RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <穿越砌機分享>240V3前傾臂穿越機+3S+致盈2204+12A+NAZE32+山狗...

樓主| 法師傅 發表於 2015-9-17 22:18:04 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-9-17 20:01
其實前傾摩打都係為左鏡頭唔洗岳咁高
咁我零願岳高支鏡黎就
咁樣快又得,慢又得 ...

就係鏡頭角度向上 , 證明呢D穿越機0既飛行速度已經唔係早期大家玩0既模式 ,
最近出去穿越 , 個個一起機就KEEP住45度飛 ,
見佢地鏡頭岳到盡都係望地下 , 我飛慢D都怕阻街 XDDDDD

前傾摩打預左KEEP住向前飛 , 想加速就再推少少就可以 ,
咁架機前後遙0既角度就無咁大 , 睇條片都順D  !

其實10度都唔算好快 , 國內有D友玩到12-15度了 ~
部V3 岩岩砌好 , 呢2日我係室內試機都可KEEP住唔拉後咁打下8字 , 幾過癮 !

過2日得閒出去片下機 , 到時再分享下 ...

bensoncfmak 發表於 2015-9-21 17:25:52 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-9-17 22:18
就係鏡頭角度向上 , 證明呢D穿越機0既飛行速度已經唔係早期大家玩0既模式 ,
最近出去穿越 , 個個一起機就 ...

法師傅技術好可以喺室內打8字,用左NAZE32好似愛不惜手咁喎!我覺得NAZE32定高好穏定下
bensoncfmak 發表於 2015-9-21 17:27:48 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-9-8 17:28
=== V3砌機分享 ===

精彩!等緊你更新,想問問DEVO10 係唔係都可以用PPM?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-9-21 19:33:57 | 只看該作者
bensoncfmak 發表於 2015-9-21 17:25
法師傅技術好可以喺室內打8字,用左NAZE32好似愛不惜手咁喎!我覺得NAZE32定高好穏定下
...

8字係基本功, 平時無咩攪都會係屋企樓下搵個角落打下8字
如果係無氣壓定高功能之下 ,
無論懸停 或 飛行過程中 , 高度穏唔穏定其實都可以透過修改PID校正
**當然無可能完美定高

NAZE32 及 CC3D 都可以

樓主| 法師傅 發表於 2015-9-22 10:53:34 | 只看該作者
bensoncfmak 發表於 2015-9-21 17:27
精彩!等緊你更新,想問問DEVO10 係唔係都可以用PPM?

樓主| 法師傅 發表於 2015-9-23 11:05:03 | 只看該作者

# V3砌機分享 已完整上載  !!!
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=365080&page=1#pid2783822

bensoncfmak 發表於 2015-9-23 13:32:54 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-9-21 19:33
打8字係基本功, 平時無咩攪都會係屋企樓下搵個角落打下8字
如果係無氣壓定高功能之下 ,
無論懸停  ...

我係一個新手,呢排放機炸到次次都要換嘢,有咩基本功需要練習?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-9-23 21:52:33 | 只看該作者
bensoncfmak 發表於 2015-9-23 13:32
我係一個新手,呢排放機炸到次次都要換嘢,有咩基本功需要練習?

你點玩點炸 ? FPV睇芒飛炸機 ?
睇你係因為自己反應唔切 , 定係架機太飄/太遲鈍 ....  

如果新手玩FPV , 第一步建議搵個大直路前前後後貼地咁飛 ,
練下手指反應玩人肉定高 ...
bensoncfmak 發表於 2015-9-24 10:57:27 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-9-23 21:52

唔慣睇MON飛,但又一定要訓練,手指又唔快反應,有時睇到前面原來飛上啲就係樹枝,攪到打樹枝炸機,我放機位置草叢較高,一係落草叢,一係炸樹,可能要揾個過個地方放機
bensoncfmak 發表於 2015-9-24 10:59:42 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-9-23 21:52

架機唔算太飄,飛上下時反應有少少遲鈍,左右OK,可以點攪?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-9-24 11:16:22 | 只看該作者
bensoncfmak 發表於 2015-9-24 10:57
唔慣睇MON飛,但又一定要訓練,手指又唔快反應,有時睇到前面原來飛上啲就係樹枝,攪到打樹枝炸機,我放機位 ...

