RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: edmondyp
打印 上一主題 下一主題
收起左側

好正的控 Traranis x9D

blackshark3 發表於 2016-6-29 23:47:07 | 只看該作者
RC_FANS 發表於 2016-6-29 15:01
依家唔同舊時啦, 依家好多公司都講緊 Digital Transformation, JR 同 Futaba 嗰D咩都自己做嗮嘅舊商業模式 ...

我其實想等枝Horus X12,鬼佬網講話個介面好用,但忍唔住買咗Taranis跟住搞咗一輪後就掉喺度,依家攞嚟飛sim貪佢usb直插方便又可順便試下仲會唔會枝控自己俾嘢。

我同意Futaba JR將來唔夠大陸控做,甚至而家照睇JR都好危,大陸控只要唔再“差不多先生”就真係打死佢地,所以就算枝Taranis唔就我,Horus X12出都好大機會買嚟睇吓
victorhk 發表於 2016-7-3 11:27:15 | 只看該作者
枝X9D最正是連接電腦set, 開頭學習時,真係一個大難關,只要衝破就好好玩,電腦可以simulate mapping 同其他,又例如四軸轉mode 可以讀出預先錄好的wave (RTL, acro, loiter),玩apm, pixhawk 有時轉mode 轉到亂,另外一路飛一路報電壓同RSSI,等自己有預算。
茶餐廳價錢 ,"扮"酒店享受,但始終硬件QC可以改善。(如果打算買就要留意,雖然大陸控,但想搵本中文menu 都無,想即買即食就唔好啦)
RC_FANS 發表於 2016-7-3 21:39:07 | 只看該作者
victorhk 發表於 2016-7-3 11:27
枝X9D最正是連接電腦set, 開頭學習時,真係一個大難關,只要衝破就好好玩,電腦可以simulate mapping 同其 ...

呢部控(應該話係 Open TX)最大嘅弱點就係冇說明書。 唔好話中文,英文都冇份好嘅說明書。 網上揾到嘅較完整版本只有兩個, Open TX 2.0 同 Open TX 2.1.8. 前者淨講個控嘅 menu, 幾詳盡, 可惜唔夠 update, 後者只講點樣透過電腦 set ( 用 Open TX companion ). 電腦唔係身邊就用唔著。
 樓主| edmondyp 發表於 2016-7-4 01:35:10 | 只看該作者
絕對同意,最大嘅弱點就係冇說明書,但當學會點用,是非常好用,變化無窮
vones 發表於 2016-7-4 11:05:18 | 只看該作者
最初都想買 x9D plus,不過最後買左Flysky i10, 貪佢个介面易用。
RC_FANS 發表於 2016-7-4 15:17:23 | 只看該作者

Flysky 個控夠型仔, 但接收嘅選擇好似少好多. 但更重要嘅係, 佢可唔可以接受飛控發出嚟嘅 telemetry 信號呢 ? Cleanflight 嘅 port 頁面 ( set 係邊個 port 同用咩 protocol 傳送 telemetry 數據俾個接收 ) 好似唔見佢, 但 Frsky 就有.
vones 發表於 2016-7-4 22:21:43 來自手機 | 只看該作者

Flysky telemetry 只可以用佢啲sensor,佢係用自家嘅ibus, cleanflight 已經支援ibus, 同埋佢新firmware 亦都支援sbus output,我用sbus 在pixhawk, 已經夠用了。
littlestep 發表於 2016-7-6 10:40:29 | 只看該作者
blackshark3 發表於 2016-6-29 14:32
炒爛機當然冇問題,上得天就預咗落嚟,但因為衰控炒落嚟有傷人損物就唔同,所以飛得起嘅模型枝控嘅可靠性 ...

我都係咁話, 之前用DEVO10 用左好幾年. 係PK在冇HV 先從投FUTABA買支18仔。唔用好地地, 一用就知乜叫一分錢一分貨。就算14SG 都不能比。
至於X9D 就真係有些搞笑, 喂! 我以前都係做IT , 但而家我想玩飛機O者, 使唔使LOGIC 到要寫個FIRMWARE 先可以比人玩..?
而家O的飛控都越來越人性化, 呢支野搞笑到要BASE MAPPING , 冇INTERFACE, 仲話乜春自由化做賣點....嘔!
一支T8FG 又好, 14SG 或18SZ , MZ 都好, 10幾廿隻SERVO 的GIDLER 都MIX得掂, 何必要SET 條thuttle curve 或Pitch curve 都要變身PROGRAMMER 先做到..?
O拿! 鬼唔知呀媽係女人比個OPEN TX /RX 我, 然後自己寫個FIRMWARE 出黎一定無敵啦.....
簡直係反智的產品!

littlestep 發表於 2016-7-6 11:03:54 | 只看該作者
RC_FANS 發表於 2016-6-29 15:01
依家唔同舊時啦, 依家好多公司都講緊 Digital Transformation, JR 同 Futaba 嗰D咩都自己做嗮嘅舊商業模式 ...

