RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: DavisLai
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手完全未玩過~想買1:10試下玩 想各位師兄指教

ivan仔 發表於 2015-4-21 17:48:53 | 只看該作者
cc4321 發表於 2015-4-21 16:50
可以先砌好車再買其他,D遙控野都係砌好車先裝落去
TORO係SKYRC,60A都頂到8.5T,單一個120A電變都要六/七 ...

MX-V
http://www.rcmart.com/advanced_search_result.php?keywords=MX-V&x=0&y=0
79X7.8=616.2
HW V2.1
http://www.rcmart.com/hobbywing-xerun-120a-brushless-120asd-v21bu-p-32690.html?cPath=1560_1021
$512

SP 13.5R
http://www.rcmart.com/speed-passion-138135v3-competition-motor-ver3-135r-p-32028.html?cPath=1560_946
37.9X7.8=295.62
SP 10.5R
http://www.rcmart.com/speed-passion-138105v3-competition-motor-ver3-105r-p-30955.html?cPath=1560_946

1251MG
http://www.rcmart.com/profile-high-speed-metal-gear-digital-servo-p-57535.html?cPath=1099_1025
自取有折

一套60A電變都要6XX-7XX, V2.1 120A $512再加SP魔打296都係$808, 差一百幾十就有120A點解唔買?

ivan仔 發表於 2015-4-21 17:53:12 | 只看該作者
3Racing XI Sport套裝 RC MART 都沒貨
只有車架跟電變魔打都$11XX
 樓主| DavisLai 發表於 2015-4-21 19:13:48 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-4-21 17:53
3Racing XI Sport套裝 RC MART 都沒貨
只有車架跟電變魔打都$11XX

前日早上睇都仲有貨~琴晚睇已經無貨~依加都唔考慮佢個套裝了

yin@hk 發表於 2015-4-21 19:36:21 | 只看該作者
Spec-R S2夠晒平,電變而家買140A+10.5T都唔洗$1.1k, 10.5T比較大路,抄setting都易D
 樓主| DavisLai 發表於 2015-4-21 19:40:49 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2015-4-21 19:36
Spec-R S2夠晒平,電變而家買140A+10.5T都唔洗$1.1k, 10.5T比較大路,抄setting都易D ...

1.1K超左預算太多了~因為本身已經甲2.5K上3-3.5K了~~~

哦.,,,原來唔同T數要用唔同SETTING架.....好深奧!!

10.5T既極速大約行到幾多KMH呢

8.5T同10.5T價錢一樣~
 樓主| DavisLai 發表於 2015-4-21 19:58:18 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-4-21 17:48
MX-V
http://www.rcmart.com/advanced_search_result.php?keywords=MX-V&x=0&y=0

師兄係唔係個網自取的話全部都有9折架~~THX你

如果用左隻HW既電變~我日後升級唔計換底板就只有摩打同升級配件?
yin@hk 發表於 2015-4-21 20:09:52 | 只看該作者
DavisLai 發表於 2015-4-21 19:40
1.1K超左預算太多了~因為本身已經甲2.5K上3-3.5K了~~~

哦.,,,原來唔同T數要用唔同SETTING架.....好深奧! ...

有心長玩一定要預返貴D,因為好多野都可以用好耐,例如控,電變同摩打,買好少少唔洗將來再拎錢出黎升級,以我為例:控,電變同摩打已經用左年幾就黎兩年
 樓主| DavisLai 發表於 2015-4-21 21:21:06 來自手機 | 只看該作者
師兄介唔介意講下你果set野
ivan仔 發表於 2015-4-21 22:25:27 | 只看該作者
DavisLai 發表於 2015-4-21 21:21

如果特價貨品唔會再有折扣, 我有寫價錢的已經係自取價, SERVO就要EMAIL問佢地幾錢, 你剛起手玩玩13.5T啦, 現在比較多人玩13.5T, 我自己都係用HW電變, 現在120A V2.1又平, 如果你之後再玩4.5T 5.5T魔打都唔洗換電變, 控平平地MX-V夠用, CH3可以裝魔打風扇唔會沒用的, GT3C講真買左係會後悔, GT3C出面賣都要398左右 買支MX-V$61X 差$200 問題真夠穩定不過接收就.....貴D, 不過最後都係你自己決定啦, 平有平玩貴有貴玩, 自己喜歡就得啦, 買得開心玩得開心.

