RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: nteast
收起左側

今日在郊野公園試慢爬比漁農處人員抄牌大家要小心

樓主| nteast 發表於 2015-8-7 17:55:44 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-8-7 13:36
我都唔想架,但係佢個post成段官方代表覆市民,你肯定係好人,出事post知會車友留意,其實好多車友都唔知 ...

ching 唔使介意其它人諗既野 , 加上唔喺自己比人告 , 唔會感受到 , 每個人有其個人發表自由

warehouse 發表於 2015-8-7 18:51:55 | 顯示全部樓層
nteast 發表於 2015-8-7 17:55
ching 唔使介意其它人諗既野 , 加上唔喺自己比人告 , 唔會感受到 , 每個人有其個人發表自由

...

唉!其實大家車友我係感同身受先至會好火滚post多次鄧你唔抵,算啦唔再提啦,免得俾版主鬧出局,多謝你post通知避免往後被漁農鼠告。
shing317 發表於 2015-8-7 19:29:04 | 顯示全部樓層

Ching你好!我有經常去大拗門,間中都見有小朋友放玩具遙控車,我放過幾次1/16大腳八,有被職員勸告不要玩,但沒抄牌。
我覺得都係人情和道理,如果慢爬都要抄,那小朋友也要抄牌了。過馬路我都比人捉過,冇車就過我覺得好正常。
你抄了牌可能未必要上庭,寄封信給你認罪罰款便了事,不用太擔心,
比我首先會X個管理員,有時間上庭便按道理說,驚佢有毛!

樓主| nteast 發表於 2015-8-7 20:24:05 | 顯示全部樓層
shing317 發表於 2015-8-7 19:29
Ching你好!我有經常去大拗門,間中都見有小朋友放玩具遙控車,我放過幾次1/16大腳八,有被職員勸告不要玩 ...

ching 算把啦 ,  
我都間唔中同太太去大拗門玩  ,  
有時遇見到啲小朋友見我玩 ,
佢地都好開心同覺得好神奇 ,
佢地問我架車点解無人駕駛都會行 ,
見啲小朋友咁開心 ,
連我自已都玩得開心 .
cc4321 發表於 2015-8-8 10:17:38 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-8-7 12:34
Ching就算係公務員都要說話公正,你說 (甚麽有條例有投訴佢跟住做),甚麼文化呀!依家講緊官方執住規則咬 ...

有人投訴我只係假切啫,都唔明你點解咁火,我只係從另一方面睇,咁就比你上綱上線話我係公務員,理性D喇
無人人煙稀少就可以亂黎?水塘平日無人人煙稀少,咁跳落去游水得唔得?半夜條街無車無人人煙稀少,咁訓係度又得唔得?人地有明文規定,你點唔中意都要守,而唔係我唔同意咁就可以亂黎,人家揸正黎做就話甚麼文化,你覺得條例唔合事宜可以搵有關部門或者議員投訴,唔係話我唔阻人咁就得喇,唔好成日只係覺得我認為無事咁就無事,係咪咁就係有道理就係啱呢

樓主| nteast 發表於 2015-8-8 10:44:55 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2015-8-8 10:17
有人投訴我只係假切啫,都唔明你點解咁火,無人人煙稀少就可以亂黎?水塘平日夠無人人煙稀少,你跳落去游水得 ...

CHING 相信大家都係模型愛好者,唔好為件咁既事黎動氣O.K
cc4321 發表於 2015-8-8 10:57:57 | 顯示全部樓層
nteast 發表於 2015-8-8 10:44
CHING 相信大家都係模型愛好者,唔好為件咁既事黎動氣O.K

我唔係動氣亦無必要動氣,只係佢用咩態度對我我就用返咩態度對佢啫,我只係指出有例就算你覺得唔合理,你首要就係先守法,之後點跟進係之後事,而唔係我唔同意我係要係度玩,你吹我呀咁,不過搞串你個POST唔好意思,我唔會再係度回佢喇,SORRY
firesun 發表於 2015-8-8 11:12:37 來自手機 | 顯示全部樓層
nteast 發表於 2015-8-7 11:55
早期有ching已post咗条例上黎比大家參考,所以我copy咗一啲預備比喲管理員同經理睇,唔使嘈交 ...

ching,請問係邊道copy? 我又係次次係公園球場比人趕=.=
cs1 發表於 2015-8-8 11:38:46 | 顯示全部樓層

講句真心話 , 冇口頭警告 , 普通人就算我都唔會知 , 走過嚟見斯斯文文就告 , 好擾民 !!