APPS 都不可能OPEN SOURCE. 最多不收費玩BULID IN MARKETING.
OPEN SOURCE 從來只可以係一件開發平台, 比如個OS.
但INTERFACE 必須係收費產權. DEVO 都有CUSTOM ROM 變無敵控.但作為廠家一O的都唔會HAPPY.影響哂成個生態圈.
話FUTABA 同JR 等落後更係把IT仔O既機佬觀套入世界現實商業O既價值觀之上.
我唔反對一支控可以ANDROID 化, 但相信冇人會ON 9 到買一部要自己變身為專家, 要自己MAP返所有功能先可以用到O既手機, IPHONE 好賣唔只係APPS 開發平台自由化, 而係用家就算係個白痴都識用.
IT 佬往往走火入魔就係咁, 以為自己O既專業同知識係大能哂, 但面對外面O既世界, 佢地O既專業如果只係小圈子圍埋一齊打邊爐玩哂, 外人無法享受, 根本只係冇價值O既科技.

如果以咁O既LOGIC 都叫好產品, 咁下次3叔出部手機只係得個LINUX 底要用家自己寫個ROM 上去一定賣斷市.Digital Transformation 真正IDLEA係點..,  請問做過生意未?

vones 發表於 2016-7-6 12:03:48 | 只看該作者
2.4G 控由Spektrum 第一代開始用, 跟着轉用JR 2.4G 9 channels, 到現在買大陸控 flysky. 2.4G 控以前都会有signal loss 報告, spektrum 和 Futaba 都曾經有過。現在2.4G 控技術已相當成熟, 不同牌子, 只是介面和搖控距離有分別。最重要是自己有安全意識,不要在人多的地方玩,總之玩飛上天的玩意,都要小心一點。
RC_FANS 發表於 2016-7-6 12:43:54 | 只看該作者
vones 發表於 2016-7-6 12:03
2.4G 控由Spektrum 第一代開始用, 跟着轉用JR 2.4G 9 channels, 到現在買大陸控 flysky. 2.4G 控以前都会有 ...

絕對同意, 嗰日係南生圍見到有個師兄飛隻電直反嚟反去, 隻機下面就有D靚仔係度踩單車, 果個師兄睇落都幾十勾, 但個腦估計只有三歲大. 或者佢係用 Futaba 18 仔, 信心爆澎啦
blackshark3 發表於 2016-7-6 23:51:28 | 只看該作者
RC_FANS 發表於 2016-7-6 12:43
絕對同意, 嗰日係南生圍見到有個師兄飛隻電直反嚟反去, 隻機下面就有D靚仔係度踩單車, 果個師兄睇落都幾十 ...

嗰啲喺人頭頂飛嘅唔只係冇腦,直頭收買人命,同用乜控冇關
solaris8x86 發表於 2016-7-13 13:12:59 | 只看該作者
依個控真係好靚,但係要識得set...
RC_FANS 發表於 2016-7-25 14:23:13 | 只看該作者

呢排搞緊部控D制嘅 setting, 越搞越多, 轉 flight mode, 改 PID setting, fail safe test .....   8ch 都就快唔夠用.  幾鍾意部控可以 set 到啪咗個制後佢可以用語音話返俾你聽咩嘢功能著咗. 啪錯制都馬上知. 但跟控個 D sound file 入面好多功能嘅聲帶都冇, ( 譬如 "Horizon mode", "Baro mode", "adjust roll & pitch P" , "increase", "decrease" .... ) 要自己整, 我又唔想錄自己把聲,因為自問把聲唔靚, Open TX 官網有個軟件可以產生自定嘅 .wav file, 你打D字入去佢會產生個 .wav File 讀返D字出嚟. 但我部電腦嘅防毒軟件 ( Norton ) 話佢唔安全, 所以都唔敢單撈. 睇過網上其他軟件都要收錢, 免費嗰D嘅聲音質素又唔掂, 最後揾到呢個免費嘅線上軟件幾好 : https://www.rc-thoughts.com/tts/converter.php .  有興趣嘅師兄可以試下.

直接用部控改 PID setting 最好換D 彈弓啪制上去. 用熟咗發覺部控其實都唔係太難用.
 樓主| edmondyp 發表於 2016-7-25 19:33:37 | 只看該作者
x8r 可以bind做16 channel的,實夠用
RC_FANS 發表於 2016-7-25 19:43:13 | 只看該作者
我係用 X4Rii, 貪佢夠細。PPM 出最多 8 ch.