RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: solaris8x86
打印 上一主題 下一主題
收起左側

*** Please Permanently delete ***

lschun 發表於 2015-1-14 13:14:22 來自手機 | 只看該作者
我見依間公司都養唔少人有唐有鬼,但真係想像唔到靠個幾件爛鬼產品可以養咁多人,我估都係同HKTV差唔多個個月燒錢
 樓主| solaris8x86 發表於 2015-1-14 13:19:41 | 只看該作者
lschun 發表於 2015-1-14 13:14
我見依間公司都養唔少人有唐有鬼,但真係想像唔到靠個幾件爛鬼產品可以養咁多人,我估都係同HKTV差唔多個個 ...
*** Please Permanently delete ***
iodin 發表於 2015-1-14 13:26:25 | 只看該作者
lschun 發表於 2015-1-14 13:14
我見依間公司都養唔少人有唐有鬼,但真係想像唔到靠個幾件爛鬼產品可以養咁多人,我估都係同HKTV差唔多個個 ...

Parrot 佢本行其實唔係做 Drone,而係做D嵌入式產品、Sensor同無線產品,最初其實主力係車載產品。
係由 AR.Drone 開始先開始推出飛行器,佢個名堂先係消費市場跑出來。
據外國傳媒報道,近年 Drone 先成為佢地營業額增長最快既部份。

http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1325044

所以某程度上佢地唔少員工其實根本都唔係玩 RC 出身

lschun 發表於 2015-1-14 13:51:27 來自手機 | 只看該作者
其實件產品唔完美就一定e.g. iphone, xbox, ps4,但客服做得差就真係無救
 樓主| solaris8x86 發表於 2015-1-14 14:03:08 | 只看該作者
lschun 發表於 2015-1-14 13:51
其實件產品唔完美就一定e.g. iphone, xbox, ps4,但客服做得差就真係無救

iodin 發表於 2015-1-14 14:06:27 | 只看該作者
lschun 發表於 2015-1-14 13:51

「原理上」佢地客服係冇問題既,就算你買部 iPhone ,出左乜問題
以CS態良好既蘋果,都一定要你自己拎上門畀佢整,亦唔可能叫佢地幫你負擔速遞費。

問題係 Parrot 到而家都冇專門對客既客戶服務部,
佢地而家係尖沙姐個對客點,根本係佢地自己寫字樓;
佢地而家對客既職員,根本唔係CS,更唔好話有受過專門既CS訓練;
亦由於係咁,佢地而家對客既服務,只可以係Office Hour來辦,十分唔方便;
佢地既職員亦冇守則或者冇慣例點處理客戶。

只要 Parrot 一日冇專門付責CS既部門,佢地既CS都未必可以有好大改善;
但係以 Parrot 係香港消費市場既營業額,你好難叫佢特登開個部門處理客戶
難聽一句咁講:香港有幾多人有買AR.Drone?
 樓主| solaris8x86 發表於 2015-1-14 14:08:54 | 只看該作者

iodin 發表於 2015-1-14 14:21:42 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-1-14 14:08
>>>>香港有幾多人有買AR.Drone?

其實今次部 Bebop,我還可以接受既--反而我都開始接受到佢訊號真係差到冇朋友呢個現實
我上星期唔見左架 Bebop ,而家其實仲研究梗要唔要再買一部去旅行

我唔想抬住部2kg既DJI去旅行,然後飛到冇雷公咁高咁鬼大壓力,仲可能一個唔該,仲要畀當地警察拉鬼左咁就大鑊
390g、250mm軸距既Bebop拎去休閒咁旅行都OK(最緊要當然係限高10米XDDD)
始終佢呢個Size,係歐美消費市場都有一定吸引力
但係香港呢個WiFi密集既地區,咁就....

mgbb2005 發表於 2015-1-14 14:49:58 來自手機 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-14 14:21
其實今次部 Bebop,我還可以接受既--反而我都開始接受到佢訊號真係差到冇朋友呢個現實
我上星期唔見左 ...

非常同意!大大部飛得遠嘅product响市場已經有很多選擇,影像質素好又細部就無乜choice,Bebop正好塡補這個市場需要。

今個weekend又帶去mountain biking。月尾去滑雪都會帶埋去。
iodin 發表於 2015-1-14 14:57:14 | 只看該作者
mgbb2005 發表於 2015-1-14 14:49
非常同意!大大部飛得遠嘅product响市場已經有很多選擇,影像質素好又細部就無乜choice,Bebop正好塡補這 ...

Bebop係香港既環境,真係會有D困難。上星期有人係我 YouTube 留言,話佢係尖沙咀海港城買左部Bebop
然後拎去海港城個停車場「放機出海」
三秒後就係海上面斷線,佢就係咁睇住架機係海中心hover左十分鐘,然後...
(居然敢係鬧市放 WiFi 遙控飛機,仲要放出海???)
mgbb2005 發表於 2015-1-14 15:16:21 來自手機 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-14 14:57
Bebop係香港既環境,真係會有D困難。上星期有人係我 YouTube 留言,話佢係尖沙咀海港城買左部Bebop
然後拎 ...

Oh No!

這的確係問題,Bebop太似一般consumer product,好多人以為好似玩RC車一樣咁easy job,到出意外已經太遲。
henry_lok 發表於 2015-1-14 15:35:27 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-14 14:57
然後拎 ...

其實有冇方法可以受小d干擾?
新手David 發表於 2015-1-14 16:01:10 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-14 14:21
我上星期唔見左 ...

[size=14.2857141494751px]其實今次部 Bebop,我還可以接受既--反而我都開始接受到佢訊號真係差到冇朋友呢個現實
[size=14.2857141494751px]我上星期唔見左架 Bebop ,而家其實仲研究梗要唔要再買一部去旅行
[size=14.2857141494751px]
iodin 兄, 等你講哩句好耐啦
lschun 發表於 2015-1-14 16:14:33 來自手機 | 只看該作者
最新消息,已經收機佢話換左motor估唔到咁易壞,重以為只係鬆左
iodin 發表於 2015-1-14 16:19:26 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-1-14 16:01
我上星期唔見左 ...

我個人想買,但未過到女皇果關 Orz
terence0103 發表於 2015-1-14 16:32:07 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-14 16:19
我個人想買,但未過到女皇果關 Orz

我仲排緊隊架
不過我都希望你可以買過
iodin 發表於 2015-1-14 16:35:15 | 只看該作者
terence0103 發表於 2015-1-14 16:32
我仲排緊隊架
不過我都希望你可以買過

仲係處力爭中...
lschun 發表於 2015-1-14 17:00:55 來自手機 | 只看該作者
買就一定架啦,差在inspire1定bebop
iodin 發表於 2015-1-14 17:05:08 | 只看該作者
lschun 發表於 2015-1-14 17:00
買就一定架啦,差在inspire1定bebop

邊有錢買 Inspire 1... 走 Bebop 已經夠傷...
又,250mm以上級別,我興趣麻麻,都係機仔啱我多D
lschun 發表於 2015-1-14 17:12:12 來自手機 | 只看該作者
你parrot 識人怕咩,叫佢切架鬼機平賣比你咪得囉