RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1410|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

如何克服視差 ?

AAC 發表於 2014-7-29 01:43:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
當 PV2+ 飛出150 米以外, 肉眼就好難分到飛行器背後的樹林或建築物, 究竟距離飛行器是20米, 定係 10米, 就會有點心驚動魄, 怕炒機或損害他人財產, 呢個難題, 各位師兄點克服 ? 最麻煩就係手機上的 LIVE VIDEO 又窒下窒下, 甚至定格, 想MON下都唔得, 做錯乜 ?  

solaris8x86 發表於 2014-7-29 09:56:48 | 只看該作者
>>>窒下窒下, 甚至定格, 想MON下都唔得, 做錯乜 ?

完全正常,PV2+隻雞蛋在FPV質量上出名嘛嘛哋,只適合玩航拍 (航拍不等如FPV),要個mon流暢,大路嘢,要用一般傳統5.8GHz Analog FPV圖傳。
ng3c 發表於 2014-7-29 11:11:43 來自手機 | 只看該作者
大家定位都唔同,Vision如同用傻瓜相機,一上手就用得,。既然知道是傻瓜機就唔好奢望有單反效果;諗下計點樣FPV可以暢順D就算
ng3c 發表於 2014-7-29 11:13:59 來自手機 | 只看該作者
機是用來取樂、享受。不是用來懊悔的
 樓主| AAC 發表於 2014-7-29 11:57:05 | 只看該作者
咁,遠距離視差呢樣缺憾,點克服?
150碼外,用肉眼,我真係分唔到飛行器有幾接近附近的障礙物。
solaris8x86 發表於 2014-7-29 12:11:16 | 只看該作者
AAC 發表於 2014-7-29 11:57
咁,遠距離視差呢樣缺憾,點克服?
150碼外,用肉眼,我真係分唔到飛行器有幾接近附近的障礙物。 ...

正路嘢,將前丶或後,是旦一對槳,噴上顏色。
 樓主| AAC 發表於 2014-7-29 13:32:16 | 只看該作者
Good suggestion.  
rcracing 發表於 2014-7-29 17:10:29 來自手機 | 只看該作者
P2V+係旦咩????