RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2095|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

油車油車又係咁?

zeroloy 發表於 2007-2-12 15:51:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟係初哥,平平地買左e架套裝車kyosho fazer 1/10 15級引擎WRC 2006

我己經睇過各兄弟撻車方法,泵油>插火咀電>拉手十幾下ok..架車撻到

但唔夠十秒就死左,做多一次扭開火咀放氣,再泵油(比第一次少)>火咀電>拉手十幾下ok撻到,

又係咁唔夠十秒死左,,重覆以上動作n次,又係咁,試插耐D火咀電或一直插火咀電多幾秒先死,

慢慢發覺架車撻到,只不過係燒緊最先泵上去既油,仲要係好爆.副偈唔識上油,再做以上動作,

ok撻到即時用手係咁泵油,ok副偈一直run好爆但一停手,又係咁死左,足足玩左我兩日,

我平時成日雞細佬,今次俾佢一次番本.轉移視線,向油針埋手,我只係將大針橫針扭緊,

如下動作就要靠各位高手詳細少少指點我,應該點做?仲有少D用油車術語,初哥就係初哥!

bcgg 發表於 2007-2-12 15:57:00 | 只看該作者

回復 #1 zeroloy 的帖子

我建議你不如去放車約會嗰度,Join 下D油車聚會,直接D比D朋友睇睇你部車,仲學多D野,又可以
識下朋友
valklai 發表於 2007-2-12 16:11:41 | 只看該作者
原帖由 zeroloy 於 2007-2-12 15:51 發表
小弟係初哥,平平地買左e?/10 15級引擎WRC 2006

我己經睇過各兄弟撻車方法,泵油>插火咀電>拉手十幾下ok..架車撻到

但唔夠十秒就死左,做多一次扭開火咀放氣,再泵油(比第一次少)>火咀電>拉手十 ...

試吓將細針放大啲
wlman 發表於 2007-2-12 16:16:56 | 只看該作者
"撻到即時用手係咁泵油,ok副偈一直run好爆但一停手,又係咁死左"

咁應該係冇油到, check下d油侯(透明個d)有冇漏氣, 鬆左咁...
先檢查回壓喉及油箱蓋有沒有漏氣
再放大油針半圈, 大油針主要控制引擎極速的轉數
除下風隔, 再睇睇當油門全閉後留下多少位, 位越少怠速低
怠速太高則令極力子長開, 即係架車唔會停
再試怠速針, 鎖怠速針怠速變高, 放怠速針怠速變底

先明白燃燒混合空氣才能爆炸, 以上所調為的是調"空燃比"
而二衝程引擎的特性: 油多氣少時轉數會低, 引擎會因空氣太少而死火
油少氣多轉數會高, 引擎又會因油太少而導致過度高溫死火
因為二衝程引擎燃燒的第二個作用係 "潤滑同幫助冷卻引擎"
benz1850 發表於 2007-2-12 16:33:40 | 只看該作者
用風筒吹熱偪機,易d拉, 易d著.  我第一架車, 拉左我成粒鍾.....ke...ke....
courel500 發表於 2007-2-12 16:44:26 | 只看該作者
我估火咀唔岩溫度 !
rk2 發表於 2007-2-12 17:04:20 | 只看該作者
原帖由 benz1850 於 2007-2-12 16:33 發表
用風筒吹熱偪機,易d拉, 易d著.  我第一架車, 拉左我成粒鍾.....ke...ke....

要咁架咩, 戶外玩車點用風筒吹呀 ?
kachunsky 發表於 2007-2-12 17:09:05 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2007-2-12 17:04 發表

要咁架咩, 戶外玩車點用風筒吹呀 ?

係屋企拉左先..睇下著唔著.
..如果真係無死火..味出去走返轉LO
kachunsky 發表於 2007-2-12 17:09:35 | 只看該作者
火咀夠唔夠電阿.?
leeho888 發表於 2007-2-12 17:13:04 | 只看該作者
油侯漏氣........
benz1850 發表於 2007-2-12 17:47:25 | 只看該作者

回復 #8 rk2 的帖子

我入埸玩有電.  起街玩, 睇下可唔可以起屋run-in 先, 冇計.
我試過起場, 用風筒吹到80度(新機), 一撻即著.  自己都有d意外
benz1850 發表於 2007-2-12 17:51:07 | 只看該作者
但火咀夠唔夠電, 回壓喉及油箱蓋有沒有漏氣係好好好重要.再唔係, 囉入場問下人, d師兄多數會幫你
DieselEngine 發表於 2007-2-12 18:28:46 | 只看該作者
"撻到即時用手係咁泵油,ok副偈一直run好爆但一停手,又係咁死左"
"轉移視線,向油針埋手,我只係將大針橫針扭緊"
我的意見:
呢兩句邏輯上好矛盾, 而家個情況明顯係唔夠油入化油器,
要泵先上到油, 點解仲要扭緊個大油針? 咁咪更加上唔到油?
小dede 發表於 2007-2-13 04:49:57 | 只看該作者
原帖由 zeroloy 於 2007-2-12 15:51 發表
小弟係初哥,平平地買左e?/10 15級引擎WRC 2006

但唔夠十秒就死左,做多一次扭開火咀放氣,再泵油(比第一次少)>火咀電>拉手十 ...

le部車 幾錢 同埋 包d咩? thx
 樓主| zeroloy 發表於 2007-2-13 14:13:35 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2007-2-12 18:28 發表
"轉移視線,向油針埋手,我只係將大針橫針扭緊"
我的意見:
呢兩句邏輯上好矛盾, 而家個情況明顯係唔夠油入化油器,
要泵先上 ...

第一句我既意思係,副偈係撻到,但十秒後就死,左,自己就想D白痴方法去令副偈繼續行,
就用手指頭一下一下按油缸泵油制,結果副偈可以繼續著,但一唔按就會死,証明左副偈係就係撻
得著,但只不過係燒緊撻車前泵上去既油,燒完幾啖後,副偈就唔識上油.

第二句想清萣話俾幫我高手聽,我而家就將大針橫針扭緊,等各高手教我要放番幾多個圈?
可能我講野比較白話,令到大家有D誤會

/
 樓主| zeroloy 發表於 2007-2-13 14:19:41 | 只看該作者
原帖由 小dede 於 2007-2-13 04:49 發表

le部車 幾錢 同埋 包d咩? thx

$1600 至包宴 入油即玩  火咀電係用兩粒大電
DieselEngine 發表於 2007-2-13 15:47:26 | 只看該作者
原帖由 zeroloy 於 13/2/2007 02:13 PM 發表

第一句我既意思係,副偈係撻到,但十秒後就死,左,自己就想D白痴方法去令副偈繼續行,
就用手指頭一下一下按油缸泵油制,結果副偈可以繼續著,但一唔按就會死,証明左副偈係就係撻
得著,但只不過係燒緊撻車前泵 ...

我咪話要泵先上到油, 即係油針太緊囉, 仲收緊...... 應該放鬆試下.
小dede 發表於 2007-2-13 20:05:19 | 只看該作者
原帖由 zeroloy 於 2007-2-13 14:19 發表

$1600 至包宴 入油即玩  火咀電係用兩粒大電

咁le set野好定 19xx果套fw05t+好@ @?

同埋我本身有一個 am控   用落油車到得唔得嫁? thx