RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: tempo3010
收起左側

[求助]用左螺絲膠, 依家拆唔到救命

modelhp 發表於 2014-7-22 13:52:48 | 顯示全部樓層
如係M3螺丝,可以用辣雞將大量錫溶在中间个螺丝㝫,
再一路溶錫,一路將眼鏡的一字批插入螺丝中間個㝫位
待錫冷卻後,就可輕易攞粒螺丝出來。
如果粒螺丝太细粒,呢個方法就不適用。
euro614 發表於 2014-7-22 14:34:51 | 顯示全部樓層
andyccf2004 發表於 2014-7-21 21:50
http://youtu.be/QPUx1Ab0nT0

厘套野幫我慳唔少錢。
 樓主| tempo3010 發表於 2014-7-22 17:01:20 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

唔該咁多師兄既方法, 我決定買架呢D 細CUT 機CUT 開佢
第日CUT 野又方便D
hihizaza 發表於 2014-7-23 09:29:01 來自手機 | 顯示全部樓層
CC01成架膠車,無位用鑼C膠,servo位一有機會你就好重手,下次小心喇,其實唔需要落好多架,希望你盡快解決問題啦
auaxq 發表於 2014-7-25 02:39:59 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖
師兄~~鴨記幫到你.一鑽一扭就搞掂.M2.5~M5都得。
 樓主| tempo3010 發表於 2014-7-27 10:18:55 | 顯示全部樓層
2014-07-27 09.59.17.jpg
多謝咁多師兄幫忙, 我最後用長鋸片鋸斷左
我會用螺絲膠係因為舊款GPM 轉向唔用會鬆
不過我最近再order 過GPM 轉向已經係新版, 變左用六角螺絲, 同埋接駁位實好多, 唔使再用螺絲膠
archingching 發表於 2019-9-8 12:05:09 來自手機 | 顯示全部樓層
我試過扭斷支批都折唔到,結果放棄左
yakuza 發表於 2019-9-9 08:37:29 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-7-21 22:13
有個講法(我未試過), 係用辣雞點住口螺C, 加熱, 目的係用高熱使螺C 膠變質鬆得開. 用辣雞可能好過就咁燒.

...

prefect method! thats what I always did on this situation.