RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: billgate803
收起左側

Axial Yeti 技術討論區

樓主| billgate803 發表於 2015-3-10 13:25:06 | 顯示全部樓層
patrick1216 發表於 2015-3-10 12:55
http://youtu.be/MsPOt-i1eYY   唔知貴唔貴

這v牌子啲野真係比較其他同類型牌子貴,但品質o唔ok就唔知了,但外形設計上也是看不到特點,只是抄原裝axial的形狀
 樓主| billgate803 發表於 2015-3-10 14:34:54 | 顯示全部樓層

Yeti Ridgecrest

axial yeti ridgecrest1.jpg
axial yeti ridgecrest2.jpg
leeho888 發表於 2015-3-10 15:49:45 來自手機 | 顯示全部樓層
我想問舊電放左落去有鬆,有咩可以定住個位,舊電吾好郁郁下
 樓主| billgate803 發表於 2015-3-10 18:14:16 | 顯示全部樓層
leeho888 發表於 2015-3-10 15:49
我想問舊電放左落去有鬆,有咩可以定住個位,舊電吾好郁郁下

去日本城買啲3m一圏灰色海綿(門口邊用)
leeho888 發表於 2015-3-10 20:08:49 | 顯示全部樓層
billgate803 發表於 2015-3-10 18:14
去日本城買啲3m一圏灰色海綿(門口邊用)

thx,得我去睇下先
patrick1216 發表於 2015-3-10 23:31:37 | 顯示全部樓層
RCman 發表於 2015-3-9 14:10
小弟好耐無玩RC, 之前Yeti RTR 已經好想買。
年假後見食粥賣2100有找的kit版忍唔住了。
都知道Yeti 大食, ...

師兄 最終買咗幾多T motor? 我都想入部kit set 玩下
 樓主| billgate803 發表於 2015-3-11 01:00:45 | 顯示全部樓層
RCman 發表於 2015-3-9 14:10
小弟好耐無玩RC, 之前Yeti RTR 已經好想買。
年假後見食粥賣2100有找的kit版忍唔住了。
都知道Yeti 大食, ...

120a 防水電變係無turbo, 可以用turn數低一點,如8.5t以下,因我用120a v2.1, 有turbo電變,行8.5turn, 著turbo玩^~^,,都快快地, 不過turn數大摩打都有好處,就是無咁傷車,同無咁易反車。
RCman 發表於 2015-3-11 08:39:09 | 顯示全部樓層
patrick1216 發表於 2015-3-10 23:31
師兄 最終買咗幾多T motor? 我都想入部kit set 玩下

可能用8.5T 試下先,不過會買個68T spur 裝落車,原車motor 16T, 可能換過14 or 15T上車,近期工作忙完全未開工
但呢兩日會去RC媽補購左先。
RCman 發表於 2015-3-11 08:40:28 | 顯示全部樓層
billgate803 發表於 2015-3-11 01:00
120a 防水電變係無turbo, 可以用turn數低一點,如8.5t以下,因我用120a v2.1, 有turbo電變,行8.5turn,  ...

我手頭上的2S Lipo電C數唔夠大,請問如果日後用Turbo ESC會否要升級Lipo電呢?
transit 發表於 2015-3-11 10:39:10 來自手機 | 顯示全部樓層
我想問下如果60a電變但用到90c鋰電會唔會出事?
leeho888 發表於 2015-3-11 11:45:13 | 顯示全部樓層
transit 發表於 2015-3-11 10:39
我想問下如果60a電變但用到90c鋰電會唔會出事?

唔會
RCman 發表於 2015-3-11 14:36:53 | 顯示全部樓層
用番120A防水ESC + 8.5T呢個設定。2S 40C LiPo,

希望呢幾樣Parts幫到手啦

樓主| billgate803 發表於 2015-3-11 15:01:25 | 顯示全部樓層
RCman 發表於 2015-3-11 14:36
用番120A防水ESC + 8.5T呢個設定。2S 40C LiPo,

希望呢幾樣Parts幫到手啦

您個摩打係咪1/8摩打?,因您個pinion gear 5mm 孔
RCman 發表於 2015-3-11 15:03:06 | 顯示全部樓層
billgate803 發表於 2015-3-11 15:01
您個摩打係咪1/8摩打?,因您個pinion gear 5mm 孔

係bor....多謝師兄提點,太耐無玩RC 忙了540及1/8 的尺寸
 樓主| billgate803 發表於 2015-3-11 15:04:14 | 顯示全部樓層
RCman 發表於 2015-3-11 08:40
我手頭上的2S Lipo電C數唔夠大,請問如果日後用Turbo ESC會否要升級Lipo電呢?
...

我都用40c ip電玩turbo電變,唔覺有問題,, 只係尾車軸因反車彎左
 樓主| billgate803 發表於 2015-3-11 15:12:01 | 顯示全部樓層
RCman 發表於 2015-3-11 15:03
係bor....多謝師兄提點,太耐無玩RC 忙了540及1/8 的尺寸

您可以考慮traxxas 有款32p pinion gear比540用
RCman 發表於 2015-3-11 15:19:57 | 顯示全部樓層
billgate803 發表於 2015-3-11 15:12
您可以考慮traxxas 有款32p pinion gear比540用

可能試左8.5T, 16T/68T呢個組合先
 樓主| billgate803 發表於 2015-3-11 18:38:22 | 顯示全部樓層
RCman 發表於 2015-3-11 15:19
可能試左8.5T, 16T/68T呢個組合先

不過原裝pinion gear都係5mm孔
jling 發表於 2015-3-11 19:46:45 來自手機 | 顯示全部樓層
可以用3.12-5mm adaptor
transit 發表於 2015-3-11 20:11:24 來自手機 | 顯示全部樓層
如果我用呢款比1:8用既電變但我只用2-3cell電咁會唔會推唔起?