如果有心玩低空穿越/穿樹/穿雜物 ....
就真係要練下睇MON感覺距離感及畫面比例,
就係好多時飛高D就HI樹 , 低D就剪草 , 所以我地都成日炸機 XD

新手可以平日去南生圍大草地 , 練下貼地2-3呎直線前後來回飛 ,
之後可試打8字 , 地下搵D野做記認要圍住佢打8字 ,
呢D可練下手指油門反應 ,
亦順便睇下架機直線及轉彎0既高度會唔會忽高忽低 ,
有就要執下PID !

反應要玩多D , 仲有講天份 , 我就玩左超過一年都係成日發夢炸機 XD

另外架機上升有D慢 , 要睇好多因素 ,
咩摩打咩槳推力夠唔夠 , 部機幾重 , 用咩電幾多C , 油門曲線數據係幾多 ...
再傾 ~~~~

樓主| 法師傅 發表於 2015-9-24 12:24:51 | 只看該作者

=== V3相片視頻分享 ===

201509 @ V3 穿越試機  

以上試飛片0既PID >10月1日 更新<
isaac006 發表於 2015-9-24 20:34:18 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-9-24 12:24
=== V3相片視頻分享 ===

講真,一睇佢呢個 design就知易爛啦… 個山狗仲起度算好架啦
 樓主| 法師傅 發表於 2015-9-24 20:43:52 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-9-24 20:34
講真,一睇佢呢個 design就知易爛啦… 個山狗仲起度算好架啦

應該係我呢批811有問題 , 果次買左半打 , 差不多每出去玩一次就死一隻 !!!
今次2架機 , 240 V2 + V3 , DESIGN唔同 , 都係死CAM ...

isaac006 發表於 2015-9-24 20:51:44 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-9-24 20:43
應該係我呢批811有問題 , 果次買左半打 , 差不多每出去玩一次就死一隻 !!!
今次2架機 , 240 V2 + V3 , DE ...

係你個cam放得太出姐,好似我咗包實佢包你炸一百次都冇事 :p
 樓主| 法師傅 發表於 2015-9-25 00:11:58 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-9-24 20:51
係你個cam放得太出姐,好似我咗包實佢包你炸一百次都冇事 :p

嘩, 原來你都剪開草

角度咁高 , 一定飛得好快 , 做咩最近無片放出黎 ?
無用單軸雲台 ?
chung212 發表於 2015-9-25 12:11:51 | 只看該作者
里D鏡本來係比閉路電視用
唔預你係咁震既環境用
所以我D鏡落哂避震膠
而加好少壞了!
simson99w 發表於 2015-9-25 18:51:56 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-9-22 10:53
703A ,  D10 可以用倒無特別野要SET  ,
但留意703 PPM接收 , 原本係FOR佢自家產0既四軸航拍機用 ,
懷 ...

Yes, 703x 係Walkera 俾 QRX350 系列專用的, 失控返航功能被鎖定了, no 控時 某些channel 會鎖死, 失控. 小心使用
 樓主| 法師傅 發表於 2015-9-25 22:19:07 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-9-25 18:51
Yes, 703x 係Walkera 俾 QRX350 系列專用的, 失控返航功能被鎖定了, no 控時 某些channel 會鎖死, 失控.  ...

no 控時AUX1會LOCK係最高位 , 如用NAZE32 , 將AUX1最高位設定為鎖機 , 失控後2秒就會停機
isaac006 發表於 2015-9-26 00:59:30 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-9-25 00:11
嘩, 原來你都剪開草

冇用啦,用咗玩唔度 Arco mode

我衣加轉咗去fb post野呀

https://www.facebook.com/100009251816128/videos/1501271193524593/?pnref=story