RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1610|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手玩fw05t+, 好多蠢問題, 請多多指教!!!

kevintam812 發表於 2007-3-12 00:21:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
岩岩買左架fw05t玩, 睇完manual都唔係好明engine上面個三個羅絲位(Needle Valve, Air/Fuel Mixture Adjustment 同埋Throttle Valve Adjustment Screw)點調,
我睇過之前好多師兄既post, 但係攪唔清d名稱(大油針, 細油針,... 等等)講緊邊個羅絲位, 有無師兄可以教下我??

另外我架車唔知點解跑左一段之後, 我唔比油佢自已都會向前去, 點先可以較返正佢停低??

最後一個問題, 亦都係自已覺得最蠢既問題 , 除左玩晒d油之外, engine點樣可以熄火呀?

多謝各位大大指教
倒錢落海 發表於 2007-3-12 20:43:43 | 只看該作者
原帖由 kevintam812 於 2007-3-12 00:21 發表:我架車唔知點解跑左一段之後, 我唔比油佢自已都會向前去, 點先可以較返正佢停低??
試試set個遙控器微調。
原帖由 kevintam812 於 2007-3-12 00:21 發表:最後一個問題, 亦都係自已覺得最蠢既問題 , 除左玩晒d油之外, engine點樣可以熄火呀?...
用手「鍊」住油缸俾油引擎果條透明膠喉。記住係缸底出果條。唔係排氣喉回俾油缸果條。
烈火之魂 發表於 2007-3-12 21:01:12 | 只看該作者
我多數按住個死氣喉咀....
倒錢落海 發表於 2007-3-12 21:51:33 | 只看該作者
原帖由 烈火之魂 於 2007-3-12 21:01 發表:我多數按住個死氣喉咀....
咁咪成手都係?...同埋條喉都好熱下架喎。
 樓主| kevintam812 發表於 2007-3-12 21:54:05 | 只看該作者
多謝兩位師兄回覆, 等我下次試下咁樣熄火先

咁唔知有無師兄教下個幾個羅絲位又應該點校法呢??
GDB 發表於 2007-3-12 21:54:37 | 只看該作者
sometime 5熱架
烈火之魂 發表於 2007-3-12 22:03:40 | 只看該作者
個喉咀唔會太熱ga~
笨仔 發表於 2007-3-13 14:19:55 | 只看該作者
原帖由 kevintam812 於 2007-3-12 00:21 發表
岩岩買左架fw05t玩, 睇完manual都唔係好明engine上面個三個羅絲位(Needle Valve, Air/Fuel Mixture Adjustment 同埋Throttle Valve Adjustment Screw)點調,
我睇過之前好多師兄既post, 但係攪唔清d名稱(大油針, ...

三言兩語好難明嘅?
睇吓幫唔幫到你:
www.rcfans.com/index.php/action_viewnews_itemid_7.html

樓主| kevintam812 發表於 2007-3-13 21:05:23 | 只看該作者
唔謝晒呀師兄!!!!
圖文並戌, 非常詳細, 多謝指教!!!