RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: RivenMan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[小圖]入手FreeX!努力爬文中

spacekiller2069 發表於 2014-10-15 00:05:19 | 只看該作者
你要先用附有那張ID card(跟menu一齊)在官網做會員登記後,先至可以download所有新firmware
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-15 00:13:41 | 只看該作者
我做左啦,全部裝晒?
spacekiller2069 發表於 2014-10-15 00:47:56 | 只看該作者
主要裝呢幾個 :
for部機 :
1. USB 工具驅動程序(32bit/64bit)
2. free X 電腦檢測工具 V2版本(可自主選擇距離與高度模式)
3. 飛控板固件升級器
4. 飛控板固件 V2 版 V3.3 (高空可關閉馬達,可自主選擇距離與高度模式) (**亦可選擇裝舊版本: 飛控板1000m/1000m遙控固件0627或者 飛控板500m/150m遙控固件0627)
for雲台 :
1. 無刷雲台電腦檢測工具
2. 雲台固件升級器
3. 兩軸無刷雲台固件V2.41 (**亦可選擇裝舊版本:V2.30或者V2.20又或者再舊D嘅version V1.23)
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-15 01:47:46 | 只看該作者
第一個跟碟本身有,係咪唔同。。。
高空可關閉馬達咁咪炸機
karman514 發表於 2014-10-15 07:11:19 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 17:57
旺角廣華街,是地舖,玩開模型應好易找到。

thank you
isaac006 發表於 2014-10-15 08:26:51 來自手機 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 21:27
Iassc, FreeX好似唔係apm飛控,是它自己開發的飛控(但係唔係以apm作為藍本來開發則不太肯定),你所說那些 ...

Thank you space ching,不過舊電放嗰度好似危險咗啲呢 ^^"
spacekiller2069 發表於 2014-10-15 22:57:22 | 只看該作者
RivenMan 發表於 2014-10-15 01:47
第一個跟碟本身有,係咪唔同。。。
高空可關閉馬達咁咪炸機

你係V2版, 應該就係可以空中關機嘅版本喇, 但又唔駛太擔心嘅, 小心D囉, 你是美國手(左手油門)? 如果係嘅話, 當你飛起後想降落時, 拉低油門盡量唔好拉到底, 就算拉到底都唔好移到左下角!
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-16 01:12:58 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-15 22:57
你係V2版, 應該就係可以空中關機嘅版本喇, 但又唔駛太擔心嘅, 小心D囉, 你是美國手(左手油門)? 如果係嘅 ...

是左手的..點解我升級唔到~

登錄/註冊後可看大圖

另外我已經幫部機包一包隻腳..效果唔錯

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

spacekiller2069 發表於 2014-10-16 15:51:27 | 只看該作者
有無㩒住USB線上面個制插電?com port 係咪set咗喺com1至com9之間?
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-17 00:43:44 | 只看該作者
部機有入編寫程式,用com3,佢話找到飛機,但最尾寫no file
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-17 23:26:52 | 只看該作者
想問下搖控有冇得改用鋰電
spacekiller2069 發表於 2014-10-18 12:12:14 | 只看該作者
RivenMan 發表於 2014-10-17 23:26
想問下搖控有冇得改用鋰電

可以,我已改用鋰電
spacekiller2069 發表於 2014-10-18 16:28:12 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-18 16:32:37 | 只看該作者
但插頭要改
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-19 00:01:19 | 只看該作者

我支7C控都係用依隻..賣機個哥哥話2S電都會燒控.,..唔知係唔係

登錄/註冊後可看大圖

spacekiller2069 發表於 2014-10-19 00:15:01 | 只看該作者
台灣網有說:機與飛機電池電壓,發射機使用8顆三號電池,所以額定電壓為12V,如使用三號充電電池,額定電壓為9.6V,建議使用一般碳鋅電池,電壓不得低於10.8V,使用鎳氫充電電池,電壓不得低於8.8V,同時新舊電池不要混搭(例如八顆中有兩顆電壓太低,就只換這兩顆為新電池)。飛機使用11.1V鋰聚電池,充飽電壓為12.6V,飛到10.8V一定要降落,10.5V是最低建議電壓。因為電壓很重要,強烈建議買一個電壓表(要準確的,也就是貴一點的)
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-19 00:44:42 | 只看該作者
THZ"師兄..已改插..將2線3頭改做2頭

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-19 12:49:28 | 只看該作者
開始畫幾條線好似靚d

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-19 12:50:09 | 只看該作者
效果唔錯

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-20 00:49:17 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 21:27
Iassc, FreeX好似唔係apm飛控,是它自己開發的飛控(但係唔係以apm作為藍本來開發則不太肯定),你所說那些 ...

師兄,我想問山狗冇AVOUT係咪冇得做圖傳..定用佢USB個位做..THZ"!