於 2007-3-29 22:14 發表
記住啊, 如果您真係選擇噴TAISAN花, 一定要噴黑色先, 如果唔係您會後悔架.....

點解既..
但係我以前細個..上美(佬)堂...佢地話黑色最尾先攪..
但係噴油又唔同既..
點解既姐...想學野.
學問.
中國人上太空 發表於 2007-3-29 22:18:49 | 只看該作者
原帖由 kachunsky 於 2007-3-29 22:14 發表

嘩....好在無買到姐...
咁姐係要我出到旺(覺)
同埋一支 噴唔噴到成個車殼

夠...噴o既時候一下下噴, 唔好唔停咁噴, 一定夠, 仲會好靚架...
不過記得噴之前要用少少洗潔精洗乾淨個殼, 如果唔係又係會出事架...
 樓主| kachunsky 發表於 2007-3-29 22:19:34 | 只看該作者
原帖由 中國人上太空 於 2007-3-29 22:18 發表

夠...噴o既時候一下下噴, 唔好唔停咁噴, 一定夠, 仲會好靚架...
不過記得噴之前要用少少洗潔精洗乾淨個殼, 如果唔係又係會出事架...

出咩事...??
 樓主| kachunsky 發表於 2007-3-29 22:20:21 | 只看該作者
第一次噴2種色...
凹水tim
仲要係r32
中國人上太空 發表於 2007-3-29 22:27:36 | 只看該作者
原帖由 kachunsky 於 2007-3-29 22:17 發表

點解既..
但係我以前細個..上美(佬)堂...佢地話黑色最尾先攪..
但係噴油又唔同既..
點解既姐...想學野.
學問.

問題係個殼係透明的, 而且係噴在殼裡面, 上美勞堂係油面的....您想像一下, 就算您噴幾厚油, 由於個殼係透明, 係燈下看都會有dd透光的, 例如您噴完紅色, 再放在燈下看, 仍會看到光穿過車殼, 咁如果您再噴黑色, 您再由面看, 就會看到少少黑色穿透紅色, 咁紅色就會變左瘀紅色, 好......難睇架......  

簡單來說, 由於係由裡面噴, 個噴油次序就剛好同噴面相反....
ivanyuen02 發表於 2007-3-29 22:27:52 | 只看該作者
黑色可以姐住彩色,彩色一定唔可以姐住黑色,你自己諗噴咩色先
中國人上太空 發表於 2007-3-29 22:30:25 | 只看該作者
原帖由 kachunsky 於 2007-3-29 22:19 發表

出咩事...??

因為啤車殼時會有d機油滴左係車殼上, 如果唔就噴, 會因為有機油而上唔到油...到時神仙都難救....
雙星張說明書都有教您架..
中國人上太空 發表於 2007-3-29 22:41:24 | 只看該作者
不過, 祝您好運啦!!!!
完成記得post上來看看啊!!!
 樓主| kachunsky 發表於 2007-3-29 22:43:13 | 只看該作者
好阿.
VoneRRR 發表於 2007-3-30 05:49:09 | 只看該作者
I couldn't find the R32 Shell, but i found it's sticker....
What I want to do is.....make a cross-over between Proto-form's CTS and R32.
Hehe....it would be a 4-doors R32...hehehe...
But i am thinking what colour should I choose.

Vinz 發表於 2007-3-30 10:36:04 | 只看該作者
原帖由 中國人上太空 於 2007-3-29 22:27 發表

問題係個殼係透明的, 而且係噴在殼裡面, 上美勞堂係油面的....您想像一下, 就算您噴幾厚油, 由於個殼係透明, 係燈下看都會有dd透光的, 例如您噴完紅色, 再放在燈下看, 仍會看到光穿過車殼, 咁如果您再噴黑色, ...

Thx a lot ,太空人!!

Btw, i  hv a R32 working out also!
cHRisTiAN 發表於 2007-3-30 10:50:52 | 只看該作者
原帖由 中國人上太空 於 2007-3-29 22:27 發表

問題係個殼係透明的, 而且係噴在殼裡面, 上美勞堂係油面的....您想像一下, 就算您噴幾厚油, 由於個殼係透明, 係燈下看都會有dd透光的, 例如您噴完紅色, 再放在燈下看, 仍會看到光穿過車殼, 咁如果您再噴黑色, ...

其實可以噴淺色先,但一定要噴一層銀色打底.
當然花既工序多左=煩D!!!!
Vinz 發表於 2007-3-30 12:11:31 | 只看該作者
原帖由 VoneRRR 於 2007-3-30 05:49 發表
I couldn't find the R32 Shell, but i found it's sticker....
What I want to do is.....make a cross-over between Proto-form's CTS and R32.
Hehe....it would be a 4-doors R32...hehehe...
But i am th ...

Bro VoneRRR,
We are so match each time
im making a 4 drs R32 now
Remember  u want to make the evo 6 last time!

VoneRRR 發表於 2007-3-30 13:33:40 | 只看該作者
HEHE, Bro Vinz...I might asked the question about Evo6, but i never did it...anyway...I forgot it..hehe
Anyway, what is your plan to make ur 4dr R32?

樓主| kachunsky 發表於 2007-3-30 13:36:54 | 只看該作者
原帖由 cHRisTiAN 於 2007-3-30 10:50 發表

其實可以噴淺色先,但一定要噴一層銀色打底.
當然花既工序多左=煩D!!!!

銀色打底???
姐係噴色先???
Vinz 發表於 2007-3-30 13:46:00 | 只看該作者
原帖由 VoneRRR 於 2007-3-30 13:33 發表
HEHE, Bro Vinz...I might asked the question about Evo6, but i never did it...anyway...I forgot it..hehe
Anyway, what is your plan to make ur 4dr R32?

not yet make yr evo6??
im still waiting yr evo6 wor

hehe, secret!!
juz a drift 4 drs R32!
with special color
中國人上太空 發表於 2007-3-30 13:53:02 | 只看該作者
原帖由 kachunsky 於 2007-3-30 13:36 發表

銀色打底???
姐係噴色先???

唔使銀底架啦, 又唔係噴螢光色, 唔使咁複雜架啦....