RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kamwai
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] del...

ivan仔 發表於 2015-5-27 16:24:00 | 只看該作者
kamwai 發表於 2015-5-26 18:15
有.我之前咪問個師兄.佢幫我set部車.不過應該係我個人問題揸得差

其實我架車都未SET好, 不過我都照玩, 推頭就收慢先入灣, 慢慢就返架車, 出灣比油尾唔定就比小D油出灣行直左再比大油, 先唔好同人比人地幾快你幾慢, 自己慢慢玩都可以, 講真如架車SET唔好自己可以就到又可以用一個比較快的時間完成一圈已經好好, 如果仲可以用一個平均的圈速玩完一排電就已經算玩得好好, 所以一步一步來, 你控架車時記得感覺下架車的動作, 慢慢就返, 多練習,多睇下其他CHING點玩去學習, 最仲要玩得開心.
!!!不喜勿插!!!
 樓主| kamwai 發表於 2015-5-27 17:37:41 來自手機 | 只看該作者
Chrispo 發表於 2015-5-27 15:38
樓主師兄, 有否考慮一下用 VRC Pro 來練習呢?

什麼叫vrc
 樓主| kamwai 發表於 2015-5-27 17:42:36 來自手機 | 只看該作者
亞標 發表於 2015-5-27 15:04
樓主,星期日早上不適合新手玩,請改為平日上午,你會有更大信心去跑!

冇辦法.我剩係星期日先得閒
KEVINLEE 發表於 2015-5-27 18:04:41 | 只看該作者
其實師兄你平時可以喺空地擺兩隻地碟多D練習打8字嗰D基本功可以訓練到手指,入灣線位。練習多D就會有進步。
ivan仔 發表於 2015-5-27 18:31:56 | 只看該作者

好似打機一樣, 在電腦用自己支控玩車
50270898 發表於 2015-5-27 18:59:48 | 只看該作者
師兄星期日問下在場咩人玩10.5
一個人玩好難知有咩問題
亞標 發表於 2015-5-27 19:10:20 來自手機 | 只看該作者
樓主,星期日早上人太多,要避車都難,怎麼能好好操車? 如果可以,改為中午或晚上會更好。
chacha 發表於 2015-5-27 20:38:26 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-5-27 16:24
其實我架車都未SET好, 不過我都照玩, 推頭就收慢先入灣, 慢慢就返架車, 出灣比油尾唔定就比小D油出灣行直 ...

ivan仔 師兄,我都係咁就法,但求過引,不論成敗
Chrispo 發表於 2015-5-27 23:19:57 | 只看該作者
正如其他師兄講, VRC 係一個電腦遊戲, set好後可以用自己支控玩。個game 可以免費下載, 並用幾條跑道送, 如果要練手指, 亦相當足夠了
CYLeung 發表於 2015-5-28 00:01:22 來自手機 | 只看該作者
用4.5去細場練層,佢會局到你練手指,你再轉返用10.5,會覺得好輕鬆
新人 發表於 2015-5-28 13:54:03 來自手機 | 只看該作者
kamwai 發表於 2015-5-27 17:37
什麼叫vrc

星期日上午太多車啦,好難操 想自己行都難,好快有車到,改下午挽啦,之前JV六日晏就 有班師兄幾好嫁,樂意教人的,找找他們吧!他們的車殼都是差唔多花款的....應該幫到你
 樓主| kamwai 發表於 2015-5-28 15:33:28 來自手機 | 只看該作者
謝謝各師兄意見
firesun 發表於 2015-5-28 19:26:54 來自手機 | 只看該作者
kamwai 發表於 2015-5-26 10:02
師兄.off road除咗入塲玩.重有邊度可以玩.因為我住將軍澳.我又冇車.入塲好遠.
...

將軍澳先正,我係將軍澳玩到飛沙走石不知幾正
Hccjoe 發表於 2015-5-28 19:54:18 來自手機 | 只看該作者
好明顯係車太多有壓力喇自己條線都未行好就成日諗住譲線!仲要係星期日上午咁多車你㸃操車丫!轉平日夜晩喇!
warehouse 發表於 2015-5-29 10:41:38 | 只看該作者
kamwai ching,我重慘不知何去何從,事緣首次上RC媽買車,有其他人在買車,閒談中他們說在JV玩,我說初次買車想去JV玩見識,佢地即講唔好去呀,實撞爛你架車架;第二次上RC買車,又有其他人在買車,閒談中他說在夭水圍玩,我說想去天水圍玩學習,他說會俾人撞爛我架車兼俾人鬧,我問佢個場是公家的應大眾同樂,大家都無利益冲突,又唔係爭女,又唔係黃賭毒,玩車仔啫,XX會都唔掂啦,誰人無經過初學才能成長,但亦不可以學有所成便盤據一方做X地,愚呀!滿屋獎杯又如何,自愚呀!
但今天見上文多位ching談吐斯文有禮,鼓勵及教導車友,又唔似XX會D人嘅作風。
lawrencechan 發表於 2015-5-29 10:54:51 | 只看該作者
其實最緊要玩得開心, 我玩佐4, 5 年, 開頭係咁嫁啦, 慢慢黎啦~ 唔一定要去jv 呢d 地方玩既, 約埋d 朋友起球場度放d 碟整賽道玩好過啦~ 我咁多年黎先去過幾次jv, 因為唔使錢所以特別多人去玩, 而且jv 有小部份人係專程黎撞人架車, 唔去好過啦~

記住呢個世界冇一步登天既, 靠既係不斷練習, 上黎工房爬下文再請教下d ching
shing317 發表於 2015-5-29 13:07:09 | 只看該作者
我覺得唔洗玩得咁緊張,年多前我也是拿著架TT01去JV,行到古靈精怪,充4排電去,拎返3排回家放電,咁未慢慢玩囉!又唔係比賽。JV亦唔係恐怖得咁緊要,快車黨收車時便玩得。
kmt 發表於 2015-5-29 13:39:22 | 只看該作者
隔咗30年, 今年年頭先玩返RC,  砌部cheap野, TT02, 喺公園放幾個膠樽 練下, 同玩樂器一樣, 練得多自然得心應手.  千萬唔好識埋d損友, 成日借部貴野比你 玩2個圈.  隨時荷包着火.  玩蛇, 玩狗(419) 個d老友已經比我cut咗, 食飯吹水飲酒乜到得. 車就唔好一齊玩喇.
Bleed.Kaga 發表於 2015-5-29 13:39:33 | 只看該作者
香港每個車場都有快到不能煞制的「高手」
yatfan 發表於 2015-5-29 14:42:41 來自手機 | 只看該作者
那些都是(真)高手