RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2422|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

my optima in touring body

rk2 發表於 2007-2-28 19:13:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如題
minimini 發表於 2007-2-28 23:08:24 | 只看該作者
印象中車頭嗰件 U 型膠件最易爆......
中國人上太空 發表於 2007-2-28 23:25:44 | 只看該作者
個殼係MUSTANG WO...正
minimini 發表於 2007-2-28 23:28:52 | 只看該作者
嗰期最 hit 係平路 buggy + 大房殼.........老展仲出咗一 set "中置摩打改裝組件 for optima" tim......
 樓主| rk2 發表於 2007-3-1 09:03:18 | 只看該作者
原帖由 中國人上太空 於 2007-2-28 23:25 發表
個殼係MUSTANG WO...正

我當時見個殼幾好睇, 就買, 都唔知係咩殼, 而家睇番, 先知係 mustang .
 樓主| rk2 發表於 2007-3-1 09:16:46 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-2-28 23:28 發表
嗰期最 hit 係平路 buggy + 大房殼.........老展仲出咗一 set "中置摩打改裝組件 for optima" tim......

我有2 個 friend diy 改 中置 motor , 番去睇下有無相先 !!
benz1850 發表於 2007-3-1 11:52:01 | 只看該作者
oh...brother, you make me recall my childhood....using foam tire to play buggy...
paulaner 發表於 2007-3-1 21:04:23 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-2-28 23:08 發表
印象中車頭嗰件 U 型膠件最易爆......

我就爆鏈"曹"
 樓主| rk2 發表於 2007-3-2 17:04:13 | 只看該作者
果陣時成日都要 "拉陣" .......
aluminium283 發表於 2007-3-2 23:11:51 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2007-3-2 17:04 發表
果陣時成日都要 "拉陣" .......

係呀,真係成日都要拉,後尾拉多幾次就直頭唔鬼理佢....冇咁好氣.....
反而車頭既u型膠,一換0左金屬既就冇再換啦......

好記得果時冇錢買啤呤,架車慢到有0的後悔唔買Hotshot,結果都係要換晒0的啤呤......
如果冇記錯,京商0的啤呤係細粒過雙星的,而果時我只係見到有雙星0的二手啤呤,局住係咁唔食飯儲錢....
minimini 發表於 2007-3-3 00:36:48 | 只看該作者
原帖由 aluminium283 於 2007-3-2 23:11 發表

係呀,真係成日都要拉,後尾拉多幾次就直頭唔鬼理佢....冇咁好氣.....
反而車頭既u型膠,一換0左金屬既就冇再換啦......

好記得果時冇錢買啤呤,架車慢到有0的後悔唔買Hotshot,結果都係要換晒0的啤呤 ...

我記得我亞哥部 Turbo Optima 除咗間唔中要拉陣之外.........條鏈有時仲要 cut 短一格......

其實嗰件 U 型膠........除咗用嚟裝頭防傾桿之外......都好似冇セ其他作用噃.....
aluminium283 發表於 2007-3-3 12:10:25 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-3-3 00:36 發表

我記得我亞哥部 Turbo Optima 除咗間唔中要拉陣之外.........條鏈有時仲要 cut 短一格......

其實嗰件 U 型膠........除咗用嚟裝頭防傾桿之外......都好似冇セ其他作用 ...

佢好似用黎頂住前面塊金屬底板(有4粒鑼絲鎖住前波箱果塊),之後塊金屬底板再有一粒鑼絲鎖住前bumper....
 樓主| rk2 發表於 2007-3-3 12:27:01 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-3-3 00:36 發表

其實嗰件 U 型膠........除咗用嚟裝頭防傾桿之外......都好似冇セ其他作用 ...

YES, 我都試過要咁做 !!   玩耐左, 車鏈都被拉長了.......
aluminium283 發表於 2007-3-3 12:42:41 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2007-3-3 12:27 發表

YES, 我都試過要咁做 !!   玩耐左, 車鏈都被拉長了.......

好似後來京商有出過一套kit,用來轉皮帶架?
minimini 發表於 2007-3-3 23:25:40 | 只看該作者
原帖由 aluminium283 於 2007-3-3 12:42 發表

我都有一 set........不過係二手.......

呢幅相就係全新嘅 packing......喺 ebay 度 copy 過嚟.....而家超級罕有......
aluminium283 發表於 2007-3-4 17:04:32 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-3-3 23:25 發表

我都有一 set........不過係二手.......

呢幅相就係全新嘅 packing......喺 ebay 度 copy 過嚟.....而家超級罕有......

呢0的0野諗返起都唔係果時既自己可以買得起既0野,到依家叫做可以有能力買既時候又變成天價...冇計...
唔之有冇可能有朝一日0的TT-01都變成超級珍藏呢? (不過我估機會都不大......)
 樓主| rk2 發表於 2007-3-5 09:43:00 | 只看該作者
原帖由 aluminium283 於 2007-3-3 12:42 發表

真係唔知有呢件事發生過,
minimini 發表於 2007-3-5 11:51:41 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2007-3-5 09:43 發表

真係唔知有呢件事發生過,

其實知唔知道都冇分別........因為當年根本買唔起.....
aluminium283 發表於 2007-3-5 15:56:46 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-3-5 11:51 發表

其實知唔知道都冇分別........因為當年根本買唔起.....

冇錯,只好間中去下0的模型鋪睇下就算....
 樓主| rk2 發表於 2007-3-5 15:59:23 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-3-5 11:51 發表

覺得自己好 " 背" tim