RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1772|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買油車..問題

invisibleman 發表於 2007-2-3 00:14:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
睇你地post 二千應該出到部rtr既車
但有咩工具/其他野係買車個陣要買埋嫁 大約+埋幾錢
仲想問
油車 用油 仲洗唔洗入電?
火咀個d 又要火咀電?咁個差火咀電又大約幾錢
仲有引擎 一買返黎部機幾多級?
如果我之前玩直升機 有個搖控 可唔可能改到個控用係部車到?
問住咁多先-.-
wlman 發表於 2007-2-3 00:43:07 | 只看該作者
fw05T?

..油車 用油 都要入電, 係比接收
..05t 應包埋火咀批, 可直接入筆心電, 如火咀差電大約$120, 都ok方便
..engine應該係15級, 手拉仔, 不用撻箱
..直升機搖控當然可以用, 不過多數人習慣用槍控
KKK 發表於 2007-2-3 00:51:19 | 只看該作者
原帖由 wlman 於 2007-2-3 00:43 發表
fw05T?

..05t 應包埋火咀批, 可直接入筆心電, 如火咀差電大約$120, 都ok方便

咩係撻箱呀???
 樓主| invisibleman 發表於 2007-2-3 00:57:22 | 只看該作者
原帖由 wlman 於 2007-2-3 00:43 發表
fw05T?

舊電係咪2a定3a電呀??
仲有隻vone3好以咁叫個名?個隻係點嫁
如果買05t 點講呀去到間鋪 有冇牌子名個d=.=
係咪有引擎唔洗手拉同用撻箱嫁?
但我點將直升機搖控轉去部車到呀 係咪將個severo 好以咁串 係部直升機轉去部油車到?
thx解答~~
wlman 發表於 2007-2-3 02:10:37 | 只看該作者
你指v-one-s-3, 行皮帶, 有双速, 唔包控, 殼要自己噴, 冇油壺, 冇火咀批, 大約$1700
另有fw-05t, 行直軸, 有双速, 有控, 殼已噴, 有油壺, 有火咀批(不是差電), 大約$1900

兩種操控感覺不同, 視付個人期望, 牌子係叫京商:
http://www.kyosho.com/eng/produc ... ies_group_id=100011
手拉仔引擎, 不用撻箱, 以手拉起動引擎, 見圖...

直升機搖控, 有servo x2, 接收(連電), 就應該ok...咩型號? pm我都ok...

樓主| invisibleman 發表於 2007-2-3 09:05:59 | 只看該作者
fw-05t+ 定05t 如果以家買既話 d人話買05t+唔洗改咁多 差大約幾錢?

改咩單頭個d 係咪要買個零件換嫁??
底下我見有塊鐵片個d又會唔會好貴?
我部直升機係w記60 應該都得呀 因為之前換左個servo係部機到 成190蚊 但之後又墮機未換搞到冇玩..唔知個servo岩唔岩架車

以家我都想搵多d料諗下先買..當然越平越好啦,,
wlman 發表於 2007-2-3 21:52:11 | 只看該作者
05t+係多d parts, 金屬油壓, 萬向節狗骨, 反牙推干...等, 記憶中係貴d($200到?)

你係指頭單, 係另買的, 換左行走特性會幾唔同...建議下一部先改...

底下我見有塊鐵片?你指底板?
 樓主| invisibleman 發表於 2007-2-3 22:32:04 | 只看該作者
原帖由 wlman 於 2007-2-3 21:52 發表
05t+係多d parts, 金屬油壓, 萬向節狗骨, 反牙推干...等, 記憶中係貴d($200到?)

你係指頭單, 係另買的, 換左行走特性會幾唔同...建議下一部先改...

底下我見有塊鐵片?你指底板?

萬向節狗骨, 反牙推干 我都唔知咩黎-.-
換個d配件難唔難嫁?
洗唔洗買埋d車用囉c批呀鉗呀個d工具
叫做底板個d? 防止整花個車底??
wlman 發表於 2007-2-6 18:29:13 | 只看該作者
萬向節狗骨, 令動力傳遞更直接
反牙推干, 增加可調性, eg, camber angle, toe in/out...用以提高操控性能

更換以上配件十分容易, 至於更換頭單就比較多程序, 要把波箱拆開

......基本上分三種類型:頭單向/頭直軸(一般叫頭直"濕")/差速...而差速又分走牙(傘齒)或走珠差速...
以上3種, 沒有那一種永遠最好, 要視付場地, 賽道設計, 以及個人操控風格而定, 不同人有不同的配搭(甚至有人用尾直"濕")...

一般入門車都是跟前後走牙差速, 好處是性能比較平均, 少維修, 不需精細調整技巧...如果是入門, 我認為可先專汪熟習油門的控制, 及引擎的出力特性, 下一部再作提昇

以上只是個人愚見, 希望幫到你

樓主| invisibleman 發表於 2007-2-6 22:19:36 | 只看該作者
有冇相睇下個d零件係點-.- 點狗骨法
點反牙推干法=.=
直"濕"? 讀音係濕??=.=