慢爬有幾快  ??  爬爬下我都會感受人家玩樂夠健康 , 先給口頭通知也不能做到 ??

再者郊野公園不是給巿民玩樂之處嗎 ?? 放車是否又應該去人口密雜人多車多去彌敦道先得 ??

我反而讚成去郊外不影哬其他使用者之下 , 玩下 .
cs1 發表於 2015-8-8 11:49:25 | 顯示全部樓層

補充 , 在有警告勸介之後 , 又有明文條例 , 才作出檢控  .

樓主| nteast 發表於 2015-8-8 12:08:12 | 顯示全部樓層
firesun 發表於 2015-8-8 11:12
ching,請問係邊道copy? 我又係次次係公園球場比人趕=.=

CHING 因為個POST都好耐之前 , 等我稍後搵吓先 .
 樓主| nteast 發表於 2015-8-8 12:20:14 | 顯示全部樓層
firesun 發表於 2015-8-8 11:12

查詢公園及沙灘可否玩遙控車 (檔案編號:2-396369063)

有關上述個案,就關於陸上場地方面,康樂及文化事務署提供回覆如下:
「 本署轄下各戶外康樂場地均容許使用電池控制的遙控模型車,只要有關活動不會對其他使用人士或本署職員構成滋擾或妨礙便可進行。至於已劃定活動類型的設施,如球場,太極園等則以有關活動為優先。」

如有任何查詢,歡迎與我們的職員聯絡。

客戶服務主任
鍾瀚翎 謹覆  2014年8月31日

電話: 1823
傳真: 2760 1823
電郵: [email protected].

希望幫到各位CHING去玩車唔使同人嗌交

warehouse 發表於 2015-8-8 15:45:09 | 顯示全部樓層
shing317 發表於 2015-8-7 19:29
Ching你好!我有經常去大拗門,間中都見有小朋友放玩具遙控車,我放過幾次1/16大腳八,有被職員勸告不要玩 ...

呢位師兄分析有理據,公正冇偏斜,兼安撫中招之車友,有人情味,小弟敬禮。
warehouse 發表於 2015-8-8 15:48:33 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2015-8-8 11:38
講句真心話 , 冇口頭警告 , 普通人就算我都唔會知 , 走過嚟見斯斯文文就告 , 好擾民 !!

慢爬有幾快  ??   ...

再多一位師兄分析有理據,公正冇偏斜,兼安撫中招之車友,有人情味,小弟再敬禮。
warehouse 發表於 2015-8-8 15:53:00 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2015-8-8 11:49
補充 , 在有警告勸介之後 , 又有明文條例 , 才作出檢控  .

極同意ching之見解,thx
yuenwai 發表於 2015-8-8 23:24:24 | 顯示全部樓層
我都要copy依段條文先免得嘈交thx師兄
jpl 發表於 2015-8-9 01:01:39 | 顯示全部樓層
過馬路我都比人捉過,冇車就過我覺得好正常,都幾有創意,咁四圍無人咪可以做乜都得揸車見無車無人咪可以衝燈
shing317 發表於 2015-8-9 02:38:40 | 顯示全部樓層
jpl 發表於 2015-8-9 01:01
過馬路我都比人捉過,冇車就過我覺得好正常,都幾有創意,咁四圍無人咪可以做乜都得揸車見無車無人 ...

咁大個人,分唔清咩時候要執生變通,那便慢馒企吧!何必舉些極端的例子出來!你和那管理員也差不多呢!大慨會連小朋友玩玩具遙控車也抄牌吧!
Ozman 發表於 2015-8-9 08:02:10 | 顯示全部樓層
nteast 發表於 2015-8-8 12:20
查詢公園及沙灘可否玩遙控車 (檔案編號:2-396369063)

有關上述個案,就關於陸上場地方面,康樂及文化事 ...

Great! Thank you for information!
andynax1 發表於 2015-8-9 08:58:52 | 顯示全部樓層

小心呢條條文

有關上述個案,就關於陸上場地方面,康樂及文化事務署提供回覆如下:
「 本署轄下各戶外康樂場地均容許使用電池控制的遙控模型車,只要有關活動不會對其他使用人士或本署職員構成滋擾或妨礙便可進行。至於已劃定活動類型的設施,如球場,太極園等則以有關活動為優先。」

呢條係用來保護康文處自己, 小心