不喜勿插
 樓主| DavisLai 發表於 2015-4-21 23:10:07 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-4-21 22:25
如果特價貨品唔會再有折扣, 我有寫價錢的已經係自取價, SERVO就要EMAIL問佢地幾錢, 你剛起手玩玩13.5T啦, ...

哦~原來係咁~唔該你....原來三ch係咁用既~佢個網有個香港電話!我未得閒打去問~初上手諗著係d球場玩下先炸,,,懶得升級又要拆~直接出隻10.5試下先

有師兄話kws見過560全新~~隻控好似都包一隻接收既~~如果多部車買隻接收幾錢左右?第一部車仔都未有都唔洗諗第2隻接收

yin@hk 發表於 2015-4-22 00:17:30 | 只看該作者
DavisLai 發表於 2015-4-21 21:21

我就係用speed passion既電變同摩打分別係Reventon pro同Competition V3.0 10.5T
 樓主| DavisLai 發表於 2015-4-22 00:57:31 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2015-4-22 00:17
我就係用speed passion既電變同摩打分別係Reventon pro同Competition V3.0 10.5T
...

依加買都接近千一!! servo你當初用邊隻!!屋企老虎唔比玩咁貴!
cc4321 發表於 2015-4-22 07:22:44 | 只看該作者
DavisLai 發表於 2015-4-21 17:21
唔該哂師兄!!!依加諗著SKYRC Cheetah 1/10 60A Brushless ESC System Combo w/ Sensored 4000KV 8.5T Mot ...

兩樣都係有感,你講睇溫度同轉速油車先有用,對電車作用不大,MX-V無想要就買MT4S
cc4321 發表於 2015-4-22 07:47:20 | 只看該作者
DavisLai 發表於 2015-4-21 19:40

哦.,,,原來唔同T數要用唔同SETTING架.....好深奧! ...

T數唔同轉速扭力唔同,配齒輪比都有排學,8.5T齒比配得好跑80以上都唔係問題,問題只係你係新手,手感同反應你未必咁快跟得上,控唔住,換野又要一大筆,我部車係R1(遲下換UL),用好盈90A配TORO 13.5T操車用,8.5T就同友人落場用,我唔追求快只求穩定
仲有一樣你漏左就係車軚,跟車個套玩下黑豬就得,用無刷你要買過套軚,一套TP 34R預多百五蚊左右

最後送多三個字"欲速不達",好多野慢慢黎
cc4321 發表於 2015-4-22 07:48:52 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-4-21 17:48
MX-V

不喜勿插/回
 樓主| DavisLai 發表於 2015-4-22 11:29:07 | 只看該作者
cc4321 發表於 2015-4-22 07:47
T數唔同轉速扭力唔同,配齒輪比都有排學,8.5T齒比配得好跑80以上都唔係問題,問題只係你係新手,手感同反應 ...

明解,想問下咩叫白豬同黑豬
ivan仔 發表於 2015-4-22 12:43:57 | 只看該作者
 樓主| DavisLai 發表於 2015-4-22 13:56:15 | 只看該作者

哦,明白了,但是MMM又是什麼,我見只有好少MMM。另外岩岩打左去問喇!佢話價錢係跟網站只有自取無送貨。你朋友買隻好盈120A$512蚊係上到去先知呢知價錢嗎?
ivan仔 發表於 2015-4-22 15:06:36 | 只看該作者
DavisLai 發表於 2015-4-22 13:56
哦,明白了,但是MMM又是什麼,我見只有好少MMM。另外岩岩打左去問喇!佢話價錢係跟網站只有自取無送貨。 ...

我朋友係上到去先知價錢, 不過RCMART之前係有講, 正價貨品自取會平小小, 特價就跟網站價錢