RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2260|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手入門機p2v

ryankam 發表於 2014-6-3 17:24:41 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
心思思,諗左好鬼耐,想買部2手P2V玩下。
本身打算買x350,因為價錢真係差好遠,而且我本身已經有Gopro,真係唔想浪費,但睇落係未應該比較方便?因為我是打算去旅行都會帶埋行,一個專用背襄方便帶上機。
但最多得300米,會唔會唔多夠呢?有好有唔好,方便但飛唔遠。飛得遠,但唔太方便。
講真,我係絕對新手,咩都唔識,只係鐘意指片影相。
FLV好吸引,都好想試下。
其實大家有無多少意見可以比下我?
p2v 個傳圖同制其實可唔可以遠D?

再者,請問大家去開邊到放機?
正常放一次機應該用幾多舊電?
ng3c 發表於 2014-6-27 17:19:18 | 只看該作者
我都有你的同樣想法,打算買x350pro,原因平好多。但網上請教過好多人,都叫我買 Dji。照道理300米FPV都應該滿充到我地D新手,所以我都考慮緊P2V
lamkoonwah 發表於 2014-6-27 17:59:28 | 只看該作者

我的意見是買 Dji Phantom 2 Vision 或 Vision + , 原因是乜都齊,連芒都唔使買,仲有原裝 Dji apps 加最新 Ground station 俾你玩,效果300米绝冇問題!
若想再遠便好似我咁改遙控,去到二三公里,只是在遙控上加野,携帶也一樣方便!
但综合覺得 Vision 比 Vision + 影出來更靚更濶,唯一是 Vision 得一軸雲台 (上下自動調節),但相比 Vision + 三軸要貴多成二仟多元!
正常放一次起碼二至三舊电啦!
lamkoonwah 發表於 2014-6-27 18:06:28 | 只看該作者

若預算問題,買二手 Phantom 2 Vision 啦!依家约伍仟多元,平成二仟伍元起碼,低玩!
比起你砌X350,要加圖傳加接收芒及电池,又要買GoPro雲台,加遙控及其他冬茹天線,一定貴過好多!不過二手要吼,好少人放!一放上二手區即刻有人成交!
ssyipa 發表於 2014-6-27 20:53:10 | 只看該作者
lamkoonwah 發表於 2014-6-27 17:59
我的意見是買 Dji Phantom 2 Vision 或 Vision + , 原因是乜都齊,連芒都唔使買,仲有原裝 Dji apps 加最新 ...

ching, 我想問下PHATOM 2 VISION 同埋 P2V plus 係咪原裝已經跟埋DJI APPS嘅ground station?  thx
我都係新手, 心思思諗緊P2V 定P2V plus...
lamkoonwah 發表於 2014-6-27 22:25:20 | 只看該作者
ssyipa 發表於 2014-6-27 20:53
ching, 我想問下PHATOM 2 VISION 同埋 P2V plus 係咪原裝已經跟埋DJI APPS嘅ground station?  thx
我都係 ...

其实在 ios 或 Android 嘅 apps 已有 download, 叫 " DJI-GS" ,剩俾 Vision 及 Vision+用,有飛行資料顯示,連 OSD 都唔使買!
ng3c 發表於 2014-7-6 23:07:11 | 只看該作者
我都係網上問過好多師兄,結果都入左PHATOM 2 VISION(二手),今日去郵輪碼頭處女航。PHATOM 2 VISION 穩定到我唔信,比起幾年前我飛電直升機簡直係二碼子事。GPS模式飛行,兩手放開搖控都無問題