RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: billgate803
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Axial Yeti 技術討論區

樓主| billgate803 發表於 2015-6-13 23:43:41 | 只看該作者
warehouse 發表於 2015-6-13 21:59
billgate ching 請教你這車servo 4.5KG扭力夠用嗎,放屋企地板停車狀態擰左右轉向移少少,但拿起部車轉向就 ...

我就用9KG, 因為個車轆直徑大, 加上車重, 對SERVO扭力要求較高,,, 有些師兄用15KG以上SERVO
mikuro 發表於 2015-6-13 23:58:31 | 只看該作者
billgate803 發表於 2015-6-13 19:37
嗯嗯,很認同都好易砌,不過記得部車唔好set得太快,夠快就好收了,因部車的尾軸同一般1/10房車一樣粗,但 ...

Right, 所以都係set左50% max speed 比囝玩
同埋尾軸兩端都換左鋁件補強
henry_lok 發表於 2015-6-14 00:04:15 | 只看該作者
billgate ching, 但rtr版隻TSX45 servo唔係10.9kg扭力?

http://www.tacticrc.com/servos/

Volts        Torque        Speed
4.8        143 oz-in (10.3 kg-cm)        0.21 sec/60
6.0        151 oz-in (10.9 kg-cm)        0.17 sec/60   
warehouse 發表於 2015-6-14 00:34:47 | 只看該作者
唔該billgate樓主及各師兄,我要換servo。
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-14 11:28:57 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2015-6-14 00:04
billgate ching, 但rtr版隻TSX45 servo唔係10.9kg扭力?

http://www.tacticrc.com/servos/

嗯嗯,10.9kg扭力
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-14 11:30:24 | 只看該作者
warehouse 發表於 2015-6-14 00:34
唔該billgate樓主及各師兄,我要換servo。

好丫,用hirosaka幾好
聶風 發表於 2015-6-14 11:59:19 | 只看該作者
Servo 有 10KG 好足夠,多餘力會被 Servo Saver 卸晒
尾擔幼但唔脆,我玩到扯斷膠拉桿尾擔都無事
如果你手痕換晒金屬拉桿金屬擔等金屬件,咁打筋斗/kick擔果陣你就真係要驚爆擔爆底盤
warehouse 發表於 2015-6-14 15:54:55 | 只看該作者
先謝billgate及聶風ching指點,剛看rc媽,請問hirosaka#hs000008或#hs000009較適合這3KG重之車轉向。
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-14 16:17:19 | 只看該作者
warehouse 發表於 2015-6-14 15:54
先謝billgate及聶風ching指點,剛看rc媽,請問hirosaka#hs000008或#hs000009較適合這3KG重之車轉向。 ...

兩款都ok,00008個款就輕些少,和細些少,,00009就大扭力幾kg, 各有各好,如果我揀就00008, 因9kg已夠力,第二就因很多車都要配合這細size servo,可空出更多空間,放其他電子野,令重心下移,當然,咁大部車影響就很輕微。
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-14 16:36:49 | 只看該作者
聶風 發表於 2015-6-14 11:59
Servo 有 10KG 好足夠,多餘力會被 Servo Saver 卸晒
尾擔幼但唔脆,我玩到扯斷膠拉桿尾擔都無事
如果你手 ...

聶風兄,講得岩,我都覺yeti啲膠幾有彈性,唔駛換咁多金屬件
warehouse 發表於 2015-6-14 19:42:25 | 只看該作者
謝billgate樓主指點servo,剛看見有ching買kit2100元,我喺亞媽度買左2340元,差額剛夠買hirosaka舵機,如去阿媽度買這舵機要250元唔知點,前日去阿媽度買了sanwa MX-V 616元。
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-14 19:55:30 | 只看該作者
warehouse 發表於 2015-6-14 19:42
謝billgate樓主指點servo,剛看見有ching買kit2100元,我喺亞媽度買左2340元,差額剛夠買hirosaka舵機,如 ...

我見極速賣$2080yeti kit, rcmart係車價貴少少,但hirosaka servo及gpm件就rcmart平過廣華街, 但極速的gpm件係貴rcmart 20%, 但極速勝在多色,,proline tire方面,都係rcmart平過極速。
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-14 19:57:22 | 只看該作者
謝billgate樓主指點servo,剛看見有ching買kit2100元,我喺亞媽度買左2340元,差額剛夠買hirosaka舵機,如 ...

sanwa 的遙控就無留意開了
mikuro 發表於 2015-6-14 21:26:28 | 只看該作者

Mx-v 真係好抵用,40週年版本個呔仲係Glossy gun metal colour
warehouse 發表於 2015-6-14 23:37:30 | 只看該作者
mikuro ching 我616元係普通版咋。
mikuro 發表於 2015-6-15 08:12:44 來自手機 | 只看該作者
warehouse 發表於 2015-6-14 23:37
mikuro ching 我616元係普通版咋。

普通版跟40週年版function是一樣的
我兩款都有買
槍袋自己用,電調/servo 比囝用 ^_^
warehouse 發表於 2015-6-15 10:15:38 | 只看該作者
mikuro ching 真羨慕你囝囝陪玩,我囝囝不玩車,是獨玩。
mikuro 發表於 2015-6-15 18:22:57 來自手機 | 只看該作者
warehouse 發表於 2015-6-15 10:15
mikuro ching 真羨慕你囝囝陪玩,我囝囝不玩車,是獨玩。

不過,佢都係玩車多過砌
henry_lok 發表於 2015-6-16 13:47:21 | 只看該作者
有冇邊款轉既car stand好用?約幾錢?
thx
warehouse 發表於 2015-6-16 18:04:13 | 只看該作者
ching,這个抵用唔錯可橫可直放車,如要旋轉可到桔知睹12元買個轉盆做底。http://www.rcmart.com/3racing-st ... 91&currency=HKD