RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: keung917
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問traxxas slash有無改裝件介紹

andynax1 發表於 2015-7-29 09:11:06 | 只看該作者
遲利! 我見到師兄用緊Traxxas Lipo電 ! 我想知紫色嗰個係咩Motor ??
京商我之前玩過Super 10油車, 一般般

我friend嗰部HPI唔洗改原廠個handleing 已經好過我部京商
965 發表於 2015-7-29 22:30:11 | 只看該作者

That purpleish motor is Novak 13.5T sensored.. 用 Novak, 係小時侯情意結, 同埋呢邊有, 用 sensored 比較smooth, 比個仔玩易d控制. (舊既TRAXXAS esc 係 sensored 既, 同好似話係Novak 代工,而家 cut cost, 有support sensored motor)  果舊係TRAXXAS 5000mah 3s, 非常好用, 部死人 XO-1 原廠跟埋部車, 架XO-1 就冇心機玩, 但 pair 3s 就成日用, 又長又thin, perfect size 比 Slash 呀, Revo etc...

HPI d RTR 大部分吾錯, 除咗 Trophy 系列, 京商又係一dd, 不過愛京商又係小時侯情意結. ❤️

對 TRAXXAS 都有小小情意結,因為以前 race 部 TRX-1
andynax1 發表於 2015-7-30 08:54:12 | 只看該作者
部XO-1我都想買, 但香港真係無地方玩, 以HK$5500黎講有錦既料同design真係唔貴.....最後都係放棄
我宜家就心大心細想入部on-road既sprint 2 flux, HK$2300 RTR唔算貴
andynax1 發表於 2015-7-30 09:07:08 | 只看該作者
965 發表於 2015-7-29 22:30
That purpleish motor is Novak 13.5T sensored.. 用 Novak, 係小時侯情意結, 同埋呢邊有, 用 sensored 比 ...

聽你錦講Traxxas Lipo係貴得有道理
965 發表於 2015-7-30 12:14:54 | 只看該作者
andynax1 發表於 2015-7-30 08:54
部XO-1我都想買, 但香港真係無地方玩, 以HK$5500黎講有錦既料同design真係唔貴.....最後都係放棄
我宜家 ...

新版 X0-1 減咗價, 新出一千美國金, 之後減到六百幾, 比較合理小小.. 小咗 Lipo 同 好似少咗 telemetry etc ...

但係呢度百幾蚊加紙買一舊 Traxxas Lipo .. 不如買 Reedy .. 我多數二三十蚊美金訂 HobbyKing d Lipo, 不過就撞手神, 有d 用幾野就死, 有d 幾年都冇事....

樓主| keung917 發表於 2015-7-30 21:49:12 | 只看該作者
師兄有沒有traxxas slash 安裝說明書 下載方法?
965 發表於 2015-7-30 23:58:39 | 只看該作者
Here you go! (For Slash 4x4 LCG)

https://traxxas.com/products/mod ... 4ultimate?t=support

TRAXXAS by far has the best website, and best marketing! (And spent huge money on advertising! Probably every $3,000 you spend on TRAXXAS, $1,000 go to marketing/advertising)
andynax1 發表於 2015-7-31 14:23:03 | 只看該作者
965 發表於 2015-7-30 23:58
Here you go! (For Slash 4x4 LCG)

https://traxxas.com/products/models/electric/6809Lslash4x4ultimate ...

Same things on HPI, they bought the Ken Block (Monster Energy) license also expensive
勞力士 發表於 2015-8-10 19:11:12 | 只看該作者
請問slash改用SC摩打,芯是5mm,4600KV套摩打齒同大齒比例如何?及可以去那裡買到,謝謝!
DLAM 發表於 2015-8-10 22:54:03 來自手機 | 只看該作者
勞力士 發表於 2015-8-10 19:11
請問slash改用SC摩打,芯是5mm,4600KV套摩打齒同大齒比例如何?及可以去那裡買到,謝謝! ...

Slash摩打齒係32 pitch, 如果你用4600kV摩打,用14T或15T一般玩已足夠,大減用原装。
5mm芯 32pitch摩打齒Yahoo拍賣有賣Hobbywing摩打齒。
勞力士 發表於 2015-8-10 23:09:46 | 只看該作者
DLAM 發表於 2015-8-10 22:54
Slash摩打齒係32 pitch, 如果你用4600kV摩打,用14T或15T一般玩已足夠,大減用原装。
5mm芯 32pitch摩打 ...

謝謝C兄指教
勞力士 發表於 2015-8-10 23:19:16 | 只看該作者
聽有些C兄説用12T摩打齒,何解呢?thx!
DLAM 發表於 2015-8-10 23:40:46 來自手機 | 只看該作者
勞力士 發表於 2015-8-10 23:19
聽有些C兄説用12T摩打齒,何解呢?thx!

用5000kV以上的摩打
andynax1 發表於 2015-8-11 09:25:53 | 只看該作者
4600KV 用 11T-13T, 個motor無禁熱.
夏天粒殼就算加fan都好熱
勞力士 發表於 2015-8-11 13:28:36 | 只看該作者
之前聽C兄們說安不到11T齒呀?
勞力士 發表於 2015-8-11 13:30:28 | 只看該作者
用SC摩打,聽說吾會熱呀又快又夠力
 樓主| keung917 發表於 2015-8-11 13:33:03 | 只看該作者
萬向有無好介紹……我見有D70元一支,有513元二支怎樣選擇先好?
_LOK_ 發表於 2015-8-12 15:51:19 | 只看該作者
我而家用緊2400kv用13T only...
萬向最top係traxxas HD果隻....跟住就係MIP...
 樓主| keung917 發表於 2015-8-12 16:04:41 | 只看該作者
明白……最好是原廠個套
_LOK_ 發表於 2015-8-12 17:21:08 | 只看該作者
係原廠upgrade HD版wow...一對成$4-5xx的果套係water proof的