RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: alex035
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 419好定系T4 2015

novafans 發表於 2015-2-20 14:38:51 | 只看該作者
除非係星星死硬派,否則講硬淨佢唔夠xray,講好跑唔夠yokomo,講牌子大又唔係淨得佢,講底玩VBC底過佢。
ivan仔 發表於 2015-2-21 17:11:03 | 只看該作者
carson6099 發表於 2015-2-19 22:10
t4 穩定過419,新手就t4 啦

講砌車
XRay T4本說明書真係睇死人, 新手的話一定睇唔明, 如果新手的話 TRF419會好D, 就算唔買特別工具, 只要你有十字批就可以砌到, 如砌XRay T4, 真係要有返D經驗先砌到.

講好跑
講真現在架架車都差唔多, 大廠車原裝SETTING都好好跑(在JV), 要更好跑當然是個人SETTING, 肉都沒我沒玩過, 就真係唔知.

講零件
T4 2015買4隻腳, 沒$200落唔到樓, 零件在一次兩年內都仲買到, 過左兩年就比較難買到, 雙星的話 大多數在5年內都仲買到, 現在都買到416 4隻腳, C座轉向杯,皮帶, 萬向,

講車價
T4 2015貴(3K幾), 419平(28XX)

講硬度
Xray 一向是硬度高, 不過撞車時, 現時車速, 再硬都一樣爛野,只在爛幾多野,

不過講真
都係自己喜歡咩牌子就買, 世上沒話邊架車係最好, 買架適合自己的車比較好

玩車人 發表於 2015-2-22 00:03:21 | 只看該作者
看看你幫襯開的模型模老闆玩哪一款
有時跟他買野時可以請教他
也可可你的朋友玩哪一款
sean2013 發表於 2015-2-22 01:48:17 | 只看該作者
講豪講零件耐用一向係歐洲車,講慳錢實用零件易買食水唔深就曰本車,俾我唔理幾銀的話我買4一九
 樓主| alex035 發表於 2015-2-22 02:11:39 來自手機 | 只看該作者
真系好多谢各位师兄的甘多意思和讲解
Let-Go 發表於 2015-2-22 02:34:55 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-2-21 17:11
講砌車
XRay T4本說明書真係睇死人, 新手的話一定睇唔明, 如果新手的話 TRF419會好D, 就算唔買特別工具,  ...

"講硬度"
"Xray 一向是硬度高, 不過撞車時, 現時車速, 再硬都一樣爛野,只在爛幾多野, "

this is exactly what I experienced
T4 is not that "undestructable" at all.

I bought T4 because most C-Hing here said it is "硬度高"
I bought TRF418 because "TRF41X series" is WORLD CHAMPION CAR.
However, compared T4 2014 and TRF 418
BOTH ARE "現時車速, 再硬都一樣爛野,只在爛幾多野"

T4 would take a heavier hit, but still "再硬都一樣爛野"
Indeed, HOW you drive determined how many times and how hard you get your car HIT.
A car with BETTER handling can "minimize" your HIT.

I suggest, you tried someone T4 2015 and TRF 419
see which one you "FEEL" better with your "DRIVING STYLE".

I like TRF418 more !!

kelvinayhh 發表於 2015-2-22 02:45:56 | 只看該作者
Yokomo BD7 2015正呀
carson6099 發表於 2015-2-22 22:07:29 來自手機 | 只看該作者
出哂三部,自已簡唔洗煩
b9605084 發表於 2015-2-23 00:28:26 來自手機 | 只看該作者
新手真係T4 ,尤其你未練到比人過咗,要服輸跟番前車,或練到在尾追時,耐心等機會的技術,練成後,才可419
ivan仔 發表於 2015-2-23 01:48:29 | 只看該作者
b9605084 發表於 2015-2-23 00:28
新手真係T4 ,尤其你未練到比人過咗,要服輸跟番前車,或練到在尾追時,耐心等機會的技術,練成後,才可419 ...

想問, 唔知新手會唔會砌唔好架T4呢?
波頭硬到沒朋友, 要有返D技術先可以砌得到, 我有見過朋友砌完真係好多問題, 佢新手第一次砌車, 真係有D難砌, 同本說明書有D位睇唔明佢想點裝.

本人沒T4 沒419, 只係個人覺得, 易上手真係雙星車, 易砌易買到零件,零件又平.
T4,又難砌比較上難買零件, 車又貴零件又貴.

都係講同一句, 買自己最鍾意的牌子啦.
 樓主| alex035 發表於 2015-2-23 07:13:07 來自手機 | 只看該作者
甘我都系买T4 2015啦,因为我现在都系玩紧T4、BD7、VBCD07的
alexchan468 發表於 2015-2-23 08:56:34 | 只看該作者
印象中 419 未有出電池魔術貼,每次換電都要貼膠紙 ... T4 就有出
novafans 發表於 2015-2-23 09:05:43 | 只看該作者
alex035 發表於 2015-2-23 07:13
甘我都系买T4 2015啦,因为我现在都系玩紧T4、BD7、VBCD07的

樓主又有BD7又有D07唔駛急於買T4或419啦!
carson6099 發表於 2015-2-23 16:05:16 來自手機 | 只看該作者
樓主出左bd7和d07, 唔爭在出埋T4和419啦
com1010hk 發表於 2015-2-23 17:50:15 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-2-23 01:48
想問, 唔知新手會唔會砌唔好架T4呢?
波頭硬到沒朋友, 要有返D技術先可以砌得到, 我有見過朋友砌完真係好 ...

冇砌過T4你又知難砌??
啊甘 發表於 2015-2-23 20:23:23 來自手機 | 只看該作者
基本上二架都好易装
ivan仔 發表於 2015-2-23 23:59:28 | 只看該作者
com1010hk 發表於 2015-2-23 17:50
冇砌過T4你又知難砌??

CHING, 未必個個好似你咁勁的, 我一直講新手要砌 T4時真係有難道, 我真係見過有個CHING砌完幫佢睇下架車, 真係有好多位砌錯左, 同說明書真係唔夠雙星清楚
我好內沒玩死光車, 只有想當年玩過T1 EVO, D 零件當時都係佢最硬, 波頭好難裝, 說明書同現在都沒咩分別.

如有講錯勿插
 樓主| alex035 發表於 2015-2-24 01:39:20 來自手機 | 只看該作者
我觉T4都几好装咖,我刚装完台TRF 101W我觉得真系无XRAY的车好装
donnychan 發表於 2015-4-21 02:24:31 | 只看該作者
L 房。入面有個叫
donnychan 發表於 2015-4-21 02:27:42 | 只看該作者
L 房。入面有個叫